Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. szeptember

Címoldal
Soha nem késõ
Megérkezett a gáz Moholra
Munkaerõ-átképzés
Újabb lépés a fejlõdés felé
Szeressük egymást, gyerekek!
Profitorientált gazda
Kékkeresztes fiatalok Norvégiában
Adára és Moholra látogatott a Karaðorðeviæ házaspár
Egyre több Ifixes program
Hódít a gitár és a fuvola
A Második Helyi Közösség utat aszfaltozott
Aranykapu-vásár, esõvel
Református istentisztelet Adán
Hírek
Rendõrségi hírek
Nyelvi figyelõ
Zöld levél
Fiatalok tollából
Olvasóink tollából
Télen-nyáron: uborka
UEFA-focisuli Adán és Óbecsén
Ha nyerhet, õ nyer
Péter Pán, a pálya ördöge
A Mlinproduktból Zion-City lett
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Adára és Moholra látogatott a Karaðorðeviæ házaspár

    A szegénység visszaszorítása céljából létrehozott humanitárius irodát nyitott meg szeptember 9-én Adán Aleksandar Karaðorðeviæ herceg. Az országban ez az elsõ ilyen jellegû iroda, melynek megnyitóján a herceg hangsúlyozta, hogy ebben a térségben a demokratikus értékrendet és az európai Szerbia víziója érvényesül. Többek között megjegyezte, hogy a külföldi befektetõk miatt is fontos a szegénység mielõbbi felszámolása.

    Az ünnepségen a helyi önkormányzat nevében Ürményi Ferenc községi elnök köszöntötte a tekintélyes vendégeket, többek között Aleksandar Karaðorðeviæ herceget és Katarina hercegnõt, Vesna Piperski Tucakov munka- és szociálisügyi minisztert, a Kisebbségi és Emberjogi minisztérium tanácsadóit, a köztársasági, a tartományi intézmények, a szomszédos községek és a katolikus, illetve pravoszláv egyház képviselõit, civil szervezetek küldöttségeit, valamint az egybegyûlteket. A községi elnök hangsúlyozta, az önkormányzat a közösség fejlõdését és fejlesztését szorgalmazza, és konkrét intézkedésekkel igyekszik megoldani a legégetõbb szociális gondokat, így a szegénység kérdését is. Ebben a civil szervezetek az önkormányzat legfõbb stratégiai partnerei. Egyike ezeknek a moholi Szivárvány civil szervezet, amely napközi otthont nyitott a szegény sorsú gyermek számára, függetlenül a nemzeti és vallási hovatartozástól. A szervezet kitûnõ eredményeket ért el, ezért kiszélesítették tevékenységi körét, és megalakították szegénység visszaszorításával foglalkozó községi bizottságot.

    – A bizottság elsõdleges feladata a segítségnyújtás lesz, nemre, kora, fajra, nemzetiségi hovatartozásra, szociális helyzetre, valamint politikai és vallási nézetre való tekintet nélkül. Az adai önkormányzat megtesz mindent, hogy segítsen a rászorulónkon – közölte Ürményi Ferenc.
    A bizottság és a Szivárvány civil szervezet nevében Vesna Civriæ mondott beszédet, aki megjegyezte, hogy a szegénység a gazdasági és társadalmi átalakulás következménye. Elmondta: a moholi szervezet öt éve alakult, hogy az oktatás keretein belül – óvodás és kisiskolás gyerekek felzárkóztatásával – küzdjön a szegénység ellen.

    A megnyitót megelõzõen a vendégek órától megtekintették a moholi Novak Radoni æ Általános Iskolát, ahol a diákok rövid kultúrmûsorral kedveskedtek a vendégeknek. A Karaðorðeviæ házaspár közremûködésével jelentõs, fõleg ruhanemûbõl, lábbelibõl, élelmiszerbõl, mosószerekbõl és játékokból álló segélycsomagot érkezett Moholra a helyi rászorulóknak. A házaspár Adán ellátogatott a helyi pravoszlá v templomba, ahonnan fiákeren majorett-ek és a Tisza Menti Fúvószenekar kíséretében hajtattak a városházára. A városháza dísztermében megrendezett ünnepségen a moholi Sveti Sava egyházi kórus elénekelte a Bože pravda himnuszt, majd az óbecsei Ðido és a Vadvirág ME népi táncosai léptek fel. Az irodamegnyitó után Karaðorðeviæ házaspár a helybeliek kíséretében megtekintette az adai katolikus templomot.

csin

septembar 2005.

Naslovna strana
Bračni par Karađorđević u poseti Adi i Molu
Osnovana zanatska zadruga u Molu
Molski Dobošar
Vesti iz policije
Plivanje
Impresum


Design by VA