Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. szeptember

Címoldal
Soha nem késõ
Megérkezett a gáz Moholra
Munkaerõ-átképzés
Újabb lépés a fejlõdés felé
Szeressük egymást, gyerekek!
Profitorientált gazda
Kékkeresztes fiatalok Norvégiában
Adára és Moholra látogatott a Karaðorðeviæ házaspár
Egyre több Ifixes program
Hódít a gitár és a fuvola
A Második Helyi Közösség utat aszfaltozott
Aranykapu-vásár, esõvel
Református istentisztelet Adán
Hírek
Rendõrségi hírek
Nyelvi figyelõ
Zöld levél
Fiatalok tollából
Olvasóink tollából
Télen-nyáron: uborka
UEFA-focisuli Adán és Óbecsén
Ha nyerhet, õ nyer
Péter Pán, a pálya ördöge
A Mlinproduktból Zion-City lett
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Osnovana zanatska zadruga u Molu

    Jedan od dokaza da se ipak vraæa preduzimljivost u našu opštinu nakon desetak godina letargije je i ideja nekolicine mladih entuzijasta iz Mola i Ade, koji su odluèili da urade nešto i osnovali su Zanatsku zadrugu "REZON GRUP", sa sedištem u Molu.
    Kroz razgovor sa gospoðom Vesnom Moroviæ Seniæ v.d. direktoricom ZZ "REZON GRUP" i gospodinom Božoki Robertom predsednikom skupštine zadruge, saznali smo da se u razvijenim zemljama zadrugasrstvo tretira kao treæi privredni sektor, pored javnog i privatnog. Kod nas su trenutno najpoznatiji vidovi zadrugarstva zemljoradnièke, omladinske i ðaèke zadruge. Zadruge su specifièna "preduzeæa" sa posebnom unutrašnjom organizacijom, koju èine njeni èlanovi. One omoguæavaju privredni razvoj i ekonomsku korist kako lokalnim zajednicama, tako i društvu u celini, a pored toga šire demokratski naèin razmišljanja kroz udruživanje kapitala, izbora organa zadruge, odluèivanje o raspodeli dobiti i dr. Prilikom osnivanja zanatske zadruge koristili su se iskustvom Zanatske zadruge "Uniprom" iz Novog Orahova koja veæ godinama uspešno posluje.
    Èlan zadruge može da postane svako ko izrazi želju, ko je voljan da radi i uplati godišnju èlanarinu. Zauzvrat Zanatska zadruga "REZON GRUP"» omoguæava svojim èlanovima da se bave svojim zanatom bez posebne registracije delatnosti kod Agencije za privredne registre, uštedivši na taj naèin mnogo para i živaca, a pored toga zadruga garantuje naplatu obavljenog posla. Sa druge strane, buduæim poslodavcima, registrovanim zanatlijama i preduzeæima omoguæavaju pronalaženje kvalitetne radne snage bez zasnivanja radnog odnosa, što znaèi da poslodavac nema nikakve zakonske obaveze u vezi sa radnikom, osim da redovno izmiruje obaveze prema zadruzi.
    Na kraju ove kratke reportaže možemo samo da svim sadašnjim i buduæim èlanovima Zadruge poželimo mnogo uspeha, jer smatramo da æe ovaj vid udruživanja doneti nešto novo i nešto više našoj opštini koja to svakako zaslužuje.
    Svi zainteresovani mogu da se obrate gospoði Moroviæ Seniæ na telefon 064/28-62-096 ili gospodinu Božoki na telefon 064/ 30-62-696.

Vaštag Robert

 

septembar 2005.

Naslovna strana
Bračni par Karađorđević u poseti Adi i Molu
Osnovana zanatska zadruga u Molu
Molski Dobošar
Vesti iz policije
Plivanje
Impresum


Design by VA