Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. szeptember

Címoldal
Soha nem késõ
Megérkezett a gáz Moholra
Munkaerõ-átképzés
Újabb lépés a fejlõdés felé
Szeressük egymást, gyerekek!
Profitorientált gazda
Kékkeresztes fiatalok Norvégiában
Adára és Moholra látogatott a Karaðorðeviæ házaspár
Egyre több Ifixes program
Hódít a gitár és a fuvola
A Második Helyi Közösség utat aszfaltozott
Aranykapu-vásár, esõvel
Református istentisztelet Adán
Hírek
Rendõrségi hírek
Nyelvi figyelõ
Zöld levél
Fiatalok tollából
Olvasóink tollából
Télen-nyáron: uborka
UEFA-focisuli Adán és Óbecsén
Ha nyerhet, õ nyer
Péter Pán, a pálya ördöge
A Mlinproduktból Zion-City lett
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Újabb lépés a fejlõdés felé

    Hogy egy cég a mai gazdasági körülmények között sikeresen és eredményesen mûködhessen, rendkívül rugalmasnak, találékonynak, szervezettnek és fegyelmezettnek kell lennie. Állandóan kísérnie kell a piac alakulását, a mûszaki és kommunikációs fejlõdést, mert csak így tudja fenntartani magát, esetleg fejleszteni és tökéletesíteni a termelést ahhoz mérten, amit az európai illetve a világpiac megkövetel. Nagyon jól tudják ezt a Termometalban is, így minden kínálkozó alkalmat megragadnak, hogy ha még apró lépésekben is, de elõre haladjanak. Ilyen elvektõl vezérelve kerültek kapcsolatba a kanadai CESO Internationat Service intézménnyel, amely nemzetközi szinten fõleg a tranzícióban lévõ országok gazdaságának nyújt segítséget. Hogy mirõl is van pontosan szó, errõl MICSIZ JÓZSEF, a Termometal tulajdonosa, majd Dennis Hamilton úr, a CESO képviselõje adott bõvebb tájékoztatót.


A Termometal igazgatási épülete

    - A közelmúltban Moholon végighallgattam Miloš Pavloviænak, a CESO szerbiai képviselõjének elõadását az általa nyújtott lehetõségekrõl és feltételekrõl – kezdi a Termometal tulajdonosa. Elgondolkodtam a hallottakon, és érdekesnek találtam, megérezvén benne azt a lehetõséget, hogy újabb tapasztalatokat szerezhetünk a termelés és a vezetés minden szintjén. Ezután már csak a pályázatokat kísértük, és egyiken, amely a CESO-val kapcsolatos volt, részt vettünk. A belgrádi értékelés pozitív eredményt hozott. A pályázat elnyerésének megindoklásában többek között az állt, hogy érdekesnek tartják cégünket, mivel külföldi piac felé orientálódik, és már megfelelõ tapasztalattal is rendelkezik. Részünkrõl viszont ezzel az edukációval szeretnénk a cég arculatát oly módon megváltoztatni, hogy közelebb kerüljön az európai cégekhez, hogy könnyebben fel tudjon zárkózni a globalizációs folyamatokban, valamint szervezésileg, a marketing és a szakemberképzés terén olyan segítséget kapjunk, amely gazdaságosságot és nyereséget szavatol.
    A pályázaton pontosan meg kellett határozni azt a területet, ahol igénybe vennénk a külföldi expertek segítségét. Ekkor mutatkozott meg, hogy ez nem is olyan könnyû feladat: meghatározni azt, amit nem tudunk, azaz ténylegesen mire is van szükségünk. Végül is három pontban soroltuk fel igényeinket. Az elsõ a termelés irányítása egyedi gyártás esetében, amikor 800-900 különbözõ pozíció egy idõben kell, hogy befejezõdjön. A másik pont az ISO bevezetésével kapcsolatos tennivalók. A Termometal ugyanis eddig nem alkalmazta az ISO minõségi szabványt, de 2006-os év folyamán szeretné ezt is megvalósítani. Úgy gondoltuk, hogy ez ne csak egy falon függõ diploma legyen, hanem a valóságban alkalmazandó szabvány, aminek a kidolgozásához mi kicsik vagyunk. Harmadik pontként egy fejlett számítógépes rendszer bevezetését tervezzük. Azt kértük, hogy olyan számítógépes feldolgozást biztosítsanak, amelyben felölelik a termelést, a technológiát valamint a dokumentáció mozgásának minden részletét. Ezt hosszabb távra tervezzük, az elkövetkezõ 10 év fejlesztési stratégiáját is beleértve.

    Miután említett igényeinket körvonalaztuk és indokoltuk, a CESO kiküldött hozzánk Kanadából egy szakembert Dennis Hamilton, gépészmérnök személyében, aki egy hónapot tölt itt nálunk. Ez idõ alatt megfigyeli, vizsgálja a termelés folyamatát, a szervezést, hogy megállapítsa, mennyire komoly és indokolt további szakemberek esetleges jelenléte cégünkben. Hamilton úr augusztus 9-én érkezett a cégünkbe, és az eddigi meglátásaiból az tûnik ki, hogy mind a három pont indokolt, amit az elkövetkezõ idõben lépésrõl lépésre fogunk feldolgozni vele vagy más szakemberekkel. A programok idõtartama attól függ, hogy mennyire vagyunk képesek az új tudásáradatot befogadni, milyen gyorsan tudunk alkalmazkodni az új formákhoz, hisz nagyon sok változásra, új munkaszokásokra kell számítani – fejezte be Micsíz József.
    Ezután megkértem Dennis Hamilton urat, mutassa be a CESO-t. Nataša Perlez tolmács segítségével a következõket tudtam meg:
    - A CESO valójában állami társulás, amit a kanadai kormány tart fenn és pénzelését is biztosítja. Mivel a kormány úgy értékelte, hogy Kanada a gazdagabb országok közé tartozik a világon, és mivel nagyszámú, viszonylag fiatal szakemberrel rendelkezik, akiknek tudása nyugdíjaztatásuk után kihasználatlan, úgy döntött, hogy tudásbeli és gyakorlati segítséget nyújt azoknak az országoknak, amelyek ezt igénylik – kezdte Hamilton úr.
    Hogyan lehet valaki a CESO képviselõje, illetve Ön hogyan került ide?
    
- A kormány pályázatot írt ki ezeknek a feladatoknak az elvégzésére, lehetett rá jelentkezni. Részletes önéletrajzot, az addig végzett munka pontos leírását, a munkakorról szóló igazolást kellett benyújtani. A jelentkezés után számos különféle szintû beszélgetésen estem át, amikor kitértek más emberi tulajdonságokra is, mint pl.: mennyire vagyok képes az emberek közötti toleranciára, mennyire fogadom el mások véleményét, hogyan tudok beilleszkedni egy új környezetbe valamely országban. Mivel pozitív elbírálásban részesültem, megkaptam a CESO tagsági jogát.


A Körkép szerkesztõje Hamilton úrral beszélget

    Hogyan mûködik a szervezet?
    
- A CESO rendszeresen megjelenteti az Interneten az aktuális feladatokat, kérelmeket, amelyek a világ minden tájáról befutnak hozzá. A feladatok nagyon különbözõek. A gazdaságnak, az igazgatásnak szinte minden területét érintik. Ezekre a felhívásokra jelentkeznek a volontõrök – mindenki a saját szakterületén belül –, hogy hajlandóak ellátni egy meghatározott feladatot. Ha több a jelentkezõ, válogatás útján ítélik oda a megfelelõ szakembernek. A terepen dolgozó expertek állandó kapcsolatban vannak a központtal, jelentéseket küldenek, esetleg tanácsot, útmutatást kérnek. Én a Termometalból a napokban küldöm a jelentést, eddig csak felméréseket végeztem, figyeltem a munkafolyamatokat.
    Lát-e valami biztatót a jövõt illetõen a Termometal esetében?
    
- Ma még mindig csak a megfigyelés szakasz vagyok, de úgy látom, már a közeljövõben lényeges változásokra kerül sor a termelésben. Úgy vélem, a Termometal az a cég, amely a fejlõdés és a munkahely biztosítása terén egyaránt nagy potenciállal rendelkezik. A termelés megszervezését és a vezetést kisérem figyelemmel – ez a szûkebb szakterületem. Különben az a feladatom, hogy megállapítsam a tényállást, programot dolgozzak ki a tovább fejlesztés céljából, és ajánlatot tegyek, milyen profilú expert dolgozzon tovább.
    Milyen ma a CESO felépítése?
    
-A CESO-nak ma már körülbelül 3500 magasan szakképzett volontõrje van, akik évente mintegy 1800 különféle feladatot hajtanak végre.
    Utolsó kérdésként azt tettem fel neki, tudnának-e, mondjuk egy önkormányzat szakszolgálatának segítséget, tanácsot nyújtani az adminisztratív munkák hatékonyabb végzése érdekében. Ezt válaszolta:
    
- Tudomásom szerint a CESO-nak ilyen profilú káderei is vannak, szaktanáccsal képesek ellátni egy-egy önkormányzatot, attól függõen, mi a kérdés, milyen szervezési problémát kell megoldani. Azt biztosan tudom, hogy a szociális védelem terén már segédkezett a CESO, de nincs kizárva, hogy az önkormányzatnak is tudna segíteni – fejezte be Dennis Hamilton úr.
    Dennis Hamilton úrról, aki nyugodt, megfontolt, intelligens szakember benyomását kelti, el kell még mondani, hogy a Termometal minden alkalmazottja szívesen fogadta, amin õ maga is kellemesen meglepõdött. Ezúttal jár elõször Szerbiában, az elõzõ idõkben három alkalommal Oroszországban volt hasonló megbízással.

Vastag János

septembar 2005.

Naslovna strana
Bračni par Karađorđević u poseti Adi i Molu
Osnovana zanatska zadruga u Molu
Molski Dobošar
Vesti iz policije
Plivanje
Impresum


Design by VA