Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. szeptember

Cmoldal
Soha nem ks
Megrkezett a gz Moholra
Munkaer-tkpzs
jabb lps a fejlds fel
Szeressk egymst, gyerekek!
Profitorientlt gazda
Kkkeresztes fiatalok Norvgiban
Adra s Moholra ltogatott a Karaorevi hzaspr
Egyre tbb Ifixes program
Hdt a gitr s a fuvola
A Msodik Helyi Kzssg utat aszfaltozott
Aranykapu-vsr, esvel
Reformtus istentisztelet Adn
Hrek
Rendrsgi hrek
Nyelvi figyel
Zld levl
Fiatalok tollbl
Olvasink tollbl
Tlen-nyron: uborka
UEFA-focisuli Adn s becsn
Ha nyerhet, nyer
Pter Pn, a plya rdge
A Mlinproduktbl Zion-City lett
rnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Tlen-nyron: uborka

    Uborkrl beszlve klnbz nagysg, szn, alak terms jut esznkbe: hiszen ltezik konzervuborka, saltauborka s kgyuborka is. Egy zldsgflrl van ugyan sz, annak azonban tbb tpusa terjedt el a nvnyfaj kezdeti megismerstl.
    A nagytermelk aszerint vlasztanak fajta tpust, hogy mikor s milyen hajtat berendezsben termesztik. A fttt flia- s veghzakban tlen s tavasszal kgyuborkt hajtatnak. A flhossz saltauborkkat kicsit ksbb alig fttt berendezsekben, vagy szabadfldn nevelik. Jnius vgtl, jlius elejtl pedig mr az apr berakuborkk is megjelennek a piacokon. Ez utbbiakat frissen s feldolgozva is fogyasztjuk. St, a mi vidknkn egyre jobban terjed a tarluborka termesztse is, rvid tenyszidejnek ksznheten.
    Az uborka termesztse mintegy hromezer vre vezethet vissza, azaz az egyik legrgebben termelt zldsgfle. Plyafutsa Indibl indult, Eurpban i.e. 500-300 krl honosodott meg, hozznk pedig taln a 13. szzadban kerlt. Az vszzadok sorn nem vesztett gazdasgi s tpllkozsi jelentsgbl, ugyanakkor az idk sorn a klnfle tpusok kivlogatsval, nemestsvel risi eredmnyeket rtek el. Az jabb uborkafajtk pldul rkletesen tbb-kevsb nem keserednek meg, egy rszknek pedig mr megporzsra sincs szksge ahhoz, hogy termst neveljenek, s ez utbbiakban mag sem kpzdik. A fajtk mind tbb betegsgre ellenllak, jl szablyozhat nvekedsi erlyek, megfelel technolgival sokat teremnek.
    Az uborka tprtke nem kiemelked, az trendi hatsa azonban annl kedvezbb. A 95-97 szzalkban vzbl felpl ropogs termsek viszonylag sok kliumot tartalmaznak, ennek ksznheten vzhajt hatsak. Fogyasztsuk a gyomormkdst is segti, az uborka levbl pedig brpol krmeket ksztenek, ugyanis antibiotikus hatanyagai is vannak.
    A termsek ze elg semleges, ezrt sokflekppen fszerezhetek, fogyaszthatk. A friss uborkbl ksztett saltkra is tehetnk des-ecetes ntetet, s a tartstsnak is tbb mdja ismert:

    Kovszos uborka
    A meleg nyri napok kellemes hstje lehet a behttt kovszos uborka, jl ptolja az izzadssal jr s- s vzvesztesget. Kovszolshoz ltalban az tlagosnl nagyobb, egyntet mret berak-, illetve saltauborkt hasznljuk. Eltte azonban vzben alaposan tiszttsuk meg a termseket (ez brmilyen tartstsra rvnyes), kefvel tvoltsuk el felletkrl a homokot, szennyezdst. Kovszols eltt clszer az uborkkat nhnyszor hosszanti irnyban bevagdalni. Az vegbe tegynk kaprot, tormt, nhny szem borsot, babrlevelet. Az uborkk tetejre szraz kenyeret tesznk, majd langyos ss vzzel tltsk fel az veget. Az erjedshez meleg kell, ezrt a legjobb, ha a lefedett veget elszr napos helyre lltjuk. Az erjeds megindulstl azonban clszer ttenni meleg, de rnykos helyre.

    Csemegeuborka
    A csemegeuborka savanysg az elzvel ellenttben akkor igazn mutats, ha egyntet mret, apr termsekbl kszl. A csemege uborka felnt levt ki-ki a maga zlse, vagy a nagymama mr jl bevlt receptje szerint kszti.

Sterbik Ildik

septembar 2005.

Naslovna strana
Bračni par Karađorđević u poseti Adi i Molu
Osnovana zanatska zadruga u Molu
Molski Dobošar
Vesti iz policije
Plivanje
Impresum


Design by VA