Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. szeptember

Cmoldal
Soha nem ks
Megrkezett a gz Moholra
Munkaer-tkpzs
jabb lps a fejlds fel
Szeressk egymst, gyerekek!
Profitorientlt gazda
Kkkeresztes fiatalok Norvgiban
Adra s Moholra ltogatott a Karaorevi hzaspr
Egyre tbb Ifixes program
Hdt a gitr s a fuvola
A Msodik Helyi Kzssg utat aszfaltozott
Aranykapu-vsr, esvel
Reformtus istentisztelet Adn
Hrek
Rendrsgi hrek
Nyelvi figyel
Zld levl
Fiatalok tollbl
Olvasink tollbl
Tlen-nyron: uborka
UEFA-focisuli Adn s becsn
Ha nyerhet, nyer
Pter Pn, a plya rdge
A Mlinproduktbl Zion-City lett
rnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Arcl
PROFITORIENTLT GAZDA

    A riporter akkor boldog igazn, amikor olyan riportalanyra bukkan, aki kvetend pldakpl llthat az olvask el, br tudja, hogy markns jellemeket kvetni aligha lehet. Minden embernek egyni sorsa, egyni adottsgai vannak s jellembli tulajdonsgai is msok. Mgis, egy-egy bemutatott plda elismerst vlthat ki a polgrtrsak kztt s kesen bizonythatja npnk fiainak vitalitst.
    Almdi Istvn Adn, a zentai utcban lakik takaros, sarki csaldi hzban. Az ablakban egy cduln az ll, hogy hagymt rulnak, 10 dinros kilogrammonknti ron. A korbbi vekben mg rendszeresen krumplit is rultak, mra azonban csak a hagyma maradt.
     Igencsak benne taposok a frfikor javban mondja Almdi Istvn , a derekam tovbb nem brja a slyos zskok emelgetst, ezrt a krumplitermesztst abbahagytuk. Napszmosokat pedig nem rdemes fizetni, mert elviszik a hasznot. Az n letfilozfim ugyanis az volt, hogy kevs szntfldn, kis terleten minl nagyobb pnzt lehessen kaszlni.
    Ez nem szgyen, st meggyzdsem, hogy az ilyenfajta trekvs az, ami a vilgot elre viszi. Az n tragdim csak az, hogy olyan korban ltem, amikor a magntulajdont s az egyni kezdemnyezst elfojtottk s gtoltk. Ha fennmaradt volna az orszg Trianon eltti, szabad fejldse, most csodt tudnk felmutatni!

Egyarnt tjkozottnak mondhat a magyarok strtnetben, a politikai korokban egszen a rmaiaktl kezdve napjainkig, st a jvt is prognosztizlja.

    De kezdjk az elejrl. Almdi Istvn 1947-ben az adai Potisjeba llt be mars inasnak. Trsai Kos Sanyi, Dczi Jska, Szabados Lajos s msok voltak. Klnfle viszontagsgok mellett kitanulta a szakmt s lehet mondani, hogy reg korig a Potisjeban dolgozott. Volt id, amikor a furcsa, de szp nev Ge-Ge-ben is tevkenykedett, azonban a szakmt a Potisjeban gyakorolta igazn, olyannyira, hogy itt sajttott el minden szaktudst, itt szerzett meg minden fortlyt. Ez mra oda vezetett, hogy kt vagy hrom hza van, mindkt fia okleveles mrnk. Az egyiknek, Rudinak Sifokon van egy 23 munkst foglalkoztat, fmtmegcikk gyrtsi, CNC-eszterglsi s marsi szolgltat vllalkozsa, ahol a termelsi nvekedsi mutatk meredeken felfel velnek.
    Neki, itt Adn, a hzaiban traktorok, egyedi mezgazdasgi gpek, szerszmgpek, mezgazdasgi termnyek, disznl, stb. krnykn kell rendet tartania, gondoskodni a tennivalkrl. Kzben mg a beszlgetsre, a trsalgsra is jut id, melynek sorn aktvan vlemnyt forml a bennnket krlvev vilgrl, annak esemnyeirl, de gy, hogy a beszlgettrsak szinte llegzethez sem tudnak jutni, mert mindenben viszi a szt.


Tumultus Rudi fia sifoki "gyrnak" bejratnl

    Egyarnt tjkozottnak mondhat a magyarok strtnetben, a politikai korokban egszen a rmaiaktl kezdve napjainkig, st a jvt is prognosztizlja. Nehz kordban tartanom a beszlgetst, vglis az lettapasztalatra, az lettjra vagyok kvncsi.
     A Potisjeban dolgoztam napi nyolc rt, utna meg a fldeken. jszaknknt ngy rt aludtam s alszom ma is. Ez nekem elg. Msknt, hogy jutott volna id az alkotsra! Mert nemcsak dolgozni kellett, hanem gondolkozni is.
    Mindig kifizetd termnyeket termesztettem, hagymt, krumplit, paszternkot (magot is), aztn spentot, zldbabot, srgarpt, cklt fknt minsgi magtermesztsre az ismert Semenarna magforgalmazsi vllalatnak. Ezen j pnzeket lehetett fogni, de csak gy, hogy vasas szakmmnak ksznve, munkagpeket tudtam szerkeszteni s elkszteni, amik megknnytettk s meggyorstottk a munkt.
    Kiemelked alkotsnak tartom a tz soros dughagymaltet gpemet, amivel fl nap alatt beltetnk hagymval hrom lnc fldet. Ugyanezt a munkt kzi ervel, tbb nap alatt hetven asszony tudta volna elvgezni. Kiszmolhat, hogy ingyen munkval mennyi napszmot takartottunk meg! Mindenben ilyen precz akartam lenni. gy se szeri, se szma a gpjdonsgaimnak, amikbl annyi van, hogy ma mr csak tbb lakhz udvarn frnek el.
    A hagymaltet gpet a palnkai Majevica-gyr szakemberei is lemsoltk, mert erre k maguktl nem jttek volna r. Ugyangy jrtam a ngykses kukoricadarlmmal is, ami Adn s vidken egyarnt nagy sikert aratott.
     Szerkesztettem vasipari szerszmgpeket is, mint pldul az automata margp s egyebek. Egy idben volt ngy rs, munka melletti iparom is. Kapra jttek a hres adai mesterek, akiknek a mhelyeikben mindenfajta gpalkatrszt meg tudtunk csinlni. Ezeket ksbb sszeszereltem s egy komplett fmipari mhelyt-gyrat lltottam fel. Klnsen gymlcsz egyttmkdsem volt nha Varga-rral s mhelyvel.
    Nem hiba. Ezek a gpek kpeztk ksbb Rudi fiam sifoki mhelynek indul gpparkjt, amivel rengeteg munkt vgeztek. Az egyik gp fialta a msikat, s vigyz szemeim ksretben most virgzik a vllalkozs. Legutbb, a budapesti vsron, a nmet ipar egyik legjabb fejleszts, CNC-esztergagpt vsrolta meg ktszzezer eurrt. Szemlltetskpp, ebbe a gpbe, a mkdshez hat hord olajt kell nteni s vagy nyolcvan specilis szerszm helyezhet el a szerszmtartjban. Ami mondjuk a msik ktszzezer eur!
    A riporter most felemlt egy jellegzetes esetet, ami a szaktudst, a tallkonysgot, a gtlstalansgot pldzza. De, hadd mondja ezt el maga Pista bcsi:
     Az automata esztergk kzl a 60-as lyukmretig annyi van a piacon, mint a szemt! Ezekkel nem lehet nagy pnzt keresni, mert nagy a konkurencia. E felett a lyukmret felett azonban mr megll a tudomny.
    Tudomsomra jutott, hogy Szegeden van egy 90 mm-es lyukmret automata eszterga, amit nem hasznlnak, mert rossz. Adrl telefonon felhvtam a tulajdonost, aki sajnlattal kzlte, hogy tladott rajta. Krsemre kzlte, hogy az j tulajdonos Debrecenbe vitte. Azt is felhvtam. Kzlte velem, hogy nem hasznlja, mert nem akar mkdni. Ezrt neki csak rosszvas s rlt, hogy n meg meg akarom vsrolni. Azt gondoltam ugyanis, hogy amit ember ksztett, azt az ember meg is tudja javtani.
    Szltam a fiamnak, hogy ne ijedjen meg ha Debrecenbl majd visznek hozz egy rossz gpet! Kzsen majd megjavtjuk. Mit szptsem a dolgot, fiam egy kicsit megijedt. n azonban, ott kint, sztszedtem a gpet, s rjttem a hibjra. Az adagol egyik rszt kellett kicserlni. Lemintztattuk, az adai Potisjeban lentettk, megmunkltattuk s Sifokon beszereltk a gpbe. Azta jl mkdik. Azzal is nagy pnzeket keres a fiam!
    Aztn van egy osztrk cg. Vaskarikkat rendel, rettent bonyolult, eszterglsi megmunklsokkal. Egy darabot, ami most itt fekszik elttnk, megmutattam Rajsli-mrnknek s azt mondta, hogy a Potisjeban kt ra id kellene az elksztshez. Az n fiamnl, Sifokon, ugyanez a megmunkls mg hsz percig sem tart. Ez a klnbsg!
    Egy agilis lett villansnyi szakaszai ezek. Az sszesrl regnyt lehetne rni. Lehet, hogy egy helytrtneti munka fnyes fejezetei lennnek. Mi lett volna akkor, ha ms korban lnnk? Erre a krdsre felvillan a mester szeme s csak annyit mond: H
    Mg lmodik ht. Tervez egy 12 mteres nrts, automata grt. A sok kukoricnak. Hogy ne kelljen vele cipekedni. A tet egyvzvets, hogy a sajt tervezs s kivitelezs elevtor knnyen berjen a grba, a kukorica pedig ne trjn, ne morzsoldjon. Mikor jszaka felbred, mindig j megoldsokon gondolkodik. Elgondolsait adai fia komputeren lerajzolja. Az is valami, annak alapjn kr rajnlatokat a kivitelezsre. Ha sokallja, majd maga kszti el. Csak legyen r elg id!
    Vigyz szemeit most a temrdek fnykpre veti. Itt sorakoznak elttnk, az asztalon. Rajta a csillog, mregdrga automatk, a vadonatj sifoki csaldi hz. Meg az unokk. Neki kt fia van, azoknak meg sszesen t csaldja. Mind kislnyok! gy hozta a sors. Nagytata, itthon, Adn, azonban nem pihen. Hagymt termeszt. Holland pogcsahagymt. Azt mondja, ez a legjobb. zletes s olyan puha, mint a vaj. Mire megf, eltnik, csak a zamata marad az telbe. Minden hagyma akr egy aranygoly.
    Ha ltjk a cdult a Sava Kovaevi (Zentai) utca saroki hznak ablakban, trjenek be tlirevalt vsrolni. Mindssze 10 dinr kilja. Feleannyi, mint a piacon. De jobb! A gazda meg, ha otthon lesz mg ad is hozz egy mest. Olyat, ami tanulsgul szolgl

Kirly Jnos

septembar 2005.

Naslovna strana
Bračni par Karađorđević u poseti Adi i Molu
Osnovana zanatska zadruga u Molu
Molski Dobošar
Vesti iz policije
Plivanje
Impresum


Design by VA