Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. szeptember

Cmoldal
Soha nem ks
Megrkezett a gz Moholra
Munkaer-tkpzs
jabb lps a fejlds fel
Szeressk egymst, gyerekek!
Profitorientlt gazda
Kkkeresztes fiatalok Norvgiban
Adra s Moholra ltogatott a Karaorevi hzaspr
Egyre tbb Ifixes program
Hdt a gitr s a fuvola
A Msodik Helyi Kzssg utat aszfaltozott
Aranykapu-vsr, esvel
Reformtus istentisztelet Adn
Hrek
Rendrsgi hrek
Nyelvi figyel
Zld levl
Fiatalok tollbl
Olvasink tollbl
Tlen-nyron: uborka
UEFA-focisuli Adn s becsn
Ha nyerhet, nyer
Pter Pn, a plya rdge
A Mlinproduktbl Zion-City lett
rnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

jabb lps a fejlds fel

    Hogy egy cg a mai gazdasgi krlmnyek kztt sikeresen s eredmnyesen mkdhessen, rendkvl rugalmasnak, tallkonynak, szervezettnek s fegyelmezettnek kell lennie. llandan ksrnie kell a piac alakulst, a mszaki s kommunikcis fejldst, mert csak gy tudja fenntartani magt, esetleg fejleszteni s tkletesteni a termelst ahhoz mrten, amit az eurpai illetve a vilgpiac megkvetel. Nagyon jl tudjk ezt a Termometalban is, gy minden knlkoz alkalmat megragadnak, hogy ha mg apr lpsekben is, de elre haladjanak. Ilyen elvektl vezrelve kerltek kapcsolatba a kanadai CESO Internationat Service intzmnnyel, amely nemzetkzi szinten fleg a tranzciban lv orszgok gazdasgnak nyjt segtsget. Hogy mirl is van pontosan sz, errl MICSIZ JZSEF, a Termometal tulajdonosa, majd Dennis Hamilton r, a CESO kpviselje adott bvebb tjkoztatt.


A Termometal igazgatsi plete

    - A kzelmltban Moholon vgighallgattam Milo Pavlovinak, a CESO szerbiai kpviseljnek eladst az ltala nyjtott lehetsgekrl s felttelekrl kezdi a Termometal tulajdonosa. Elgondolkodtam a hallottakon, s rdekesnek talltam, megrezvn benne azt a lehetsget, hogy jabb tapasztalatokat szerezhetnk a termels s a vezets minden szintjn. Ezutn mr csak a plyzatokat ksrtk, s egyiken, amely a CESO-val kapcsolatos volt, rszt vettnk. A belgrdi rtkels pozitv eredmnyt hozott. A plyzat elnyersnek megindoklsban tbbek kztt az llt, hogy rdekesnek tartjk cgnket, mivel klfldi piac fel orientldik, s mr megfelel tapasztalattal is rendelkezik. Rsznkrl viszont ezzel az edukcival szeretnnk a cg arculatt oly mdon megvltoztatni, hogy kzelebb kerljn az eurpai cgekhez, hogy knnyebben fel tudjon zrkzni a globalizcis folyamatokban, valamint szervezsileg, a marketing s a szakemberkpzs tern olyan segtsget kapjunk, amely gazdasgossgot s nyeresget szavatol.
    A plyzaton pontosan meg kellett hatrozni azt a terletet, ahol ignybe vennnk a klfldi expertek segtsgt. Ekkor mutatkozott meg, hogy ez nem is olyan knny feladat: meghatrozni azt, amit nem tudunk, azaz tnylegesen mire is van szksgnk. Vgl is hrom pontban soroltuk fel ignyeinket. Az els a termels irnytsa egyedi gyrts esetben, amikor 800-900 klnbz pozci egy idben kell, hogy befejezdjn. A msik pont az ISO bevezetsvel kapcsolatos tennivalk. A Termometal ugyanis eddig nem alkalmazta az ISO minsgi szabvnyt, de 2006-os v folyamn szeretn ezt is megvalstani. gy gondoltuk, hogy ez ne csak egy falon fgg diploma legyen, hanem a valsgban alkalmazand szabvny, aminek a kidolgozshoz mi kicsik vagyunk. Harmadik pontknt egy fejlett szmtgpes rendszer bevezetst tervezzk. Azt krtk, hogy olyan szmtgpes feldolgozst biztostsanak, amelyben fellelik a termelst, a technolgit valamint a dokumentci mozgsnak minden rszlett. Ezt hosszabb tvra tervezzk, az elkvetkez 10 v fejlesztsi stratgijt is belertve.

    Miutn emltett ignyeinket krvonalaztuk s indokoltuk, a CESO kikldtt hozznk Kanadbl egy szakembert Dennis Hamilton, gpszmrnk szemlyben, aki egy hnapot tlt itt nlunk. Ez id alatt megfigyeli, vizsglja a termels folyamatt, a szervezst, hogy megllaptsa, mennyire komoly s indokolt tovbbi szakemberek esetleges jelenlte cgnkben. Hamilton r augusztus 9-n rkezett a cgnkbe, s az eddigi megltsaibl az tnik ki, hogy mind a hrom pont indokolt, amit az elkvetkez idben lpsrl lpsre fogunk feldolgozni vele vagy ms szakemberekkel. A programok idtartama attl fgg, hogy mennyire vagyunk kpesek az j tudsradatot befogadni, milyen gyorsan tudunk alkalmazkodni az j formkhoz, hisz nagyon sok vltozsra, j munkaszoksokra kell szmtani fejezte be Micsz Jzsef.
    Ezutn megkrtem Dennis Hamilton urat, mutassa be a CESO-t. Nataa Perlez tolmcs segtsgvel a kvetkezket tudtam meg:
    - A CESO valjban llami trsuls, amit a kanadai kormny tart fenn s pnzelst is biztostja. Mivel a kormny gy rtkelte, hogy Kanada a gazdagabb orszgok kz tartozik a vilgon, s mivel nagyszm, viszonylag fiatal szakemberrel rendelkezik, akiknek tudsa nyugdjaztatsuk utn kihasznlatlan, gy dnttt, hogy tudsbeli s gyakorlati segtsget nyjt azoknak az orszgoknak, amelyek ezt ignylik kezdte Hamilton r.
    Hogyan lehet valaki a CESO kpviselje, illetve n hogyan kerlt ide?
    
- A kormny plyzatot rt ki ezeknek a feladatoknak az elvgzsre, lehetett r jelentkezni. Rszletes nletrajzot, az addig vgzett munka pontos lerst, a munkakorrl szl igazolst kellett benyjtani. A jelentkezs utn szmos klnfle szint beszlgetsen estem t, amikor kitrtek ms emberi tulajdonsgokra is, mint pl.: mennyire vagyok kpes az emberek kztti tolerancira, mennyire fogadom el msok vlemnyt, hogyan tudok beilleszkedni egy j krnyezetbe valamely orszgban. Mivel pozitv elbrlsban rszesltem, megkaptam a CESO tagsgi jogt.


A Krkp szerkesztje Hamilton rral beszlget

    Hogyan mkdik a szervezet?
    
- A CESO rendszeresen megjelenteti az Interneten az aktulis feladatokat, krelmeket, amelyek a vilg minden tjrl befutnak hozz. A feladatok nagyon klnbzek. A gazdasgnak, az igazgatsnak szinte minden terlett rintik. Ezekre a felhvsokra jelentkeznek a volontrk mindenki a sajt szakterletn bell , hogy hajlandak elltni egy meghatrozott feladatot. Ha tbb a jelentkez, vlogats tjn tlik oda a megfelel szakembernek. A terepen dolgoz expertek lland kapcsolatban vannak a kzponttal, jelentseket kldenek, esetleg tancsot, tmutatst krnek. n a Termometalbl a napokban kldm a jelentst, eddig csak felmrseket vgeztem, figyeltem a munkafolyamatokat.
    Lt-e valami biztatt a jvt illeten a Termometal esetben?
    
- Ma mg mindig csak a megfigyels szakasz vagyok, de gy ltom, mr a kzeljvben lnyeges vltozsokra kerl sor a termelsben. gy vlem, a Termometal az a cg, amely a fejlds s a munkahely biztostsa tern egyarnt nagy potencillal rendelkezik. A termels megszervezst s a vezetst kisrem figyelemmel ez a szkebb szakterletem. Klnben az a feladatom, hogy megllaptsam a tnyllst, programot dolgozzak ki a tovbb fejleszts cljbl, s ajnlatot tegyek, milyen profil expert dolgozzon tovbb.
    Milyen ma a CESO felptse?
    
-A CESO-nak ma mr krlbell 3500 magasan szakkpzett volontrje van, akik vente mintegy 1800 klnfle feladatot hajtanak vgre.
    Utols krdsknt azt tettem fel neki, tudnnak-e, mondjuk egy nkormnyzat szakszolglatnak segtsget, tancsot nyjtani az adminisztratv munkk hatkonyabb vgzse rdekben. Ezt vlaszolta:
    
- Tudomsom szerint a CESO-nak ilyen profil kderei is vannak, szaktanccsal kpesek elltni egy-egy nkormnyzatot, attl fggen, mi a krds, milyen szervezsi problmt kell megoldani. Azt biztosan tudom, hogy a szocilis vdelem tern mr segdkezett a CESO, de nincs kizrva, hogy az nkormnyzatnak is tudna segteni fejezte be Dennis Hamilton r.
    Dennis Hamilton rrl, aki nyugodt, megfontolt, intelligens szakember benyomst kelti, el kell mg mondani, hogy a Termometal minden alkalmazottja szvesen fogadta, amin maga is kellemesen meglepdtt. Ezttal jr elszr Szerbiban, az elz idkben hrom alkalommal Oroszorszgban volt hasonl megbzssal.

Vastag Jnos

septembar 2005.

Naslovna strana
Bračni par Karađorđević u poseti Adi i Molu
Osnovana zanatska zadruga u Molu
Molski Dobošar
Vesti iz policije
Plivanje
Impresum


Design by VA