Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. szeptember

Cmoldal
Soha nem ks
Megrkezett a gz Moholra
Munkaer-tkpzs
jabb lps a fejlds fel
Szeressk egymst, gyerekek!
Profitorientlt gazda
Kkkeresztes fiatalok Norvgiban
Adra s Moholra ltogatott a Karaorevi hzaspr
Egyre tbb Ifixes program
Hdt a gitr s a fuvola
A Msodik Helyi Kzssg utat aszfaltozott
Aranykapu-vsr, esvel
Reformtus istentisztelet Adn
Hrek
Rendrsgi hrek
Nyelvi figyel
Zld levl
Fiatalok tollbl
Olvasink tollbl
Tlen-nyron: uborka
UEFA-focisuli Adn s becsn
Ha nyerhet, nyer
Pter Pn, a plya rdge
A Mlinproduktbl Zion-City lett
rnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Osnovana zanatska zadruga u Molu

    Jedan od dokaza da se ipak vraa preduzimljivost u nau optinu nakon desetak godina letargije je i ideja nekolicine mladih entuzijasta iz Mola i Ade, koji su odluili da urade neto i osnovali su Zanatsku zadrugu "REZON GRUP", sa seditem u Molu.
    Kroz razgovor sa gospoom Vesnom Morovi Seni v.d. direktoricom ZZ "REZON GRUP" i gospodinom Booki Robertom predsednikom skuptine zadruge, saznali smo da se u razvijenim zemljama zadrugasrstvo tretira kao trei privredni sektor, pored javnog i privatnog. Kod nas su trenutno najpoznatiji vidovi zadrugarstva zemljoradnike, omladinske i ake zadruge. Zadruge su specifina "preduzea" sa posebnom unutranjom organizacijom, koju ine njeni lanovi. One omoguavaju privredni razvoj i ekonomsku korist kako lokalnim zajednicama, tako i drutvu u celini, a pored toga ire demokratski nain razmiljanja kroz udruivanje kapitala, izbora organa zadruge, odluivanje o raspodeli dobiti i dr. Prilikom osnivanja zanatske zadruge koristili su se iskustvom Zanatske zadruge "Uniprom" iz Novog Orahova koja ve godinama uspeno posluje.
    lan zadruge moe da postane svako ko izrazi elju, ko je voljan da radi i uplati godinju lanarinu. Zauzvrat Zanatska zadruga "REZON GRUP" omoguava svojim lanovima da se bave svojim zanatom bez posebne registracije delatnosti kod Agencije za privredne registre, utedivi na taj nain mnogo para i ivaca, a pored toga zadruga garantuje naplatu obavljenog posla. Sa druge strane, buduim poslodavcima, registrovanim zanatlijama i preduzeima omoguavaju pronalaenje kvalitetne radne snage bez zasnivanja radnog odnosa, to znai da poslodavac nema nikakve zakonske obaveze u vezi sa radnikom, osim da redovno izmiruje obaveze prema zadruzi.
    Na kraju ove kratke reportae moemo samo da svim sadanjim i buduim lanovima Zadruge poelimo mnogo uspeha, jer smatramo da e ovaj vid udruivanja doneti neto novo i neto vie naoj optini koja to svakako zasluuje.
    Svi zainteresovani mogu da se obrate gospoi Morovi Seni na telefon 064/28-62-096 ili gospodinu Booki na telefon 064/ 30-62-696.

Vatag Robert

 

septembar 2005.

Naslovna strana
Bračni par Karađorđević u poseti Adi i Molu
Osnovana zanatska zadruga u Molu
Molski Dobošar
Vesti iz policije
Plivanje
Impresum


Design by VA