Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. szeptember

Cmoldal
Soha nem ks
Megrkezett a gz Moholra
Munkaer-tkpzs
jabb lps a fejlds fel
Szeressk egymst, gyerekek!
Profitorientlt gazda
Kkkeresztes fiatalok Norvgiban
Adra s Moholra ltogatott a Karaorevi hzaspr
Egyre tbb Ifixes program
Hdt a gitr s a fuvola
A Msodik Helyi Kzssg utat aszfaltozott
Aranykapu-vsr, esvel
Reformtus istentisztelet Adn
Hrek
Rendrsgi hrek
Nyelvi figyel
Zld levl
Fiatalok tollbl
Olvasink tollbl
Tlen-nyron: uborka
UEFA-focisuli Adn s becsn
Ha nyerhet, nyer
Pter Pn, a plya rdge
A Mlinproduktbl Zion-City lett
rnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Termometal
MUNKAER-TKPZS

    Nem mindennapi de kvetend s pldartk programot indtott be az ismert adai magncg a Termometal. Sajt szksgleteinek kielgtse cljbl olyan kdereket kpez ki, melybl hiny van a munkaer piacon, viszont a termels folytonossga s fejlesztse rdekben felettbb szksges. Ezttal a szmjegyvezrls gpekre tkpzssel prbl sajt erejbl megfelel munkaert biztostani.
    Micsz Jzsef, a vllalat tulajdonosa s igazgatja az albbiakban gy foglalta ssze a program lnyegt:
    - Bevezetknt annyit mondhatok, hogy trsadalmunk munkaer felesleggel kzd, sok a munkanlkli. Mgis azt kell mondanom, hogy bizonyos technolgiknl, mint amilyet mi is alkalmazunk, nem tallhat megfelel kder. Elssorban a szmvezrls gpek kezelire gondolok, ami a Termometal esetben gond okoz. Termelsnk 40%-a klfldre irnyul, amit csak modern technolgival tudunk megvalstani, ehhez pedig elengedhetetlenl szksges a szmvezrls gpek alkalmazsa. Cgnk megprblt megfelel kderekhez jutni vidkrl is, gy vannak munksaink ezeken a gpeken Becsrl, Kikindrl, Zentrl, de ez mg mindig nem elegend. Rjttnk arra, hogy az igazi t az, ha mi kpeznk ki olyan fiatal kdereket, akiknek mr van mszaki elkpzettsgk, s gymond, rkpzssel azt a profilt tudjuk kialaktani, amire a cgnek szksge van. Mi mr kt ve ksrleteznk kderkpzssel ezekre a gpekre, s az elrt eredmnyek btortottak fel bennnket arra, hogy Vajdasgban is pldartk projektumot dolgozzunk ki. Ez azt jelenti, hogy a Mszaki Iskola tmogatsval, az nkormnyzat megfelel osztlyt is bevonva, a trvnyes elrsokat tiszteletben tartva, elindtsunk egy olyan szakemberkpzst, amely tulajdonkppen azt eredmnyezi, hogy a felksztst befejez fiatalok egy jabb diplomhoz jutnak, mellyel brhol rvnyeslhetnek.


A tovbbkpzs rsztvevi a Mszaki Iskola elcsarnokban

    Augusztus elejn megindtottuk a program megvalstst. Plyzatot rtunk ki, amiben meghatroztuk azt a hrom f felttelt, amit minden jelentkeznek igazolnia kellett. Ezek: hogy mszaki iskolt fejezett be, hogy nem idsebb 27 vnl s, hogy nem bntetett ellet. A plyzat megjelent a Magyar Szban s a Dnevnikben, teht egsz Vajdasgot rtestettk szndkunkrl, azonkvl megjelentettk a kbeltvben Adn, Zentn s Becsn, valamint a rdiban. Valsznleg ennek ksznheten a tervezett 20 helyre 60 fiatal jelentkezett! A vlogatst egy elre elksztett tudsfelmr alapjn vgezzk el, amely elssorban informatikbl, matematikbl ll, valamint egy ltalnos intelligencia-tesztbl. Most ennek a tudsfelmrsnek a tani vagyunk, s rlk, hogy a jelentkezk mind itt vannak. Bzok abban, hogy j eredmnyt rnek el mondja Micsz Jzsef.


Erre a szmjegyvezrls gpre kell a szakkder

    Idkzben megtrtnt a tesztek rtkelse, ezt a Termometal szakemberei, valamint a tulajdonos-igazgat vgeztk. Az 59 jellt kzl a legjobb eredmny 32 fiatalt kln beszlgetsre hvtk, ekkor alaktottak ki vgleges llspontot egy-egy jellttel kapcsolatban. A beszlgetsen jelen volt a tulajdonos, tovbb Trk Vilmos mrnk s Dragin Anasztzia pszicholgus. A lefolytatott beszlgets s a mr emltett tesztek alapjn 23 olyan fiatalt vlasztottak ki, akik szakmai s ms terleten mutatott tudsuk alapjn eleget tettek minden elvrsnak. Ezekkel szerzdst ktnek, s oktber 1-jn a Tartomnyi Oktatsgyi Titkrsg jvhagysa utn az iskolval kzsen elrt program alapjn elkezddik az tkpzs. A 23 vgleges jellt kztt 8 gpsztechnikus, 4 elektrotechnikus, 5 gplakatos, 3 autmechanikus, 2 fmeszterglyos s l gpszmrnk van. A legfiatalabb 18, a legidsebb pedig 26 ves. Legtbbjk Ada kzsgbeli, de vannak Zentrl s Pterrvrl is.


A plyzk a tudsfelmrn

    - Tudni kell azt, hogy a kpzs egyidben kezddik mindenki szmra folytatja Micsz r, - de a fiatalok szorgalmtl, igyekezettl s tudstl fggen ezt az egy ves peridust akr fl vre is le lehet reduklni. Jelents tnyez mg az is, hogy a Termometal minden fiatalnak, aki befejezi az tkpzst, aminek kltsgeit teljes mrtkben a cg fedezi, lland munkahelyet biztost. Fontos azonban azt is hangslyozni, hogy minden egyes tkpzett dolgozval, akit alkalmaz a Termometal, 3 ves n. hsgnyilatkozatot rat al, biztostva ezltal a befektetett kltsgek relis megtrtst. Mi teht ezltal szeretnnk megalapozni a kderllomnyt s azt, hogy a jvben mindezt folytatni is tudjuk a mr megszerzett tapasztalatok alapjn - fejezte be Micsz Jzsef.

Vastag Jnos

septembar 2005.

Naslovna strana
Bračni par Karađorđević u poseti Adi i Molu
Osnovana zanatska zadruga u Molu
Molski Dobošar
Vesti iz policije
Plivanje
Impresum


Design by VA