Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. szeptember

Címoldal
Soha nem késõ
Megérkezett a gáz Moholra
Munkaerõ-átképzés
Újabb lépés a fejlõdés felé
Szeressük egymást, gyerekek!
Profitorientált gazda
Kékkeresztes fiatalok Norvégiában
Adára és Moholra látogatott a Karaðorðeviæ házaspár
Egyre több Ifixes program
Hódít a gitár és a fuvola
A Második Helyi Közösség utat aszfaltozott
Aranykapu-vásár, esõvel
Református istentisztelet Adán
Hírek
Rendõrségi hírek
Nyelvi figyelõ
Zöld levél
Fiatalok tollából
Olvasóink tollából
Télen-nyáron: uborka
UEFA-focisuli Adán és Óbecsén
Ha nyerhet, õ nyer
Péter Pán, a pálya ördöge
A Mlinproduktból Zion-City lett
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Termometal
MUNKAERÕ-ÁTKÉPZÉS

    Nem mindennapi de követendõ és példaértékû programot indított be az ismert adai magáncég a Termometal. Saját szükségéleteinek kielégítése céljából olyan kádereket képez ki, melybõl hiány van a munkaerõ piacon, viszont a termelés folytonossága és fejlesztése érdekében felettébb szükséges. Ezúttal a számjegyvezérlésû gépekre átképzéssel próbál saját erejébõl megfelelõ munkaerõt biztosítani.
    Micsíz József, a vállalat tulajdonosa és igazgatója az alábbiakban így foglalta össze a program lényegét:
    - Bevezetõként annyit mondhatok, hogy társadalmunk munkaerõ felesleggel küzd, sok a munkanélküli. Mégis azt kell mondanom, hogy bizonyos technológiáknál, mint amilyet mi is alkalmazunk, nem található megfelelõ káder. Elsõsorban a számvezérlésû gépek kezelõire gondolok, ami a Termometal esetében gond okoz. Termelésünk 40%-a külföldre irányul, amit csak modern technológiával tudunk megvalósítani, ehhez pedig elengedhetetlenül szükséges a számvezérlésû gépek alkalmazása. Cégünk megpróbált megfelelõ káderekhez jutni vidékrõl is, így vannak munkásaink ezeken a gépeken Becsérõl, Kikindáról, Zentáról, de ez még mindig nem elegendõ. Rájöttünk arra, hogy az igazi út az, ha mi képezünk ki olyan fiatal kádereket, akiknek már van mûszaki elõképzettségük, és úgymond, ráképzéssel azt a profilt tudjuk kialakítani, amire a cégnek szüksége van. Mi már két éve kísérletezünk káderképzéssel ezekre a gépekre, és az elért eredmények bátorítottak fel bennünket arra, hogy Vajdaságban is példaértékû projektumot dolgozzunk ki. Ez azt jelenti, hogy a Mûszaki Iskola támogatásával, az önkormányzat megfelelõ osztályát is bevonva, a törvényes elõírásokat tiszteletben tartva, elindítsunk egy olyan szakemberképzést, amely tulajdonképpen azt eredményezi, hogy a felkészítést befejezõ fiatalok egy újabb diplomához jutnak, mellyel bárhol érvényesülhetnek.


A továbbképzés résztvevõi a Mûszaki Iskola elõcsarnokában

    Augusztus elején megindítottuk a program megvalósítását. Pályázatot írtunk ki, amiben meghatároztuk azt a három fõ feltételt, amit minden jelentkezõnek igazolnia kellett. Ezek: hogy mûszaki iskolát fejezett be, hogy nem idõsebb 27 évnél és, hogy nem büntetett elõéletû. A pályázat megjelent a Magyar Szóban és a Dnevnikben, tehát egész Vajdaságot értesítettük szándékunkról, azonkívül megjelentettük a kábeltévében Adán, Zentán és Becsén, valamint a rádióban. Valószínûleg ennek köszönhetõen a tervezett 20 helyre 60 fiatal jelentkezett! A válogatást egy elõre elkészített tudásfelmérõ alapján végezzük el, amely elsõsorban informatikából, matematikából áll, valamint egy általános intelligencia-tesztbõl. Most ennek a tudásfelmérésnek a tanúi vagyunk, és örülök, hogy a jelentkezõk mind itt vannak. Bízok abban, hogy jó eredményt érnek el – mondja Micsíz József.


Erre a számjegyvezérlésû gépre kell a szakkáder

    Idõközben megtörtént a tesztek értékelése, ezt a Termometal szakemberei, valamint a tulajdonos-igazgató végezték. Az 59 jelölt közül a legjobb eredményû 32 fiatalt külön beszélgetésre hívták, ekkor alakítottak ki végleges álláspontot egy-egy jelölttel kapcsolatban. A beszélgetésen jelen volt a tulajdonos, továbbá Török Vilmos mérnök és Dragin Anasztázia pszichológus. A lefolytatott beszélgetés és a már említett tesztek alapján 23 olyan fiatalt választottak ki, akik szakmai és más területen mutatott tudásuk alapján eleget tettek minden elvárásnak. Ezekkel szerzõdést kötnek, és október 1-jén a Tartományi Oktatásügyi Titkárság jóváhagyása után az iskolával közösen elõírt program alapján elkezdõdik az átképzés. A 23 végleges jelölt között 8 gépésztechnikus, 4 elektrotechnikus, 5 géplakatos, 3 autómechanikus, 2 fémesztergályos és l gépészmérnök van. A legfiatalabb 18, a legidõsebb pedig 26 éves. Legtöbbjük Ada községbeli, de vannak Zentáról és Péterrévérõl is.


A pályázók a tudásfelmérõn

    - Tudni kell azt, hogy a képzés egyidõben kezdõdik mindenki számára – folytatja Micsíz úr, - de a fiatalok szorgalmától, igyekezetétõl és tudásától függõen ezt az egy éves periódust akár fél évre is le lehet redukálni. Jelentõs tényezõ még az is, hogy a Termometal minden fiatalnak, aki befejezi az átképzést, aminek költségeit teljes mértékben a cég fedezi, állandó munkahelyet biztosít. Fontos azonban azt is hangsúlyozni, hogy minden egyes átképzett dolgozóval, akit alkalmaz a Termometal, 3 éves ún. hûségnyilatkozatot írat alá, biztosítva ezáltal a befektetett költségek reális megtérítését. Mi tehát ezáltal szeretnénk megalapozni a káderállományt és azt, hogy a jövõben mindezt folytatni is tudjuk a már megszerzett tapasztalatok alapján - fejezte be Micsíz József.

Vastag János

septembar 2005.

Naslovna strana
Bračni par Karađorđević u poseti Adi i Molu
Osnovana zanatska zadruga u Molu
Molski Dobošar
Vesti iz policije
Plivanje
Impresum


Design by VA