Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. március

Címoldal
Átszervezés alatt a Községi Körkép
Miniszterek látogattak Adára
Szennyvízcsatorna- hálózat építése
Új út, gyalogjárdák, rendezett közterületek
A tavalyi év eredményeinek összegzése a II.Helyi közösségben
Nyitott önkormányzatot
Előadások sorozata Törökfaluban
Csőd előtti utolsó lehetőség
Változások az egészségügyben
Látogatóban a Dobrotka tanárházaspárnál
A Rákóczi Szövetség munkájáról
A siker továbbra is összetart
Tervek vannak
Ahol mindig jó a hangulat
A számítógép szerelmesei
Csalás az "ingyenes részévények" jegyzése
Milyen világ ez?
Értelmet a létnek
Szárnybontogatás
Képzőművészeti kiállítás
Nyelvi figyelõ
Fiatalok írják
Egészségünk érdekében
Zöld levél
Szanálják a szeméttelepet
Hírek
Rendõrségi hírek
Felhívás
Egész évben: földieper, paradicsom
A IX. Munkássport- olimpia hírei
A Halász József női kézalabdaklub
Nőnapi rendeznények
Farsang
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
A térdkalácstól a kalácstérdig

    Az egyik tévéműsorban többek között arról csevegtek a résztvevők, hogy kinek van kalácstérde. Noha nem fejtették ki bővebben, milyen is a kalácstérd, feltehetően olyanról van szó, amely (fonott) kalácsra hasonlít. Ez a szó már csak azért is érdekes, mert már van térdkalács szava nyelvünknek (a térd elülső, kidomborodó részét jelöli, a bonctanban viszont arra a kis háromszögletű csontra utalnak vele, amely a térd ízületében a combcsont és a sípcsont között található). Olykor maga a kalács főnév is kifejezi ezt a testrészt. Több szólásban is szerepel a térde ka1ácsa szókapcsolat. A népnyelvi öreganyád térde kalácsa,ángyod térde kalácsa, a nye1vjárási a térded kalácsa szólás elutasítás, tagadás vagy ellenzés kifejezésére használatos indulatos beszédben mint a szó sincs róla, nem igaz, nyavalyát, csodát stb. megfelelője. A nagyanyád térde is ugyanezt fejezi ki.
    A kalácstérd főnévhez hasonlóan számos egyéb szóban tárgy neve jelöli az utótagban megnevezett testrész mi1yenségét. A botfül főnévvel a teljesen fejletlen zenei hallásra utal a tréfás szóhasználat. A dongaláb talpával befelé fordult, rendellenesen fejlődött lábat jelöl az orvosi nyelvben. A hordóhas tréfás vagy gúnyos megnevezése lehet a kövér, nagy hasnak. A nagy, széles metszőfogra mondják a bizalmas beszédben azt, hogy kapafog. A karikaláb népnyelvi szó, ó-lábra vonatkozik. A bizalmas szóhasználat szerint annak van kefehaja, akinek mereven fölfelé áll rövidre nyírt haja. A krumpliorr főnév vastag, tömpe, széles orra vonatkozik a tréfás vagy gúnyos beszédben. Az ó-láb megfelelőjeként él a népnyelv a gúnyos lőcsláb megnevezéssel. A pipaszárláb nagyon vékony lábszárat jelöl a tréfás szóhasználatban. Kisgyermeknek, esetleg fiatal nőnek kecses, kis lábfejére vonatkoztatják a bizalmas stílusban beszélők a piskótaláb megnevezést. A tökfej főnév több jelentésben is él, tréfásan vagy gúnyosan utalhatnak vele ostoba ember fejére, nagy kerek gyermekfejre és buta emberre.
    Olykor anyagnév is betölt effé1e szerepet. A vasfog az igen erős emberi vagy állati fognak a túlzó megnevezése a bizalmas beszédben, mondják továbbá valamely eszköznek vasból való fogára is. Az idő vasfoga kifejezés az idő múlásának pusztító hatására céloz. A vasmarok a választékos stílus szava, az erős szorítású, kemény marok túlzó megnevezéseként használják vagy pedig átvitt értelemben a fegyelmezni, irányítani tudó erős akaratra utalnak vele. A vasököl főnév is egyrészt a túlzás eszköze, a nagyon kemény ökölre mondják, másrészt pedig a választékos beszédben vagy a sajtónyelvben erélyes megtorló intézkedéssel kapcsolatban használják. A vízfej lehet kórosan, illetve ormótlanul nagy fej, a gúnyos beszéd ostoba emberre vonatkoztatja, a sajtónyelv pedig, szintén gúnyosan, egészségtelenül felduzzasztott intézményre, szervezetre utal vele. Némely nyelvjárásban rosszalló mellékzönge nélkül használják, forrást jelölnek vele.

Dr. Molnár Csikós Lász1ó

mart 2006.

Naslovna strana
Izgradnja kanalizacione mreže
Otvorenu lokalnu samoupravu
Slikari donje zemlje
Susret novinara u Adi
I amateri mogu biti umetnici
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Proglas
Vesti 9. SORV Ada 2007
Ženski rukometni klub „Halas Jožef“
Priredbe povodom Dana žena
Impresum


Design by VA