Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. szeptember

Címoldal
Soha nem késõ
Megérkezett a gáz Moholra
Munkaerõ-átképzés
Újabb lépés a fejlõdés felé
Szeressük egymást, gyerekek!
Profitorientált gazda
Kékkeresztes fiatalok Norvégiában
Adára és Moholra látogatott a Karaðorðeviæ házaspár
Egyre több Ifixes program
Hódít a gitár és a fuvola
A Második Helyi Közösség utat aszfaltozott
Aranykapu-vásár, esõvel
Református istentisztelet Adán
Hírek
Rendõrségi hírek
Nyelvi figyelõ
Zöld levél
Fiatalok tollából
Olvasóink tollából
Télen-nyáron: uborka
UEFA-focisuli Adán és Óbecsén
Ha nyerhet, õ nyer
Péter Pán, a pálya ördöge
A Mlinproduktból Zion-City lett
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

LXIII. Zöld levél

    Elrepültek hosszú, afrikai vándorút­jukra a gólyák, és mire e sorokat olvasod, nyájas olvasó, itthagytak bennünket a fecskék is. Is­mét elszállt velük egy év, amelyik embernekállatnak újfent nagy változásokat, átalakulásokat, tragédiákat, ám örömöket is hozott. Kinek hogy. Pozitív szemlélettel nézzünk most a természetre, ami sohasem állandó, mindig alakul, folyton változóban van. És mekkorák ezek az átalakulások!?
    Itt van például a feketerigó. A múlt század közepe táján még alig lehetett látni, mert rejtõzködõ életmó­dot élt. Az emberi szemektõl távol, erdõk mélyén, vi­zek partján fészkelt. Ma meg mit látunk? Itt van kö­zöttünk, úgyszólván a lábunk alatt ugrál egész éven át, két méterre is bevárja az embert. Néha-néha ránk sandít, majd tovább forgatja a lehullott leveleket, mert alattuk találja táplálékát, a rejtõzködõ bogarakat, gilisztákat, csigákat, gyümölcsmaradványokat.


Háziassá vált maradunk: a feketerigó

    Tavasszal a városban, az utcákon, a kertekben a fák csúcsán, ágon ülve fújja kellemesnek mondható, igen hangos énekét, amellyel a párját kívánja elbûvölni. Szinte egyik évrõl a másikra, nagy csinnadrattával jelent meg közöttünk, az emberek többsége nem is ismeri, ezért lépten-nyomon kérdezik: ismered? Mi­lyen madár ez? (Az idén kertemben két pár is fész­kelt: az egyik az almafán költött, a másik pedig a nyárfa nyakában.) Örüljünk neki, emberközelivé vált egy rendkívül szép és hasznos madarunk!
    Másik példa a mezei veréb. Régente az eperfákon nagy, bolyhos fészkeket rakó házi veréb volt az emberi települések velejárója, de mára teret vesztett és kiszorította a hozzá megtévesztésig hasonló mezei veréb. Életmódjuk, viselkedésük hasonló, mégis az egyik teret nyert a másik kárára. Miért? Mert agresszívabb, táplálékszerzésben ügyesebb, állhatato­sabb, kevésbé válogatós. Tagadhatatlan, hogy térnyerésével meglehetõs hasznot is hozott: korlátlanul fogyasztja a gyapjaspilléket (medveszövõ hernyó peterakóit), úgyhogy vidékünkrõl mára szinte teljesen eltûntek ezek a rusnya férgek.
    Harmadik példa a balkáni gerle, amelyik szintén agresszív, gátlástalan viselkedésével, igénytelenségével a múlt század elejétõl Törökországon, Macedónián, Bulgárián keresztül jutott el hozzánk, majd tovább hódította a vidékeket észak felé, és mára már Izlandra is eljutott. Közben kiszorította a nálunk õs-honos, szebb és finomabb, ezzel együtt érzékenyebb vadgerlét. Terjedése megállíthatatlan.
    Ugyanígy megkezdõdött a korábban fölöttébb rejtõzködõ életmódú feketególya közeledése is az em­berlakta települések irányába, és várható, hogy akár egy évtized múlva már, a fehér gólyához hasonlóan, megjelenik a házunk táján is.
    Az emberek tömege szempontjából ezek a változások szinte jelentéktelenek, észrevétlenek, bár elõnyösek, az életmódváltozással kikényszerítettek, a madarak szempontjából pedig óriási ugrások, nemkülönben megrázkódtatások. És akkor a növény- és a rovarvilág honi átalakulásáról még nem is szóltunk, de ez már majd egyik következõ Zöld Levél témája lesz.

Király János

septembar 2005.

Naslovna strana
Bračni par Karađorđević u poseti Adi i Molu
Osnovana zanatska zadruga u Molu
Molski Dobošar
Vesti iz policije
Plivanje
Impresum


Design by VA