Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. szeptember

Cmoldal
Soha nem ks
Megrkezett a gz Moholra
Munkaer-tkpzs
jabb lps a fejlds fel
Szeressk egymst, gyerekek!
Profitorientlt gazda
Kkkeresztes fiatalok Norvgiban
Adra s Moholra ltogatott a Karaorevi hzaspr
Egyre tbb Ifixes program
Hdt a gitr s a fuvola
A Msodik Helyi Kzssg utat aszfaltozott
Aranykapu-vsr, esvel
Reformtus istentisztelet Adn
Hrek
Rendrsgi hrek
Nyelvi figyel
Zld levl
Fiatalok tollbl
Olvasink tollbl
Tlen-nyron: uborka
UEFA-focisuli Adn s becsn
Ha nyerhet, nyer
Pter Pn, a plya rdge
A Mlinproduktbl Zion-City lett
rnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

15 VI VRAKOZS UTN
Megrkezett a gz Moholra

    Most mr minden ktsget, tallgatst s gyanakvst kizran kap gzvezetket Mohol telepls. 15 v telt el azta, hogy Adn a hztartsok bekapcsolhattk a gzt, Moholon ez id alatt csak lmodoztak rla, hol bosszankodva, hol elkeseredetten. Igaz ugyan az is, hogy az elz 10 v rendkvl nehz volt, a nagyobb beruhzsi lehetsgek szinte lehetetlennek bizonyultak. Az utols t v hozott nmi remnyt, st egy pillanatban mr gy tnt, hogy sikerl a rgi lom megvalstsa, m akkor nhny felels s tekintlyes egyn megmagyarzta, hogyan s mirt nem lehet kipteni a gzvezetket Moholon
    Ez ma mr a mlt, ezen most ne rgdjunk, nzzk, hogyan is indult s hol tart ma a munka. Termszetesen gzgyben a legilletkesebbet, KOS SNDORT, a Standard Kommunlis Kzvllalatnak a gzvezetssel megbzott mrnkt szlaltattuk meg. a kvetkezket mondta:


A gzvezetk-hlzat trkpe

    - Valban 15 v utn vgre Moholon is megpl a gzhlzat, ami rendkvl sokat jelent a falu letben. Mieltt elkezdtk volna a munkt, felmrst vgeztnk a lakossg krben, s meglepen sokan jeleztk abbli szndkukat, hogy szeretnk bevezettetni a gzt. A munklatok megkezdse eltt mr 254 hztartssal ktttnk szerzdst (ennek kb. 70%-a mrrval) ami vgkpp indokoltt tette az akci kezdett. Egybknt ugyancsak kt beszerelsi lehetsget biztostottunk az rdekelteknek: gzrval egytt, ennek az ra 64.900 dinr, s mrmszer nlkl csupn csatlakozs, ez 32.450 dinrba kerl adval egytt. Mindkt esetben 12 hnapos rszletfizets lehetsges, de aki egy sszegben fizeti ki, annak 6%-os kedvezmnyt hagyunk jv. A most megkezdett munklatok oktber 15-ig, de legksbb a hnap vgig befejezdnek, gy lehetsg nylik arra, hogy mr az elkvetkez ftsi idnyben a tbbsg megtapasztalhatja a gz hasznlatnak elnyeit. rdekes megemlteni, hogy a vrakozstl jval nagyobb rdekldst vltott ki a gz bevezetse, gy az elzetes gyintzs rendezse miatt (jabb jelentkezk, jabb szerzdsek), tbb mint kt hetet csszott a munklatok kezdete.


Az rok kissra gpet is alkalmaztak

    Kos r elmondta mg, hogy a moholi hlzat is az adai mrllomson keresztl kapja a gzt, hisz ennek az llomsnak mg a legszlssgesebb idjrsi krlmnyek kztt is 60%-ban van kihasznlva a kapacitsa. Ez egyben azt jelenti, hogy a fvezetk Mohol fel az adai November 29. s a Moa Pijade utck keresztezdstl indul, vgig az j t mellett, Moholon pedig vgighalad a JNH utcn, a Tito Marsall utcn nyugat (a vast) fel, tovbb az Oktber 8. utcn a Tiszig, valamint a Svetozar Mileti utca kzps rszn. Figyelembe vve ezt az elrendezst, az emltett utckon kvl mg 25-30 utca lesz rintve a vezetkkel, ami azt jelenti, hogy brmikor folytatni lehet a lerakst, attl fggen, hol lesz r igny. A hlzat teljes hosszt 18 km-re terveztk. Szeptember 15-ig, amikor terepszemlt is tartottunk, tbb mint 8 km. vezetk mr a helyn volt, teht ebbl is az kvetkeztethet, hogy a tervezett hatridre tadjk a hlzatot. Az is elmondhat, hogy a befektet (invesztitor) az adai Standard, a kivitelez az jvidki Instel ininjering, s mint alvllalkoz jelent van az Obnova s a becsei Termogas 88.


Gzvezetk az Oktber 8. utcban

Vastag J.

septembar 2005.

Naslovna strana
Bračni par Karađorđević u poseti Adi i Molu
Osnovana zanatska zadruga u Molu
Molski Dobošar
Vesti iz policije
Plivanje
Impresum


Design by VA