Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. március

Címoldal
Átszervezés alatt a Községi Körkép
Miniszterek látogattak Adára
Szennyvízcsatorna- hálózat építése
Új út, gyalogjárdák, rendezett közterületek
A tavalyi év eredményeinek összegzése a II.Helyi közösségben
Nyitott önkormányzatot
Előadások sorozata Törökfaluban
Csőd előtti utolsó lehetőség
Változások az egészségügyben
Látogatóban a Dobrotka tanárházaspárnál
A Rákóczi Szövetség munkájáról
A siker továbbra is összetart
Tervek vannak
Ahol mindig jó a hangulat
A számítógép szerelmesei
Csalás az "ingyenes részévények" jegyzése
Milyen világ ez?
Értelmet a létnek
Szárnybontogatás
Képzőművészeti kiállítás
Nyelvi figyelõ
Fiatalok írják
Egészségünk érdekében
Zöld levél
Szanálják a szeméttelepet
Hírek
Rendõrségi hírek
Felhívás
Egész évben: földieper, paradicsom
A IX. Munkássport- olimpia hírei
A Halász József női kézalabdaklub
Nőnapi rendeznények
Farsang
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

A SIKER TOVÁBBRA IS ÖSSZETART
Az Aranykapu Művelődési Egyesület évi közgyűléséről

    Az Aranykapu ME, Sóti Ernőnek, az egyesület elnökének vezetésével február 22-én tartotta rendes évi közgyűlését a gunarasi otthonában. A közgyűlésen átfogó beszámoló hangzott el az egyesület munkájáról, ugyanakkor az egyes szakosztályok vezetői is beszámoltak tevékenységükről.
    Sóti Éva művészeti vezető az alaptevékenységükről szólt, kiemelve a néptánc, citeraoktatás, a népdal, a mesemondás ápolását, de alkotó eleme az egyesületnek a kosárfonás, a kézművesség és a teleház is. Elmondta, hogy a 2005-ös évben több mint 30 különféle fontosságú, színvonalú és jelentőségű rendezvényen vettek részt, közöttük számos versenyjellegű találkozón, ahonnan számos elismerést hoztak haza. Így pl. a néptáncosoknak a Martin György Szövetség által szervezett országos színpadán a Kopogtató néptánc-együttes a minősített titulust érdemelte ki. A népdalkórus, a mesemondók úgyszintén szép sikereket értek el. A viseletről szólva elmondta, hogy a múlt évben a hangsúlyt a ruhatáruk, a népviseleti kellékek felújítására helyezték, mert nélküle nem igazán tudnának szerepelni, így kevesebb utazás, vidéki fellépés volt.


Sóti Éva művészeti vezető beszámolót tart az
Aranykapu ME évi közgyűlésén

    A kosárfonó szakcsoport is rendszeresen dolgozik, általában a téli időszakban, amikor 16-18 érdeklődő kíséri figyelemmel és sajátítja el ennek a régi, de még ma is időszerű hagyománynak a fortélyait. A csoportot Virág Mihály vezeti nagy sikerrel. A Manóházi kézműves aranymanók szakcsoport vezetője, Mészáros Aranka is beszámolt a munkájukról. Elmondta, hogy az eddigi kitartó munka meglátszik a gyerekek ügyességén, találékonyságán. Munkájuk több rétű, de legfőképp a hímzést, a kötést, a bábkészítést, a szövést tanulják és művelik. A teleház megalakulásáról, munkájáról, a további tervekről Sóti Ernő számolt be, és megelégedését fejezte ki az elért eredményeket ecsetelve, mert a három év alatt ab duplájára emelkedett a számítógépek száma, az év minden napján maximálisan kihasználják őket.
    A beszámolókban elhangzott tevékenységeket nem egészen 150.000 dinárból valósították meg, ami nagyon szerény pénzügyi keretet jelent. A művelődési központtól 45.000 dinár kapnak, számítanak még a tagsági díjakra, a többi pénzt pedig különféle támogatásokból, segélyekből teremtik elő.
    Az idei év tervei között szerepel többek között egy vonós-zenekar alakítása, mert úgy érzik, hiányzik egy ilyen együttes, adva van rá minden lehetőség, csak bele kell vágni. Különben tervezik a minden megmozduláson való részvételt itthon és vidéken is, úgy mint az előző évek folyamán.


Sóti Ernő, az Aranykapu ME elnöke elbúcsűzik
Savelin László és Zellei Zsuzsanna koreográfusoktól

    Alkalmas pillanat volt ez a közgyűlés arra, hogy Savelin László és Zellei Zsuzsanna koreográfus-kettős hivatalosan is elbúcsúzzon az egyesülettől, ahol több mint nyolc évet töltöttek el, tanítva a gyerekeket a tánclépések elsajátítására, majd szárnyalva felfelé a sikerek hangulatát is megismertették. – Az ő segítségükkel nőttek fel a gyerekek és váltak táncosokká, de emellett a népzenét, a mozgáskultúrát is megtanulták tőlük. Tanítottak éveken át, csupán azért, hogy népszerűsítsék a néptáncot, egy percig sem gondolva az egyéni haszonra. Szorgalmukkal, türelmükkel, ugyanakkor kritikus hozzáállásukkal állandó fejlődést biztosítottak az Aranykapu táncosainak. Segítségükkel jutottunk el egy magasabb szintre, minősített tánccsoportot alkottak, és hozzásegítettek őseink hagyatékának megismeréséhez – méltatta működésüket a művészeti vezető, Sóti Éva, majd bejelentette, hogy a munka folyik tovább, a Savelin-Zellei párost Brezovszki Roland és Tamara, a szabadkai Népkör koreográfusai fogják helyettesíteni, míg a népdalcsoportot Klemm Kati helyett a csókai Vass Tímea fogja vezetni.
    Az alkalomhoz illően az egyesület tagjai szerény ajándékkal kedveskedtek a távozó párosnak, azzal a reménnyel, hogy a jövőben még találkozni fognak.

Vastag J

mart 2006.

Naslovna strana
Izgradnja kanalizacione mreže
Otvorenu lokalnu samoupravu
Slikari donje zemlje
Susret novinara u Adi
I amateri mogu biti umetnici
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Proglas
Vesti 9. SORV Ada 2007
Ženski rukometni klub „Halas Jožef“
Priredbe povodom Dana žena
Impresum


Design by VA