Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. szeptember

Címoldal
Soha nem késõ
Megérkezett a gáz Moholra
Munkaerõ-átképzés
Újabb lépés a fejlõdés felé
Szeressük egymást, gyerekek!
Profitorientált gazda
Kékkeresztes fiatalok Norvégiában
Adára és Moholra látogatott a Karaðorðeviæ házaspár
Egyre több Ifixes program
Hódít a gitár és a fuvola
A Második Helyi Közösség utat aszfaltozott
Aranykapu-vásár, esõvel
Református istentisztelet Adán
Hírek
Rendõrségi hírek
Nyelvi figyelõ
Zöld levél
Fiatalok tollából
Olvasóink tollából
Télen-nyáron: uborka
UEFA-focisuli Adán és Óbecsén
Ha nyerhet, õ nyer
Péter Pán, a pálya ördöge
A Mlinproduktból Zion-City lett
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Arcél
PROFITORIENTÁLT GAZDA

    A riporter akkor boldog igazán, amikor olyan riportalanyra bukkan, aki követendõ példaképül állítható az olvasók elé, bár tudja, hogy markáns jellemeket követni aligha lehet. Minden embernek egyéni sorsa, egyéni adottságai vannak és jellembéli tulajdonságai is mások. Mégis, egy-egy bemutatott példa elismerést válthat ki a polgártársak között és ékesen bizonyíthatja népünk fiainak vitalitását.
    Almádi István Adán, a zentai utcában lakik takaros, sarki családi házában. Az ablakban egy cédulán az áll, hogy hagymát árulnak, 10 dináros kilogrammonkénti áron. A korábbi években még rendszeresen krumplit is árultak, mára azonban „csak” a hagyma maradt.
    – Igencsak benne taposok a férfikor javában – mondja Almádi István –, a derekam tovább nem bírja a súlyos zsákok emelgetését, ezért a krumplitermesztést abbahagytuk. Napszámosokat pedig nem érdemes fizetni, mert elviszik a hasznot. Az én életfilozófiám ugyanis az volt, hogy kevés szántóföldön, kis területen minél nagyobb pénzt lehessen kaszálni.
    Ez nem szégyen, sõt meggyõzõdésem, hogy az ilyenfajta törekvés az, ami a világot elõre viszi. Az én „tragédiám” csak az, hogy olyan korban éltem, amikor a magántulajdont és az egyéni kezdeményezést elfojtották és gátolták. Ha fennmaradt volna az ország Trianon elõtti, szabad fejlõdése, most csodát tudnék felmutatni!

Egyaránt tájékozottnak mondható a magyarok õstörténetében, a politikai korokban egészen a rómaiaktól kezdve napjainkig, sõt a jövõt is prognosztizálja.

    De kezdjük az elejérõl. Almádi István 1947-ben az adai Potisjeba állt be marós inasnak. Társai Koós Sanyi, Dóczi Jóska, Szabados Lajos és mások voltak. Különféle viszontagságok mellett kitanulta a szakmát és lehet mondani, hogy öreg koráig a Potisjeban dolgozott. Volt idõ, amikor a furcsa, de szép nevû Ge-Ge-ben is tevékenykedett, azonban a szakmát a Potisjeban gyakorolta igazán, olyannyira, hogy itt sajátított el minden szaktudást, itt szerzett meg minden fortélyt. Ez mára oda vezetett, hogy két vagy három háza van, mindkét fia okleveles mérnök. Az egyiknek, Rudinak Siófokon van egy 23 munkást foglalkoztató, fémtömegcikk gyártási, CNC-esztergálási és marósi szolgáltató vállalkozása, ahol a termelési növekedési mutatók meredeken felfelé ívelnek.
    Neki, itt Adán, a házaiban traktorok, egyedi mezõgazdasági gépek, szerszámgépek, mezõgazdasági termények, disznóól, stb. környékén kell rendet tartania, gondoskodni a tennivalókról. Közben még a beszélgetésre, a társalgásra is jut idõ, melynek során aktívan véleményt formál a bennünket körülvevõ világról, annak eseményeirõl, de úgy, hogy a beszélgetõtársak szinte lélegzethez sem tudnak jutni, mert mindenben õ viszi a szót.


Tumultus Rudi fia siófoki "gyárának" bejáratánál

    Egyaránt tájékozottnak mondható a magyarok õstörténetében, a politikai korokban egészen a rómaiaktól kezdve napjainkig, sõt a jövõt is prognosztizálja. Nehéz kordában tartanom a beszélgetést, végülis az élettapasztalatára, az életútjára vagyok kíváncsi.
    – A Potisjeban dolgoztam napi nyolc órát, utána meg a földeken. Éjszakánként négy órát aludtam és alszom ma is. Ez nekem elég. Másként, hogy jutott volna idõ az alkotásra! Mert nemcsak dolgozni kellett, hanem gondolkozni is.
    Mindig kifizetõdõ terményeket termesztettem, hagymát, krumplit, paszternákot (magot is), aztán spenótot, zöldbabot, sárgarépát, céklát – fõként minõségi magtermesztésre az ismert Semenarna magforgalmazási vállalatnak. Ezen jó pénzeket lehetett fogni, de csak úgy, hogy vasas szakmámnak köszönve, munkagépeket tudtam szerkeszteni és elkészíteni, amik megkönnyítették és meggyorsították a munkát.
    Kiemelkedõ alkotásnak tartom a tíz soros dughagymaültetõ gépemet, amivel fél nap alatt beültetünk hagymával három lánc földet. Ugyanezt a munkát kézi erõvel, több nap alatt hetven asszony tudta volna elvégezni. Kiszámolható, hogy ingyen munkával mennyi napszámot takarítottunk meg! Mindenben ilyen precíz akartam lenni. Így se szeri, se száma a gépújdonságaimnak, amikbõl annyi van, hogy ma már csak több lakóház udvarán férnek el.
    A hagymaültetõ gépet a palánkai Majevica-gyár szakemberei is lemásolták, mert erre õk maguktól nem jöttek volna rá. Ugyanígy jártam a négykéses kukoricadarálómmal is, ami Adán és vidéken egyaránt nagy sikert aratott.
    – Szerkesztettem vasipari szerszámgépeket is, mint például az automata marógép és egyebek. Egy idõben volt négy órás, munka melletti iparom is. Kapóra jöttek a híres adai mesterek, akiknek a mûhelyeikben mindenfajta gépalkatrészt meg tudtunk csinálni. Ezeket késõbb összeszereltem és egy komplett fémipari mûhelyt-gyárat állítottam fel. Különösen gyümölcsözõ együttmûködésem volt néha Varga-úrral és mûhelyével.
    Nem hiába. Ezek a gépek képezték késõbb Rudi fiam siófoki mûhelyének induló gépparkját, amivel rengeteg munkát végeztek. Az egyik gép fialta a másikat, és „vigyázó szemeim” kíséretében most virágzik a vállalkozás. Legutóbb, a budapesti vásáron, a német ipar egyik legújabb fejlesztésû, CNC-esztergagépét vásárolta meg kétszázezer euróért. Szemléltetésképp, ebbe a gépbe, a mûködéséhez hat hordó olajt kell önteni és vagy nyolcvan speciális szerszám helyezhetõ el a szerszámtartójában. Ami mondjuk a másik kétszázezer euró!
    A riporter most felemlít egy jellegzetes esetet, ami a szaktudást, a találékonyságot, a gátlástalanságot példázza. De, hadd mondja ezt el maga Pista bácsi:
    – Az automata esztergák közül a 60-as lyukméretig annyi van a piacon, mint a szemét! Ezekkel nem lehet nagy pénzt keresni, mert nagy a konkurencia. E felett a lyukméret felett azonban már megáll a tudomány.
    Tudomásomra jutott, hogy Szegeden van egy 90 mm-es lyukméretû automata eszterga, amit nem használnak, mert rossz. Adáról telefonon felhívtam a tulajdonost, aki sajnálattal közölte, hogy túladott rajta. Kérésemre közölte, hogy az új tulajdonos Debrecenbe vitte. Azt is felhívtam. Közölte velem, hogy nem használja, mert nem akar mûködni. Ezért neki csak rosszvas és örült, hogy én meg meg akarom vásárolni. Azt gondoltam ugyanis, hogy amit ember készített, azt az ember meg is tudja javítani.
    Szóltam a fiamnak, hogy ne ijedjen meg ha Debrecenbõl majd visznek hozzá egy rossz gépet! Közösen majd megjavítjuk. Mit szépítsem a dolgot, fiam egy kicsit megijedt. Én azonban, ott kint, szétszedtem a gépet, és rájöttem a hibájára. Az adagoló egyik részét kellett kicserélni. Lemintáztattuk, az adai Potisjeban leöntettük, megmunkáltattuk és Siófokon beszereltük a gépbe. Azóta jól mûködik. Azzal is nagy pénzeket keres a fiam!
    Aztán van egy osztrák cég. Vaskarikákat rendel, rettentõ bonyolult, esztergálási megmunkálásokkal. Egy darabot, ami most itt fekszik elõttünk, megmutattam Rajsli-mérnöknek és õ azt mondta, hogy a Potisjeban két óra idõ kellene az elkészítéséhez. Az én fiamnál, Siófokon, ugyanez a megmunkálás még húsz percig sem tart. Ez a különbség!
    Egy agilis életút villanásnyi szakaszai ezek. Az összesrõl regényt lehetne írni. Lehet, hogy egy helytörténeti munka fényes fejezetei lennének. „Mi lett volna akkor, ha más korban élnénk?” Erre a kérdésre felvillan a mester szeme és csak annyit mond: „Hû…”
    Még álmodik hát. Tervez egy 12 méteres önürítõs, automata górét. A sok kukoricának. Hogy ne kelljen vele cipekedni. A tetõ egyvízvetõs, hogy a saját tervezésû és kivitelezésû elevátor könnyen beérjen a góréba, a kukorica pedig ne törjön, ne morzsolódjon. Mikor éjszaka felébred, mindig új megoldásokon gondolkodik. Elgondolásait adai fia komputeren lerajzolja. Az is valami, annak alapján kér árajánlatokat a kivitelezésre. Ha sokallja, majd maga készíti el. Csak legyen rá elég idõ!
    Vigyázó szemeit most a temérdek fényképre veti. Itt sorakoznak elõttünk, az asztalon. Rajta a csillogó, méregdrága automaták, a vadonatúj siófoki családi ház. Meg az unokák. Neki két fia van, azoknak meg összesen öt családja. Mind kislányok! Így hozta a sors. Nagytata, itthon, Adán, azonban nem pihen. Hagymát termeszt. Holland pogácsahagymát. Azt mondja, ez a legjobb. Ízletes és olyan puha, mint a vaj. Mire megfõ, eltûnik, csak a zamata marad az ételbe. Minden hagyma akár egy aranygolyó.
    Ha látják a cédulát a Sava Kovaèeviæ (Zentai) utca saroki házának ablakában, térjenek be télirevalót vásárolni. Mindössze 10 dinár kilója. Feleannyi, mint a piacon. De jobb! A gazda meg, ha otthon lesz még ad is hozzá egy mesét. Olyat, ami tanulságul szolgál…

Király János

septembar 2005.

Naslovna strana
Bračni par Karađorđević u poseti Adi i Molu
Osnovana zanatska zadruga u Molu
Molski Dobošar
Vesti iz policije
Plivanje
Impresum


Design by VA