Legújabb szåm - Najnoviji brojSzerkesztþsÊg - UredniťtvoAnyakÜnyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. március

Címoldal
Átszervezés alatt a Községi Körkép
Miniszterek látogattak Adára
Szennyvízcsatorna- hálózat építése
Új út, gyalogjárdák, rendezett közterületek
A tavalyi év eredményeinek összegzése a II.Helyi közösségben
Nyitott önkormányzatot
Előadások sorozata Törökfaluban
Csőd előtti utolsó lehetőség
Változások az egészségügyben
Látogatóban a Dobrotka tanárházaspárnál
A Rákóczi Szövetség munkájáról
A siker továbbra is összetart
Tervek vannak
Ahol mindig jó a hangulat
A számítógép szerelmesei
Csalás az "ingyenes részévények" jegyzése
Milyen világ ez?
Értelmet a létnek
Szárnybontogatás
Képzőművészeti kiállítás
Nyelvi figyelõ
Fiatalok írják
Egészségünk érdekében
Zöld levél
Szanálják a szeméttelepet
Hírek
Rendõrségi hírek
Felhívás
Egész évben: földieper, paradicsom
A IX. Munkássport- olimpia hírei
A Halász József női kézalabdaklub
Nőnapi rendeznények
Farsang
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

Susret novinara u Adi

    21. februar je ustanovljen kao Dan novinara Vojvodine, dan kada je 1866 godine izašao prvi broj lista "Zastava", štampan na srpskom jeziku u Budimpešti, a godinu dana kasnije u Novom Sadu. Ovaj dan obeležava kao svoj dan Društvo novinara Vojvodine sa sedištem u Novom Sadu. Svečanu sednicu ovoga dana Društvo je održala u Adi, u velikoj sali Skupštine opštine.
    -Društvo novinara Vojvodine osnovano je 23. maja 1945 godine, kao Veće novinara, a od 1976 godine dobilo je današnji naziv. Koreni srpske štampe i novinatrstva potekli su sa ovih prostora jer su u Vojvodini štampani prvi srpski listovi u drugoj polovini XIX veka. Tradicija novinarstva u Vojvodini je duga i bogata. U posleratnom periodu karakteristična je razvijenost štampe, ne samo na srpskom i hrvatskom jeziku, već je veliku zastupljenost imala i štampa nacionalnih manjina, pre svega na mađ arskom, rumunskom, slovačkom i rusinskom jeziku, i ta tradicija je održana i danas – rekao je predsednik Društva Slobodan Jakovljeivć, predstavljajući razvoj Društva novinara Vojvodine. Verujemo da smo većinu postavljenih ciljeva ostvarili, ali oni uvek moraju biti viši i dostižni. Prošle godine imali smo preko 700 aktivnih članova, a očekujemo da ih ove godine bude preko 1000, što čini i činiće značajan novinarski korpus u celoj državi. I što je za nas najvažniji, u DNV su zastupljeni novinari svih narodnosti i iz svih vojvođanskih redakcija. Takav je sastav i u Upravnom odboru i u Skupštini – dodao je predsednik Jakovljević.
    Što se tiče članstva, predsednik je izneo da svako može da postane član Društva, - koje je inače jedno od najstarijih društava na svetu, osnovan je 1881 godine – ako mu je novinarstvo profesija i radi najmanje gopdinu dana u profesiji. Može da postane član društva i novinar koji radi honorarno, u tom slučaju redakcija treba da izda potvrdu o statusu honorarnog novinara.
    Valja napomenuti, da na ovoj sednici Društvo je doneo svoj osnovni akt – "Statut Društva novinara Vojvodine", koji je usaglašen sa Zakonom o društvenim organizacijama i udruženjima gradjana.
    Povodom ovog razgovora iskoristio sam priliku i zamolio g.din-a Jakovljevića da iznese svoje viđenje o manjinskim lokalnim listovima. – Mislim da su oni neophodni, jer veliki listovi koji izlaze u velikim gradovima i bave se tzv. velikom politikom, nisu u stanju da informišu građanstvo na manjim lokalnim jedinicama o zbivanjima. Upravo taj nedostatak može da nadomesti lokalna štampa, radio i televizija. Ljudi koji žive na ovim prostorima treba da budu informisani o svemu šta se dešava u njihovoj sredini – rekao je g.din Jakovljević.

Vaštag J.

mart 2006.

Naslovna strana
Izgradnja kanalizacione mreže
Otvorenu lokalnu samoupravu
Slikari donje zemlje
Susret novinara u Adi
I amateri mogu biti umetnici
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Proglas
Vesti 9. SORV Ada 2007
Ženski rukometni klub „Halas Jožef“
Priredbe povodom Dana žena
Impresum
ďťż

Design by VA