Kezdőoldal - Početna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztőség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matičaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

  2004. december

Címoldal
Bíznunk kell...
Karácsonyi gondolatok
Mennyből az angyal
A Községi Képviselő-testület üléséről
A korszerű közigazgatás elmélete és gyakorlata
A helyi média fontossága
Karácsonyi piros alma
A legmélyebb szakadékból is van kiút
Búcsú a fáktól
Akik szeretik a szépet
Látogatás az adai Egészségházban
A romák felzárkóztatása a cél
Tizennyolc év után újra Ada a MIRK házigazdája
A tenni akarás és a tolerancia jegyében
A boldogság
Karácsonyi hangulatban
Zentán tartották a III. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát
Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör évi közgyűléséről
Babona az asztal körül
Jövőre gabonahiány várható!?
Magányosok klubja
A Községi Körkép az Országos Széchenyi Könyvtárban
Környezetvédelem - de miből?
Kötelező kutyaoltás Adán
Készülődnek a moholi ebtenyésztők
Nyelvi figyelő
LIV. Zöld levél
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Ötletek háziasszonyoknak a karácsonyi és a szilveszteri menühöz
Körképtől - Körképig
Községünk amatőr festői
A IX. munkásolimpia újvidéki bemutatójáról
Tarka oldal
Impresszum

A tenni akarás és a tolerancia jegyében

    November 21-én ért véget Zentán az a szemináriumsorozat, amelyet a Građanske inicijative (Polgári Kezedményezés) nevű polgári csoportosulás szervezett vajdasági fiatalok számára. Négy városban Kanizsán, Zentán, Óbecsén és Kikindán folyt egyidejűleg a fiatalok felkészítése. A négy hétvégés előadássorozat célja, hogy olyan dinamikus és tettre kész fiatalokat képezzenek, akik tudnak és akarnak is tenni valamit környezetükért, városukért. A szemináriumsorozat hivatalos zárrendezvénye december 11-én Belgrádban lesz, ahol a résztvevők átveszik a szervezet oklevelét.
A Građanske inicijative képviselői ígéretet tettek, hogy ha a fiatalok csapattá szerveződnek, támogatják majd kezdeményezéseiket. A zentai csoport tagjai úgy döntöttek, hogy együtt maradnak, és szervezetbe tömörülve közösen próbálnak valamit tenni városukért.
    A szemináriumsorozaton adaiak is részt vettek. Ők így nyilatkoznak:
    Körtvélyesi Tícián:
    - Az adai Ifix nevű szervezettel már többször szerettünk volna Ada községben különböző akciókat szervezni, de sok problémába, nehézségbe ütköztünk. Azért jelentkeztem erre a képzésre, mert úgy gondoltam, hogy az itt elsajátított ismeretek segítségével ezek a problémák könnyebben leküzdhetők lesznek. Sikerült elég sok mindent megtanulni, és minden előadásról jegyzetanyagot is kaptunk, ami a későbbiekben hasznos lehet. A Gra đanske inicijative azt szeretné, ha a képzésen részt vett fiatalok csoporttá szerveződnének, és csapatként tevékenykednének tovább Zentán, és Adán. A résztvevők között a zentaiakon kívül voltak olyan fiatalok Adáról, Szabadkáról, és Feketicsről is, akik más ifjúsági szervezetek tagjai, ez az ismeretség kölcsönös együttműködésre adhat okot a Građanske inicijative szervezeten belül megalakult csapatunk és az ifjúsági szervezetek között. A képzésen részt vett fiatalok között nagy korosztálybeli különbségek voltak, ezért kicsit nehéz volt az összeszokás, de végül megtaláltuk a közös hangot, és sikeresen végeztük el a feladatainkat, és remélem, hogy a továbbiakban is jól tudunk majd együttműködni. Az előadók nagyon kreatívak voltak, sokszor egy-két játékos feladattal igyekezték érdekesebbét tenni az előadásokat.
    Fontosnak tartom, hogy Adán is létrejöjjön egy dinamikus fiatalokból álló csoport, amely tudna tenni valamit a környezetéért. Szeretném felhívni a fiatalok figyelmét, hogy ha akarnak tenni a városukért, jelentkezzenek az adai Ifix Ifjúsági Szervezetben.
    Uliján Kornél:
    - Az adai polgármester által megbízott személy értesített, hogy néhány adai fiatal is részt vehet a zentai képzésen. A nagy érdeklődés miatt csak öt adai jelentkezését fogadták el a szervezők. Az előadások nagyon hasznosak voltak mindenki számára, a kezdők megismerkedhettek a társadalmi szereplés alapjaival. Aki már kicsit otthonosabban mozog a közéletben, annak a képzés összefoglalást jelentett, aki pedig eddig bajlódott a szerb nyelvvel, az most megtanulhatta a szakszavakat. Nem is előadásokon, hanem műhelymunkákon vettünk részt. Az előadók folyamatosan ébren tartották a figyelmünket, feladatokat kaptunk, amelyekben aktívan részt kellett vennünk, például saját híradót készítettünk, konkrét városrendezési akciókat, interjúkat szerveztünk. Úgy érzem, hogy egy nagyon vegyes társaságból jó csapatot tudtunk kovácsolni, és azt hiszem, hogy egy-két konkrét tervet sikerül megvalósítani, és esetleg új embereket is be tudunk vonni ebbe a munkába.

KRIZSÁN MÓNIKA

decembar 2004.

Naslovna strana
Eko pokret "Zeleno ostrvo - Zöld sziget"
Aktivnosti Sindikata
Mladi pišu
Vesti iz policije
Sa promocije IX Sportske olimpijade radnika Vojvodine u Novom Sadu, na SPENS-u
Impresum


Design by VA