Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. szeptember

Cmoldal
Soha nem ks
Megrkezett a gz Moholra
Munkaer-tkpzs
jabb lps a fejlds fel
Szeressk egymst, gyerekek!
Profitorientlt gazda
Kkkeresztes fiatalok Norvgiban
Adra s Moholra ltogatott a Karaorevi hzaspr
Egyre tbb Ifixes program
Hdt a gitr s a fuvola
A Msodik Helyi Kzssg utat aszfaltozott
Aranykapu-vsr, esvel
Reformtus istentisztelet Adn
Hrek
Rendrsgi hrek
Nyelvi figyel
Zld levl
Fiatalok tollbl
Olvasink tollbl
Tlen-nyron: uborka
UEFA-focisuli Adn s becsn
Ha nyerhet, nyer
Pter Pn, a plya rdge
A Mlinproduktbl Zion-City lett
rnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyel
A X. Anyanyelvi Konferencia

    2005. augusztus 15. s 18. kztt tartotta A Magyar Nyelv s Kultra Nemzetkzi Trsasga a X. Anyanyelvi Konferencit a szlovkiai Rvkomromban. Ezen a rendezvnyen a vilg minden tjrl eljttek azok a szemlyek, akik a magyar nyelv s kultra zszlvivi. Vajdasgot hatan kpviseltk.
    Az Anyanyelvi Konferencit 35 vvel ezeltt hoztk ltre a vilg brmely rszben l magyarok anyanyelvnek, kultrjnak, anyanyelvi s kulturlis nazonossgnak megtartsa, mvelse, fejlesztse cljbl. A trsasg idszaki tancskozsokat s konferencikat, gyermek- s ifjsgi tborokat, tanfolyamokat szervez, dik-cseremozgalmat irnyt, pedaggusok, knyvtrosok, levltrosok, knyv- s lapkiadk, jsgrk s a nemzeti kultra fenntartst s terjesztst szolgl ms szakemberek tovbbkpzst segti el, szakeladk cserjt s kikldetst valstja meg, valamint tanknyveket s ms kiadvnyokat jelentet meg. A trsasg kthavonta megjelen folyirata a Nyelvnk s Kultrnk.
    Az idei tancskozson szmos rdekes s hasznos elads, illetve beszmol hangzott el. Sz esett tbbek kztt a Krpt-medencben val kulturlis jelenltrl, az elmlt msfl vtized krpt-medencei etnikai folyamatairl, a magyar nyelv helyzetrl, a nemzeti kisebbsgek unis kiltsairl, a klfldn foly hungarolgiai felsoktatsrl, a hatron tli magyar nyelv felsoktatsrl, valamint a klnbz rgikban val anyanyelvi s kulturlis identitsrl.
    A Magyar Nyelv s Kultra Nemzetkzi Trsasga tisztjt kzgylst is tartott. Elnknek ismt Pomogts Blt, gyvezet elnknek pedig Komls Attilt vlasztottk a jelen levk. Az elnkk munkjt 11 tag elnksg segti. A kzgylsek kztti idszakban a hatrozatok vgrehajtsrl 45 tag vlasztmny gondoskodik. A trsasg az elkvetkezkben fokozott figyelmet fordt majd a vajdasgi s a krptaljai magyarsgra.

Dr. Molnr Csiks Lszl

septembar 2005.

Naslovna strana
Bračni par Karađorđević u poseti Adi i Molu
Osnovana zanatska zadruga u Molu
Molski Dobošar
Vesti iz policije
Plivanje
Impresum


Design by VA