Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. március

Címoldal
Átszervezés alatt a Községi Körkép
Miniszterek látogattak Adára
Szennyvízcsatorna- hálózat építése
Új út, gyalogjárdák, rendezett közterületek
A tavalyi év eredményeinek összegzése a II.Helyi közösségben
Nyitott önkormányzatot
Előadások sorozata Törökfaluban
Csőd előtti utolsó lehetőség
Változások az egészségügyben
Látogatóban a Dobrotka tanárházaspárnál
A Rákóczi Szövetség munkájáról
A siker továbbra is összetart
Tervek vannak
Ahol mindig jó a hangulat
A számítógép szerelmesei
Csalás az "ingyenes részévények" jegyzése
Milyen világ ez?
Értelmet a létnek
Szárnybontogatás
Képzőművészeti kiállítás
Nyelvi figyelõ
Fiatalok írják
Egészségünk érdekében
Zöld levél
Szanálják a szeméttelepet
Hírek
Rendõrségi hírek
Felhívás
Egész évben: földieper, paradicsom
A IX. Munkássport- olimpia hírei
A Halász József női kézalabdaklub
Nőnapi rendeznények
Farsang
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

TERVEK VANNAK
De meg is kell(ene) valósítani

    A Szarvas Gábor könyvtár a művelődési téren központi szerepet tölt be községünkben. Felöleli az irodalmi, zenei, képzőművészeti, színházi tevékenységet de ide tartozik a mozi is, valamint a művelődési egyesületek. A tavalyi tevékenységről és az idei év terveiről beszélgettem el a könyvtár igazgatónőjével, Barna Kolozsi Valériával.
    - Bevezetőként elmondhatom, hogy művelődési intézményünk évről évre a meghatározott feladatok alapján készíti el a terveket. A múlt évben szép számban voltak olyan rendezvények amelyeket önállóan szerveztünk, ugyanakkor más szervezetekkel, az önkormányzattal közösen is szerveztünk műsorokat. Elmondhatom, hogy ez utóbbiakat látogatták tömegesebben a polgárok, különösen, ami a szabadtéri programokat illeti. A tematikus rendezvények, mint pl. a szakelőadások, könyvbemutatók, zsebszínház sikeresebbeknek mondhatók, van egy meghatározott közönsége. Tavaly kb. 80, különféle rendezvény, kiállítás és egyéb műsor volt a termékünk, figyelembe véve minden alaptevékenységet: könnyű és komolyzenei estek, népi táncok, klasszikus táncok, nyelvi vetélkedők, irodalmi műsorok stb.
    -Jelentősebb rendezvényeink. Az utóbbi években már beszélhetünk néhány jelentős kultúreseményről, ami csak a miénk, vagy nagymértékben részesei vagyunk benne. Ilyen jelentős eseménynek számít a Bárdos Lajos kórustalálkozó, ami nagyobb tömegeket mozgat meg. A Novak Radonić festőtábor szintén a rangosabb rendezvények közé sorolható, és nem utolsó sorban a Szarvas Gábor nyelvművelő napok. Mindhárom rendezvény kulturális örökségünk ápolását szorgalmazzák és a hazai vendégek mellett szépszámú fülföldi résztvevője is van, így nyugodtan mondhatjuk, hogy nemzetközi jelleggel bírnak.
    -Művelődési egyesületek. Az amatőrizmus községünkben eléggé erős és fejlett, ami főleg a következőkben nyilvánul meg: művelődési és hagyományápoló egyesületek, táncklubok, képzőművészeti csoportok tevékenységében. Összességében véve igen szépszámú fiatalt mozgatnak meg, kötik le idejüket, nevelik a tartalmasabb életre. Ugyanez vonatkozik a Tiszamenti Fúvószenekarra, a Musica Humana kamarakórusra és a moholi Sveti Sava Gornjokarlovački kórusra is. A Bartók Béla alsó fokú zeneiskolát sem kerülhetjük meg ha a művelődésről beszélünk, hisz éppen általuk a komolyzenei műsorok sem szorultak háttérbe.- Számos kisebb-nagyobb rendezvényen rendszeresen fellépnek.
    -Képzőművészet. Az Adart képzőművészeti szakcsoport már régebb óta szervezetten dolgozik, szépszámú, tehetséges tagsággal rendelkezik. Tavaly a Szarvas Gábor egy saját képzőművészeti csoportot alakított gyermeknek, akikben éreztünk egy kis hajlamot, tehetséget az alkotás iránt. A szakkör ma 30 tagot számlál, a fő célja pedig a kreativitásra nevelni a gyereket, táplálni és továbbvinni az alkotói szellemet.
    -Színház. Tavaly kevesebb hivatásos színház vendégszerepelt községünkben, aminek több oka is van. A téli idényben nincsenek kielégítő feltételek a fellépésekhez, a látogatottság sem a kellő szinten mozog, nagyok a költségek. Ugyanakkor egy-egy tevékenységi körhöz hiányoznak a szakemberek, a helyiségek sem a megfelelőek, különösen a színházra vonatkozik ez.


A lerobbant színészbejáró

    -Könyvtár. Az elmúlt évben könyvállományunk szép számban gyarapodott, köszönve a pályázatokon elért sikereknek melyen keresztül biztosítani tudtuk az eszközöket a vásárlásra. Meg kell azonban jegyezni, hogy a beszerzett könyvek aránya nem felel meg a község nyelvterületi szemszögéből, ugyanis több szerb nyelvű könyvet vásárolhattunk, mint magyarnyelvűt.
    -Tervek. A 2006.-os évi tervünk egyik sarkalatos gondja a színházterem renoválására vonatkozik. Szeretnénk teljes egészében felújítani mert valóban siralmas állapotban van. Hogy ezt mennyiben tudjuk megvalósítani, az anyagiak előteremtésétől függ. Számítunk az önkormányzat támogatására, más intézmények, magánszemélyek adományaira, de mi is igyekszünk a magunk módján előteremteni a pénzeket, különféle jótékonysági rendezvényeken keresztül.
    Már az év elején eléggé zsúfolt programmal rukkoltunk ki. Mögöttünk van egy jótékonysági szórakoztató est a nők napja alkalmából az adai művelődési egyesületek közreműködésével. A belépő önkéntes adomány volt, amit a színház felújítására fordítunk. Ugyancsak márciusban szerveztünk meg egy Zámbó Jimmy emléknapot, továbbá, vendégszerepelt a szabadkai Gyermekszínház, majd a község amatőr költőinek fellépésére került sor. A továbbiakban láthatjuk majd a budapesti Gyermekszínház előadását, szórakoztató zenei műsort a korábban létező zenekarok részvételével. Nyáron a szabadtéri előadásokat szorgalmazzuk, melyek mindig nagyszámú közönséget vonzanak. Kiemelném, hogy a MIRK szervezésében az idei évtől kezdve jóval nagyobb szerepet töltünk be, így sokkal változatosabb és érdekesebb kísérő műsorokat is biztosíthatunk. Idén is közösen szervezzük az Ada-napi rendezvénysorozatot és minden más rendezvényben is jelen leszünk (a táncklubok versenye, Bárdos Lajos kórustalálkozó, Novak Radonić festőtábor, Szarvas Gábor nyelvművelő napok, a motoros találkozó zenei koncertjei stb.) Nyáron a mozi műsorára is nagyobb gondot szeretnénk fordítani: hazai és magyarországi filmekből egy válogatást bemutatni.
    Ami az eszközöket illeti, tudni kell, hogy a művelődés a költségvetésből él, rajtunk keresztül kapják a majdnem szimbolikus összegeket a művelődési egyesületek, mint céleszközöket.
    -Végezetül pedig annyit mondanék, hogy a „könyvtári” működés, pontosabban a mai felépítése átszervezésre szorul, igazolt lenne a tevékenységek pontos meghatározása, de az is megnövekedett anyagi kiadásokat igényelne – fejezte be az igazgatónő.

Bálizs Géza

mart 2006.

Naslovna strana
Izgradnja kanalizacione mreže
Otvorenu lokalnu samoupravu
Slikari donje zemlje
Susret novinara u Adi
I amateri mogu biti umetnici
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Proglas
Vesti 9. SORV Ada 2007
Ženski rukometni klub „Halas Jožef“
Priredbe povodom Dana žena
Impresum


Design by VA