Kezdőoldal - Početna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztőség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matičaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

  2004. december

Címoldal
Bíznunk kell...
Karácsonyi gondolatok
Mennyből az angyal
A Községi Képviselő-testület üléséről
A korszerű közigazgatás elmélete és gyakorlata
A helyi média fontossága
Karácsonyi piros alma
A legmélyebb szakadékból is van kiút
Búcsú a fáktól
Akik szeretik a szépet
Látogatás az adai Egészségházban
A romák felzárkóztatása a cél
Tizennyolc év után újra Ada a MIRK házigazdája
A tenni akarás és a tolerancia jegyében
A boldogság
Karácsonyi hangulatban
Zentán tartották a III. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát
Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör évi közgyűléséről
Babona az asztal körül
Jövőre gabonahiány várható!?
Magányosok klubja
A Községi Körkép az Országos Széchenyi Könyvtárban
Környezetvédelem - de miből?
Kötelező kutyaoltás Adán
Készülődnek a moholi ebtenyésztők
Nyelvi figyelő
LIV. Zöld levél
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Ötletek háziasszonyoknak a karácsonyi és a szilveszteri menühöz
Körképtől - Körképig
Községünk amatőr festői
A IX. munkásolimpia újvidéki bemutatójáról
Tarka oldal
Impresszum

Látogatás az adai Egészségházban

    Lakosságunk körében az utóbbi hónapokban nagyon felkapott téma lett az Egészségház, és annak is az ujdonságnak számító betegelfogadási rendszere. Sokan dicsérik, de olyan polgártársunk is akad, aki elégedetlen vele. Mindenesetre szükségesnek találtam, hogy minderről megkérdezzem dr. Tóth Barna Elvirát, az adai Egészségház igazgatónőjét.
    Milyen fontosabb változások történtek az idei évben?
    -Tulajdonképpen az egészségügyben érdemleges változások 2004-ben sem történtek. Az egészségvédelemről és az egészségügyi biztositásról, valamint az orvosi kamaráról szóló törvény továbbra is várat magára. Április végén utasitást kaptunk a minisztériumból a munka minőségének ellenőrzésére. Ez a következőket foglalja magába: a sürgős eseteket a hivástól, illetve attól a perctől kezdve, hogy a beteg az egészségházba megérkezett, egy órán belül el kell látni. Be kellett vezetnünk a szakorvosi és konzultáns szolgálatainkban az előjegyzéses rendszert. Az intézményben dolgozók 30%-át egy év alatt továbbképzésre kell küldeni. Ellenőrizni kell bizonyos mutatókat (pl. a kiírt receptek száma, labor-, röntgen- valamint ultrahangutalók száma orvosok szerint stb), valamint évente legalább egyszer a páciensek körében felmérést kell elvégezni arról, hogy mennyire elégedettek az ellátással.
    Hogyan sikerült a betegek bejelentkezéses rendszere?
    -Ami az előjegyzéses rendszert illeti, el kell mondanom, hogy nagy fenntartással kezdtünk bele, de hamar beláttuk, hogy nagyon sok előnye van. A legfontosabb, hogy a beteg nem sokat vár, mindössze 5-10 percet, maximum fél órát a korábbi több óra, néha fél nap helyett. Az orvos is nagyobb figyelmet tud szentelni egy-egy betegnek, és a kontrollvizsgálatra is rögtön időpontot kap. Igaz ugyan, hogy a minisztériumi rendelet csak a szakorvosi rendelésben tette kötelezővé az előjegyzést, mi mégis bevezettük az általános orvosi és gyermekgyógyászati rendelőben is. Tettük ezt más egészségházak példájára, pl.Verbász, Temerin, Begaszentgyörgy, Újvidék egyes egészségházai, ahol már régebb óta funkcionál ez. Ugyanakkor még májusban elvégeztük a páciensek véleményének kutatását is azzal kapcsolatban, hogy mennyire elégedettek velünk. A legtöbb észrevétel éppen a hosszú várakozásra vonatkozott. Október 1-től Adán, november 1-től Moholon is előjegyzéssel jöhetnek a krónikus betegek és a nem sürgős esetek az általános orvoshoz. Hangsúlyoznám, hogy az akut és sürgős esetekre ez nem vonatkozik! A reggeli órákban kell bejönni vagy telefonon keresztül ( 851-272) időpontot kérni a kezelőorvoshoz. 10 és 15 perces időközökben kapnak időpontot orvostól függően a páciensek. Igy szinte kiürült a váróterem, mert ahogy megérkezik a beteg a kijelölt időpontban szinte várakozás nélkül benn van az orvosnál. Akadnak persz kivételek, amikor az orvos sürgős esetet lát el, vagy terepen van, akkor kell kicsit várakozni, de nem órákat, mint azelőtt. Bevallom vannak nehézségek, mert sok beteg nem érti, miről van szó. A folyosón hangoskodóknak megpróbáljuk türelmesen megmagyarázni, hogy a betegek érdekében történik az előjegyzés. Legtöbb gond a „fontoskodó” egyénekkel van, akik nem hiszik el, hogy a másik ember ideje is értékes. A páciensek zöme azonban örömmel fogadta ezt az újitást és elégedett, ami kitűnik a legutóbbi - novemberi felmérésből is.
    A szervezési ujdonságokon kívűl látványos felújitást észlelünk magán az épületen is.
    - Igen. Ada Községi Önkormányzata és a Tartományi Egészségügyi Titkárság jóvoltából sikerült az adai egészségház épületén az ablakok nagy részét kicserélni modern, jól záródó és szigetelő ablakokra. Ez a csere nagyon időszerű volt, hiszen sok helyiségben beszögeltük a régi ablakokat, mert leestekt amikor kinyitottuk őket, nem beszélve arról, hogy hideg volt a rendelőkben maximális fűtés ellenére is. Egyidejűleg az ablakcserével újrafestjük a falakat is. Nagyon szép lett a váróterem,a személyzet, de a betegek virágokkal is hangulatosabbá tették, egy zentai cég pedig kávéautomatát állitott be, hogy kényelmesebb, otthonosabb legyen. Karácsonyig meglesz az új salterunk is, három gyógyszerforgalmazó cég ajándéka a háznak a sikeres együttműködésért.
    A moholi épületben évtizedek óta használhatatlanok voltak a toalettek, úgyhogy ott megjavitottuk az egész víz- és kanalizációs rendszert.
    Még az év elején megérkezett a két mentőautó, melyeket tartományi eszközökből vettünk. Csak a naponta dializisre hordott 8 beteg tudná megmondani, mit is jelent nekik, hogy kényelmesen utazhatnak.


Az új defibrillátor használat közben

    Ez úton is szeretném megköszönni az I. Helyi Közösség segitségét, hogy hozzájárultak egy új, hordozható defibrillátor (ujjáélesztő készülék) és újjáélesztő szett beszerzéséshez! Nemrégen érkezett meg, és a múlt héten eljött hozzánk dr Sánta Csaba újvidéki mentős szakorvos, hogy kiképezzen bennünket a használatára.
    A minisztériumtól az idén 2 szép sterilizátort, inhalátorokat és egyébb felszerelést kaptunk, igy javultak munkafeltételeink.
    Köztudott, hogy orvoshiány van,erre van-e megoldás?
    Megoldódni látszik a kádergond. Három nagyon ügyes, szorgalmas és tehetséges fiatal orvos kezdte idén a gyakornoki évét. Ketten, név szerint dr.Hóli Gábor és dr.Bóka Anasztázia hamarosan kezdik az önálló praktizálást, dr.Pecze Andor pedig 2005. végén.
    Jövő évi terveiről faggatnám még az igazgatónőt!
    Ha minden igaz tavasszal számitógépekkel szereljük fel egészségházainkat, továbbá szeretnénk folytatni az ablakcserét és a moholi épület tetőszerkezetének javitását. Autoklávot kell vennünk, meg terepes autókat, mentőautót is, hogy egyet az utrinai egészségház szolgálatára tudjunk bocsátani. Minden vágyam, hogy a gyógyszertárat áthelyezzük az adai egészségházba, ez az épület bővitésével is járna.
    Úgyszintén a terveink között szerepel, és a legfontosabb szerintem, hogy megszervezzük 2005-ben a tüdőszűrést, és más szűrővizsgálatokat is végezzünk a lakosság körében. Tovább folytatjuk az egészségügyi felvilágositó munkát is, mert nagy igény van rá. Csütörtökönként délelőtt 10 órai kezdettel hallgathatják továbbra is az adai rádióban az „egészségügyi perceket”, és jövőre szerb nyelvű rádióműsort is tervezünk. Felvilágositó előadásokat is tartunk majd.
    Van e még valami fontos tudnivaló a betegeknek?
    - Felhivnám a figyelmet arra, hogy jövőre kötelező orvosválasztás lesz! A betegnek kötelezően ahhoz a kezelőorvoshoz kell járnia egy éven keresztül, akit először választott az évben. Nem cserélgetheti az orvosokat. Erről majd még bővebben is szólunk! Terveink szerint az elkövetkezőkben minden hónapban a Községi Kőrképben közzétesszük a következő 1 hónapra az orvosok rendelési idejét és beosztását, valamint új egészségügyi rovatot inditunk.
    Hadd tegyem még hozzá, hogy szívből kívánok minden kedves olvasónak és polgárnak kellemes karácsonyi ünnepeket, és az új évben is jó egészséget !

Volford E.

decembar 2004.

Naslovna strana
Eko pokret "Zeleno ostrvo - Zöld sziget"
Aktivnosti Sindikata
Mladi pišu
Vesti iz policije
Sa promocije IX Sportske olimpijade radnika Vojvodine u Novom Sadu, na SPENS-u
Impresum


Design by VA