Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. szeptember

Címoldal
Soha nem késõ
Megérkezett a gáz Moholra
Munkaerõ-átképzés
Újabb lépés a fejlõdés felé
Szeressük egymást, gyerekek!
Profitorientált gazda
Kékkeresztes fiatalok Norvégiában
Adára és Moholra látogatott a Karaðorðeviæ házaspár
Egyre több Ifixes program
Hódít a gitár és a fuvola
A Második Helyi Közösség utat aszfaltozott
Aranykapu-vásár, esõvel
Református istentisztelet Adán
Hírek
Rendõrségi hírek
Nyelvi figyelõ
Zöld levél
Fiatalok tollából
Olvasóink tollából
Télen-nyáron: uborka
UEFA-focisuli Adán és Óbecsén
Ha nyerhet, õ nyer
Péter Pán, a pálya ördöge
A Mlinproduktból Zion-City lett
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelõ
A X. Anyanyelvi Konferencia

    2005. augusztus 15. és 18. között tartotta A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága a X. Anyanyelvi Konferenciát a szlovákiai Révkomáromban. Ezen a rendezvényen a világ minden tájáról eljöttek azok a személyek, akik a magyar nyelv és kultúra zászlóvivõi. Vajdaságot hatan képviseltük.
    Az Anyanyelvi Konferenciát 35 évvel ezelõtt hozták létre a világ bármely részében élõ magyarok anyanyelvének, kultúrájának, anyanyelvi és kulturális önazonosságának megtartása, mûvelése, fejlesztése céljából. A társaság idõszaki tanácskozásokat és konferenciákat, gyermek- és ifjúsági táborokat, tanfolyamokat szervez, diák-cseremozgalmat irányít, pedagógusok, könyvtárosok, levéltárosok, könyv- és lapkiadók, újságírók és a nemzeti kultúra fenntartását és terjesztését szolgáló más szakemberek továbbképzését segíti elõ, szakelõadók cseréjét és kiküldetését valósítja meg, valamint tankönyveket és más kiadványokat jelentet meg. A társaság kéthavonta megjelenõ folyóirata a Nyelvünk és Kultúránk.
    Az idei tanácskozáson számos érdekes és hasznos elõadás, illetve beszámoló hangzott el. Szó esett többek között a Kárpát-medencében való kulturális jelenlétrõl, az elmúlt másfél évtized kárpát-medencei etnikai folyamatairól, a magyar nyelv helyzetérõl, a nemzeti kisebbségek uniós kilátásairól, a külföldön folyó hungarológiai felsõoktatásról, a határon túli magyar nyelvû felsõoktatásról, valamint a különbözõ régiókban való anyanyelvi és kulturális identitásról.
    A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága tisztújító közgyûlést is tartott. Elnöknek ismét Pomogáts Bélát, ügyvezetõ elnöknek pedig Komlós Attilát választották a jelen levõk. Az elnökök munkáját 11 tagú elnökség segíti. A közgyûlések közötti idõszakban a határozatok végrehajtásáról 45 tagú választmány gondoskodik. A társaság az elkövetkezõkben fokozott figyelmet fordít majd a vajdasági és a kárpátaljai magyarságra.

Dr. Molnár Csikós László

septembar 2005.

Naslovna strana
Bračni par Karađorđević u poseti Adi i Molu
Osnovana zanatska zadruga u Molu
Molski Dobošar
Vesti iz policije
Plivanje
Impresum


Design by VA