Kezdőoldal - Početna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztőség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matičaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

  2004. december

Címoldal
Bíznunk kell...
Karácsonyi gondolatok
Mennyből az angyal
A Községi Képviselő-testület üléséről
A korszerű közigazgatás elmélete és gyakorlata
A helyi média fontossága
Karácsonyi piros alma
A legmélyebb szakadékból is van kiút
Búcsú a fáktól
Akik szeretik a szépet
Látogatás az adai Egészségházban
A romák felzárkóztatása a cél
Tizennyolc év után újra Ada a MIRK házigazdája
A tenni akarás és a tolerancia jegyében
A boldogság
Karácsonyi hangulatban
Zentán tartották a III. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát
Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör évi közgyűléséről
Babona az asztal körül
Jövőre gabonahiány várható!?
Magányosok klubja
A Községi Körkép az Országos Széchenyi Könyvtárban
Környezetvédelem - de miből?
Kötelező kutyaoltás Adán
Készülődnek a moholi ebtenyésztők
Nyelvi figyelő
LIV. Zöld levél
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Ötletek háziasszonyoknak a karácsonyi és a szilveszteri menühöz
Körképtől - Körképig
Községünk amatőr festői
A IX. munkásolimpia újvidéki bemutatójáról
Tarka oldal
Impresszum

Környezetvédelem – de miből?
A Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom közgyűlésén hallottakról


    A Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom november 25-én tartotta közgyűlését az I. Helyi Közösség kistermében. Az egyesület tagjain kívül jelen volt Gergely József, a Vajdasági Madárvédelmi Szervezet elnöke, Ürményi Ferenc községi elnök és Vu čurović Dušanka, a Standard Közvállalat igazgatója.
    A közgyűlés résztvevőit Tóth László, a mozgalom elnöke üdvözölte. A szervezet 2001–2004. évi tevékenységét Király János ismertette. Kiemelte, hogy az Ökológiai Mozgalom 2001 elején indult, és a Tisza szennyeződése- mérgeződése volt a kiváltó ok. Az elmúlt években igen szerény pénzsegélyből működtek, az Önkormányzat is alig támogatta őket. A szervezet minden évben részt vett a „Tisza menti tavasz” elnevezésű környezetvédelmi rendezvény és a bio-kert kiállítások megszervezésében. Ökológiai témájú előadásokat tartottak neves egyetemi tanárok közéleti személyiségek közreműködésével, környezetvédelmi tribünök és kirándulások szervezése stb. A mozgalom minden évben meghirdette a pályázatot a „legszebb kert-erkély” elnyerésére. Meg kell említeni, hogy pénzhiány miatt néhány előirányzott feladat nem valósult meg. A pénzügyi jelentésből kitűnt, hogy a mozgalom szerény anyagiakból gazdálkodott, így látványos akciókra nem is kerülhetett sor. Az összbevétel 52000 din volt, amit az illetékes tartományi titkárság, az adai helyi közösségek, az önkormányzat és más támogatók biztosítottak.
    Ürményi Ferenc polgármester üdvözölte a jelenlévőket, kiemelte a környezetvédelmi mozgalom tevékenységének fontosságát, teljes támogatásról biztosította a szervezet vezetőségét, és további sikeres munkát kívánt. Vučurović Dušanka rövid beszédében kitért a hulladék anyag tárolási módjára, annak a szervezetnek a munkájára, melynek ő az elnöke.
    A résztvevők kérdéseire válaszolva Ljiljana Vlanikolin elmondta, hogy a községi környezetvédelmi felügyelőséggel az együttműködés eléggé gyenge volt. A jövőben hathatósabban együttműködés szükséges.
    Gergely József beszélt a védett madárfajok fészekhelyeiről Vajdaság szerte, de főleg szűkebb pátriánkban. Hangsúlyozta, hogy azokat a területeket, amelyeken ritka madárfajták fészkelnek, védett övezetté kellene nyilvánítani. Itt Adán a Rekreációs parkban is vannak ilyenek.
    A mozgalom 2005. évi munkatervét 18 pontban foglalták össze. Néhány közülük: ellenőrzött fakivágás, természeti javak védelmi tervének kidolgozása és megvédése, a szeméttelep és kóbor ebek kérdésének megoldása, az állatkert státusának rendezése, a Tisza és partjának megvédése, különböző rendezvények szervezése és a rajtuk való részvétel stb. Végül a mozgalom tagjai megválasztották az új vezetőséget.

Bálizs Géza

decembar 2004.

Naslovna strana
Eko pokret "Zeleno ostrvo - Zöld sziget"
Aktivnosti Sindikata
Mladi pišu
Vesti iz policije
Sa promocije IX Sportske olimpijade radnika Vojvodine u Novom Sadu, na SPENS-u
Impresum


Design by VA