Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. szeptember

Címoldal
Soha nem késõ
Megérkezett a gáz Moholra
Munkaerõ-átképzés
Újabb lépés a fejlõdés felé
Szeressük egymást, gyerekek!
Profitorientált gazda
Kékkeresztes fiatalok Norvégiában
Adára és Moholra látogatott a Karaðorðeviæ házaspár
Egyre több Ifixes program
Hódít a gitár és a fuvola
A Második Helyi Közösség utat aszfaltozott
Aranykapu-vásár, esõvel
Református istentisztelet Adán
Hírek
Rendõrségi hírek
Nyelvi figyelõ
Zöld levél
Fiatalok tollából
Olvasóink tollából
Télen-nyáron: uborka
UEFA-focisuli Adán és Óbecsén
Ha nyerhet, õ nyer
Péter Pán, a pálya ördöge
A Mlinproduktból Zion-City lett
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

15 ÉVI VÁRAKOZÁS UTÁN
Megérkezett a gáz Moholra

    Most már minden kétséget, találgatást és gyanakvást kizáróan kap gázvezetéket Mohol település. 15 év telt el azóta, hogy Adán a háztartások bekapcsolhatták a gázt, Moholon ez idõ alatt csak álmodoztak róla, hol bosszankodva, hol elkeseredetten. Igaz ugyan az is, hogy az elõzõ 10 év rendkívül nehéz volt, a nagyobb beruházási lehetõségek szinte lehetetlennek bizonyultak. Az utolsó öt év hozott némi reményt, sõt egy pillanatban már úgy tûnt, hogy sikerül a régi álom megvalósítása, ám akkor néhány felelõs és „tekintélyes” egyén megmagyarázta, hogyan és miért nem lehet kiépíteni a gázvezetéket Moholon…
    Ez ma már a múlté, ezen most ne rágódjunk, nézzük, hogyan is indult és hol tart ma a munka. Természetesen gázügyben a legilletékesebbet, KOÓS SÁNDORT, a Standard Kommunális Közvállalatnak a gázvezetéssel megbízott mérnökét szólaltattuk meg. Õ a következõket mondta:


A gázvezeték-hálózat térképe

    - Valóban 15 év után végre Moholon is megépül a gázhálózat, ami rendkívül sokat jelent a falu életében. Mielõtt elkezdtük volna a munkát, felmérést végeztünk a lakosság körében, és meglepõen sokan jelezték abbéli szándékukat, hogy szeretnék bevezettetni a gázt. A munkálatok megkezdése elõtt már 254 háztartással kötöttünk szerzõdést (ennek kb. 70%-a mérõórával) ami végképp indokolttá tette az akció kezdetét. Egyébként ugyancsak két beszerelési lehetõséget biztosítottunk az érdekelteknek: gázórával együtt, ennek az ára 64.900 dinár, és mérõmûszer nélkül csupán csatlakozás, ez 32.450 dinárba kerül – adóval együtt. Mindkét esetben 12 hónapos részletfizetés lehetséges, de aki egy összegben fizeti ki, annak 6%-os kedvezményt hagyunk jóvá. A most megkezdett munkálatok október 15-ig, de legkésõbb a hónap végéig befejezõdnek, így lehetõség nyílik arra, hogy már az elkövetkezõ fûtési idényben a többség megtapasztalhatja a gáz használatának elõnyeit. Érdekes megemlíteni, hogy a várakozástól jóval nagyobb érdeklõdést váltott ki a gáz bevezetése, így az elõzetes ügyintézés rendezése miatt (újabb jelentkezõk, újabb szerzõdések), több mint két hetet csúszott a munkálatok kezdete.


Az árok kiásására gépet is alkalmaztak

    Koós úr elmondta még, hogy a moholi hálózat is az adai mérõállomáson keresztül kapja a gázt, hisz ennek az állomásnak még a legszélsõségesebb idõjárási körülmények között is 60%-ban van kihasználva a kapacitása. Ez egyben azt jelenti, hogy a fõvezeték Mohol felé az adai November 29. és a Moša Pijade utcák keresztezõdésétõl indul, végig az új út mellett, Moholon pedig végighalad a JNH utcán, a Tito Marsall utcán nyugat (a vasút) felé, továbbá az Október 8. utcán a Tiszáig, valamint a Svetozar Miletiæ utca középsõ részén. Figyelembe véve ezt az elrendezést, az említett utcákon kívül még 25-30 utca lesz érintve a vezetékkel, ami azt jelenti, hogy bármikor folytatni lehet a lerakást, attól függõen, hol lesz rá igény. A hálózat teljes hosszát 18 km-re tervezték. Szeptember 15-ig, amikor terepszemlét is tartottunk, több mint 8 km. vezeték már a helyén volt, tehát ebbõl is az következtethetõ, hogy a tervezett határidõre átadják a hálózatot. Az is elmondható, hogy a befektetõ (invesztitor) az adai Standard, a kivitelezõ az újvidéki Instel inžinjering, és mint alvállalkozó jelent van az Obnova és a becsei Termogas 88.


Gázvezeték az Október 8. utcában

Vastag J.

septembar 2005.

Naslovna strana
Bračni par Karađorđević u poseti Adi i Molu
Osnovana zanatska zadruga u Molu
Molski Dobošar
Vesti iz policije
Plivanje
Impresum


Design by VA