Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. szeptember

Cmoldal
Soha nem ks
Megrkezett a gz Moholra
Munkaer-tkpzs
jabb lps a fejlds fel
Szeressk egymst, gyerekek!
Profitorientlt gazda
Kkkeresztes fiatalok Norvgiban
Adra s Moholra ltogatott a Karaorevi hzaspr
Egyre tbb Ifixes program
Hdt a gitr s a fuvola
A Msodik Helyi Kzssg utat aszfaltozott
Aranykapu-vsr, esvel
Reformtus istentisztelet Adn
Hrek
Rendrsgi hrek
Nyelvi figyel
Zld levl
Fiatalok tollbl
Olvasink tollbl
Tlen-nyron: uborka
UEFA-focisuli Adn s becsn
Ha nyerhet, nyer
Pter Pn, a plya rdge
A Mlinproduktbl Zion-City lett
rnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

LXIII. Zld levl

    Elrepltek hossz, afrikai vndortjukra a glyk, s mire e sorokat olvasod, nyjas olvas, itthagytak bennnket a fecskk is. Ismt elszllt velk egy v, amelyik embernekllatnak jfent nagy vltozsokat, talakulsokat, tragdikat, m rmket is hozott. Kinek hogy. Pozitv szemllettel nzznk most a termszetre, ami sohasem lland, mindig alakul, folyton vltozban van. s mekkork ezek az talakulsok!?
    Itt van pldul a feketerig. A mlt szzad kzepe tjn mg alig lehetett ltni, mert rejtzkd letmdot lt. Az emberi szemektl tvol, erdk mlyn, vizek partjn fszkelt. Ma meg mit ltunk? Itt van kzttnk, gyszlvn a lbunk alatt ugrl egsz ven t, kt mterre is bevrja az embert. Nha-nha rnk sandt, majd tovbb forgatja a lehullott leveleket, mert alattuk tallja tpllkt, a rejtzkd bogarakat, gilisztkat, csigkat, gymlcsmaradvnyokat.


Hziass vlt maradunk: a feketerig

    Tavasszal a vrosban, az utckon, a kertekben a fk cscsn, gon lve fjja kellemesnek mondhat, igen hangos nekt, amellyel a prjt kvnja elbvlni. Szinte egyik vrl a msikra, nagy csinnadrattval jelent meg kzttnk, az emberek tbbsge nem is ismeri, ezrt lpten-nyomon krdezik: ismered? Milyen madr ez? (Az idn kertemben kt pr is fszkelt: az egyik az almafn klttt, a msik pedig a nyrfa nyakban.) rljnk neki, emberkzeliv vlt egy rendkvl szp s hasznos madarunk!
    Msik plda a mezei verb. Rgente az eperfkon nagy, bolyhos fszkeket rak hzi verb volt az emberi teleplsek velejrja, de mra teret vesztett s kiszortotta a hozz megtvesztsig hasonl mezei verb. letmdjuk, viselkedsk hasonl, mgis az egyik teret nyert a msik krra. Mirt? Mert agresszvabb, tpllkszerzsben gyesebb, llhatatosabb, kevsb vlogats. Tagadhatatlan, hogy trnyersvel meglehets hasznot is hozott: korltlanul fogyasztja a gyapjaspillket (medveszv herny peterakit), gyhogy vidknkrl mra szinte teljesen eltntek ezek a rusnya frgek.
    Harmadik plda a balkni gerle, amelyik szintn agresszv, gtlstalan viselkedsvel, ignytelensgvel a mlt szzad elejtl Trkorszgon, Macednin, Bulgrin keresztl jutott el hozznk, majd tovbb hdtotta a vidkeket szak fel, s mra mr Izlandra is eljutott. Kzben kiszortotta a nlunk s-honos, szebb s finomabb, ezzel egytt rzkenyebb vadgerlt. Terjedse megllthatatlan.
    Ugyangy megkezddtt a korbban flttbb rejtzkd letmd feketeglya kzeledse is az emberlakta teleplsek irnyba, s vrhat, hogy akr egy vtized mlva mr, a fehr glyhoz hasonlan, megjelenik a hzunk tjn is.
    Az emberek tmege szempontjbl ezek a vltozsok szinte jelentktelenek, szrevtlenek, br elnysek, az letmdvltozssal kiknyszertettek, a madarak szempontjbl pedig risi ugrsok, nemklnben megrzkdtatsok. s akkor a nvny- s a rovarvilg honi talakulsrl mg nem is szltunk, de ez mr majd egyik kvetkez Zld Levl tmja lesz.

Kirly Jnos

septembar 2005.

Naslovna strana
Bračni par Karađorđević u poseti Adi i Molu
Osnovana zanatska zadruga u Molu
Molski Dobošar
Vesti iz policije
Plivanje
Impresum


Design by VA