Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. március

Címoldal
Átszervezés alatt a Községi Körkép
Miniszterek látogattak Adára
Szennyvízcsatorna- hálózat építése
Új út, gyalogjárdák, rendezett közterületek
A tavalyi év eredményeinek összegzése a II.Helyi közösségben
Nyitott önkormányzatot
Előadások sorozata Törökfaluban
Csőd előtti utolsó lehetőség
Változások az egészségügyben
Látogatóban a Dobrotka tanárházaspárnál
A Rákóczi Szövetség munkájáról
A siker továbbra is összetart
Tervek vannak
Ahol mindig jó a hangulat
A számítógép szerelmesei
Csalás az "ingyenes részévények" jegyzése
Milyen világ ez?
Értelmet a létnek
Szárnybontogatás
Képzőművészeti kiállítás
Nyelvi figyelõ
Fiatalok írják
Egészségünk érdekében
Zöld levél
Szanálják a szeméttelepet
Hírek
Rendõrségi hírek
Felhívás
Egész évben: földieper, paradicsom
A IX. Munkássport- olimpia hírei
A Halász József női kézalabdaklub
Nőnapi rendeznények
Farsang
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

Változások az egészségügyben

    Az utóbbi időben egyre több szó esik az egészségügyről, hiszen befejeződött a racionalizáció, megszűnt az ingyenes fogászati ellátás, megnövekedett az adminisztráció, tüdőszűrést is végeztek a községben, s ráadásul itt a madárinfluenza óriásivá növesztett réme.
    Mindezekről az egészségügyben történt változásokról, aktualitásokról számolt be Dr. Tóth Barna Elvira, az adai egészségház igazgatója.
    - Végre, hosszú idő után az egészségügyi dolgozóknak is kifizették az úgynevezett végkielégítést, tehát megtörtént a racionalizáció első lépése. Ahogy értesültünk, lesz egy úgynevezett második kör is, amikor a nem egészségügyi dolgozóknak fogják felkínálni a végkielégítést. Sajnos 16 dolgozóval most már kevesebben vagyunk, tizenöten megkapták az végkielégítést, a tizenhatodik, dr. Ódri József, aki szintén elfogadta a Minisztérium ajánlatát sajnos súlyos betegség után eltávozott az élők sorából. Ennyi ember nélkül nehéz megszervezni a munkát, mivel főleg nővéreket és a kardiológusunkat, mr. sci. med. dr. Csányi Ferencet kell nélkülöznünk. A belgyógyászati eseteket ezentúl a másik belgyógyászunk fogadja, de a súlyosabb kardiológiai problémákkal, a komolyabb szívbetegségekkel más kardiológust kell keresni. A betegek ezentúl a zentai, a becsei, az újvidéki vagy a kamenicai kardiológushoz fordulhatnak. Tudjuk, hogy sok fiatal nővér és egészségügyi technikus vár munkára, szükség is lenne rájuk, de a nővérek helyett sem vehetünk fel új dolgozókat, mert egyelőre nem kaptunk utasítást, sem pénzeszközt erre a célra. Két takarítót mégis kénytelenek voltunk a saját költségünkre alkalmazni, mert a takarítónők közül is négyen elfogadták a felkínált végkielégítést. Szükség lenne az új dolgozókra már csak azért is, mert nőtt az adminisztráció, minden betegről aprólékos dokumentációt kell vezetnünk ezentúl a betegbiztosító számára. Ez a probléma elsősorban az általános szolgálatnál okoz nehézségeket, mert a papírok, receptek, utalók kitöltése elhúzódhat. Hogy ezt a problémát megoldjuk, az általános osztály részére számítógépeket szereztünk be, pár napon belül használni is kezdjük őket. Biztos, hogy lesznek nehézségek az elején, és ezért megkérem a betegeket, hogy legyenek egy kicsit türelmesebbek. Tudjuk, hogy a hosszabb várakozás izgalommal és feszültséggel jár, és sokan panaszkodnak, de kérem mindenkinek a megértését és a türelmét, mert ez csak átmeneti állapot, és a számítógépekkel majd gyorsabban dolgozhatunk.
    - Február végén, március elején elvégezték a lakosság tüdőszűrését. Vannak-e már eredmények?
    - Azt tapasztaltuk, hogy nagyon sokan eleget tettek a felhívásnak, és elmentek a tüdőszűrésre, amelyet az önkormányzattal és a Tartományi Egészségügyi Titkársággal együtt szerveztünk meg. A tüdőgondozó szolgálatunk már meg is kapta az első eredményeket a kamenicai intézettől. A moholi, a völgyparti és a törökfalui eredményeket már feldolgozták. Nagyon sok új esetet fedeztek fel. Van néhány új TBC-gyanús eset, elég sok tüdő-tumort, szívelváltozást és tüdőelváltozást regisztráltak a szűrővizsgálat során. Akiknél valamilyen elváltozást fedeztek fel a tüdőn vagy a szív- és érrendszeren, azokat értesíteni fogjuk, és kivizsgálásra behívjuk őket. Ezt a vizsgálatot ingyenesen és időben el fogjuk végezni
    - Február óta a fogászati kezelések már nem ingyenesek
    - A fogászatban egy hónapja alkalmazzuk az új törvényt a Minisztérium utasítására. Ez áldatlan állapot, hiszen eddig ez a szolgáltatás is ingyenes volt. Most a gyerekeknek 18 éves korig nem kell fizetniük, a terhes anyáknak és a terhességet követő egy éven belül is ingyenes a fogászati kezelés, a sürgős esetek alkalmával sem kell fizetni, és a 65 éven felülieknek pedig csak a protéziskészítés 35 százalékát kell fedezniük. A Minisztérium meghatározta a 243 fogászati szolgáltatás maximális árát, de megadta azt a lehetőséget, hogy az egészségügyi intézmény csökkentheti ezt az összeget. Mi éltünk is ezzel a lehetőséggel, és csökkentettük az árakat, tehát még nem véglegesek. Egy bizonyos idő eltelte után, amikor jobban átlátjuk a kiadásokat, az anyaghasználatot, lehet, hogy ezeket az árakat még mérsékelhetjük. Például a fogtömésnek a Minisztérium által megszabott ára 720-1080 dinár, nálunk 500-700 dinárba kerül. A fémalapú protézis minisztériumi ára 18000 dinár, az egészségházban ez 12000-be kerül, a vérzéscsillapításért nálunk 1800 helyett 1000 dinárt kell fizetni. Sajnos, azt tapasztaljuk, hogy sokan még a mérsékelt árakat látva is úgy döntenek, hogy nem kezeltetik a fogaikat.
    Ami még újdonság, hogy minisztériumi rendelkezésre 2006. március 6-tól a gyógyszerekre és az ampullás gyógyszerekre dobozonként 20 dináros részesedést kell fizetni. Felmentést kapnak ez alól az összeg alól a gyerekek, a terhes anyák, a hadirokkantak, és azok a mozgásképtelen betegek, akik ápolási díjban részesülnek.
    - A március rákellenes hónap.
    - Az Adai Rádióban csütörtökönként az egészségügyi percekben a rákbetegségekkel foglalkozunk. A rákbetegség kialakulásának okát még nem ismerjük, de a kockázati tényezők között még mindig első helyen áll a dohányzás. Az állam is nemrégiben megszigorította a dohányzás feltételeit, a zárt helyiségekben ezentúl tilos cigarettázni. Az egészségház épületén belül sem szabad rágyújtani. Ezt a törvényt én is támogatom, mert nem csak a ráknak, hanem egyéb betegségeknek is fő okozója a cigaretta.
    Szándékunkban áll egy prevenciós ambulancia kialakítása, amelyet úgy oldunk meg, hogy vagy külön megelőző szolgálatot hozunk létre, vagy pedig minden orvos a munkaidő egy bizonyos részében csak a megelőzéssel fog foglalkozni. Erről majd a későbbiekben értesítjük a lakosságot, de én már kérek mindenkit, hogy akinek nincs is egyelőre panasza, jelentkezzen majd ezeken a megelőző rendeléseken, mert változtatni kell az életmódon, a táplálkozási szokásokon, és többet kell mozogni. A szűrővizsgálatokat sem szabad elhanyagolni, mert mindezzel tehetünk azért, hogy megelőzzük a rákos megbetegedéseket.
    - Az utóbbi időben mindenhol a madárinfluenzáról hallhatunk. Kell-e tartanunk ettől a betegségtől?
    - Nálunk még a megszokott influenzajárvány sem jelentkezett, eddig csak influenzaszerű megbetegedésekről tudunk. Ami a madárinfluenzát illeti, nincs okunk félelemre, felesleges olyan betegségtől tartani, amely még ki sem alakult.

Krizsán Mónika

mart 2006.

Naslovna strana
Izgradnja kanalizacione mreže
Otvorenu lokalnu samoupravu
Slikari donje zemlje
Susret novinara u Adi
I amateri mogu biti umetnici
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Proglas
Vesti 9. SORV Ada 2007
Ženski rukometni klub „Halas Jožef“
Priredbe povodom Dana žena
Impresum


Design by VA