Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. március

Címoldal
Átszervezés alatt a Községi Körkép
Miniszterek látogattak Adára
Szennyvízcsatorna- hálózat építése
Új út, gyalogjárdák, rendezett közterületek
A tavalyi év eredményeinek összegzése a II.Helyi közösségben
Nyitott önkormányzatot
Előadások sorozata Törökfaluban
Csőd előtti utolsó lehetőség
Változások az egészségügyben
Látogatóban a Dobrotka tanárházaspárnál
A Rákóczi Szövetség munkájáról
A siker továbbra is összetart
Tervek vannak
Ahol mindig jó a hangulat
A számítógép szerelmesei
Csalás az "ingyenes részévények" jegyzése
Milyen világ ez?
Értelmet a létnek
Szárnybontogatás
Képzőművészeti kiállítás
Nyelvi figyelõ
Fiatalok írják
Egészségünk érdekében
Zöld levél
Szanálják a szeméttelepet
Hírek
Rendõrségi hírek
Felhívás
Egész évben: földieper, paradicsom
A IX. Munkássport- olimpia hírei
A Halász József női kézalabdaklub
Nőnapi rendeznények
Farsang
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

Miniszterek látogattak Adára
Az állam leírta az adai Potisje adósságának jelentős részét – Hamarosan privatizálni fogják a helyi IBA csiszolókorong-gyárat

    Március 10-én Adán járt Predrag Bubalo gazdasági miniszter és Zoran Lončar államigazgatási és önkormányzati miniszter, akik Ürményi Ferenc községi elnök meghívására látogattak a Tisza parti városba. A miniszterek az adai városháza dísztermében megbeszélést folytattak a helyi önkormányzat és a gazdasági szféra képviselőivel. Tájékoztatták a megjelenteket a szerbiai kormány támogatásáról, amellyel az hozzájárul a helyi gazdaság fejlesztéséhez, a magánosítás lebonyolításához és a helyi önkormányzat működéséhez. A gazdasági és az önkormányzati miniszter is beszámolt az elmúlt két év eredményeiről és ismertették a jövőbeni terveket. Ürményi Ferenc községi elnök elmondta, hogy Ada község a múlt évben 48 millió dinár vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutott, amelyben fő szerepe volt a kormánynak. Ismertette az idei terveket, projektumokat, melynek célja az infrastruktúra fejlesztése, a kedvező befektetési feltételek megteremtése a községben, az önkormányzat felszerelésének fejlesztése. A projektumok értéke mintegy 56 millió dinár.


Predrag Bubalo, Ürményi Ferenc, Zoran Lončar

    Predrag Bubalo az adai községnek nyújtandó állami támogatással kapcsolatban elmondta, hogy a tartományban és Adán is már privatizálták a legtöbb vállalatot. Jóllehet továbbra is magánosításra vár több, jelentős adóssággal rendelkező nagyvállalat, köztük az adai Potisje Szerszámgépgyár és Öntöde is. A köztársaság úgy járul hozzá a sikeres magánosításhoz, hogy eltörli a vállalat adósságának nagy részét:
    – A vállalat két árverésen sem lelt gazdára. Az időközben módosított privatizációs törvény azonban lehetővé teszi, hogy az állam leírja az állami vállalatok köztartozásait. Már csak a Pannon Bankkal kell megegyeznünk, hogy engedjék el a Potisje tartozását. Ismerve az adai vállalat banki tartozásait, úgy gondolom, hogy Pannon Bank is jobban fog járni, ha elfogadja ezt az ajánlatot. A magánosítás alkalmával nagyobb jövedelemre számíthat, mint csődeljárás esetén – nyilatkozta a gazdasági miniszter, aki bízik abban, hogy a harmadik árverésen gazdára talál a vállalat.


A hallgatóság

    Predrag Bubalo elmondta, engedélyezni fogja az adai IBA csiszolókorong gyár magánosítását is. A gazdasági miniszter megjegyezte, hogy a 99 dolgozót foglalkoztató vállalat eredményesen és jól működik, viszont bizonyos állami rendeletek megtiltották, hogy privatizálják azokat a vállalatokat, amelyet valamelyik volt jugoszláv tagköztársaságból származó cég alapított, mint például az IBÁt is.
    – A nemzetközi kapcsolatokban érvényesül a reciprocitás elve, ezért mi is úgy teszünk, mint a többi egykori tagköztársaság, vagyis engedélyezni fogjuk az IBA magánosítását – szögezte le Predrag Bubalo.
    Zoran Lončar államigazgatási és önkormányzati miniszter az adai községnek nyújtandó kormánytámogatásról elmondta, hogy támogatjuk az adai önkormányzat terveit, és segítik bizonyos infrastrukturális objektumok, így az ivóvíz- és csatornahálózat kiépítését. Egy szennyvíztisztító berendezés megépítésének társfinanszírozásában is részt vállalnak. A beruházás nagysága főként az adai község anyagi lehetőségeitől függ.

Csincsik Zsolt

mart 2006.

Naslovna strana
Izgradnja kanalizacione mreže
Otvorenu lokalnu samoupravu
Slikari donje zemlje
Susret novinara u Adi
I amateri mogu biti umetnici
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Proglas
Vesti 9. SORV Ada 2007
Ženski rukometni klub „Halas Jožef“
Priredbe povodom Dana žena
Impresum


Design by VA