Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. március

Címoldal
Átszervezés alatt a Községi Körkép
Miniszterek látogattak Adára
Szennyvízcsatorna- hálózat építése
Új út, gyalogjárdák, rendezett közterületek
A tavalyi év eredményeinek összegzése a II.Helyi közösségben
Nyitott önkormányzatot
Előadások sorozata Törökfaluban
Csőd előtti utolsó lehetőség
Változások az egészségügyben
Látogatóban a Dobrotka tanárházaspárnál
A Rákóczi Szövetség munkájáról
A siker továbbra is összetart
Tervek vannak
Ahol mindig jó a hangulat
A számítógép szerelmesei
Csalás az "ingyenes részévények" jegyzése
Milyen világ ez?
Értelmet a létnek
Szárnybontogatás
Képzőművészeti kiállítás
Nyelvi figyelõ
Fiatalok írják
Egészségünk érdekében
Zöld levél
Szanálják a szeméttelepet
Hírek
Rendõrségi hírek
Felhívás
Egész évben: földieper, paradicsom
A IX. Munkássport- olimpia hírei
A Halász József női kézalabdaklub
Nőnapi rendeznények
Farsang
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

Első Helyi közösség, Ada
ÚJ ÚT, GYALOGJÁRDÁK, RENDEZETT KÖZTERÜLETEK

    Az Első Helyi közösség tanácsa február végén megvitatta és elfogadta a Helyi Közösség tavalyi év munkájáról és pénzügyi eredményeiről szóló jelentést. Készült egy átfogó kimutatás is az elmúlt kilenc évről, ugyanis az idén december 31-én jár le a tíz évre (1997-2006) megszavazott helyi hozzájárulás. Ez a kimutatás segít az idei tervek meghozatalában, ugyanis kitűnik mely beruházásokra kell többet, és melyekre kevesebbet költeni a programban előlátott százalékok alapján. A tavalyi évet eredményesen zártuk, mivel a betervezett eszközök és beruházások is teljes egészében megvalósultak. A helyi járulékból a tervezett 8 millió dinár helyett 8.398.915 dinár valósult meg.


Új betonút és gyalogjárda a Hajduk Veljko utcában

    Az utak felújítására és karbantartására 1.800.000 dinárt költöttünk. Októberben kiépült a 250 méter hosszú új betonút a Hajduk Veljka utcában. A beruházás közel 3 millió dinárba került, melyet a szerződés alapján 12 részletben kell törleszteni. Mint minden évben, így tavaly is figyelmet fordítottunk az utak javítására, majd 20 tonna massza (aszfaltbeton) lett beépítve. Néhány utcában az utak megvédése céljából legyalultattuk az útszéleket, melyet az idén is folytattunk.


Új járda a Krajina utcában

    Gyalogjárdák felújítására és karbantartására tavaly majd 1 millió dinárt költöttünk. Új betonjárdát építettünk a Hajduk Veljka, a Krajina és a Kiss Ernő utcákban, és kijavítottuk a megrongálódott járdát a Đure Daničića utcában.
    A szeméttelep rendezésére 550.000 dinárral járultunk hozzá.


Új útburkolat a Rade Končar utcában

Az iskolák és óvodák megsegítésére a helyi járulék programja szerint 2% van előlátva 1997-2006-ig. A megvalósítás átlaga kilenc év után 2,6%. A tavalyi évben költöttünk legtöbbet 440.000 dinárt mivel Adán tartották a 35. Nemzetközi Kézimunka és Gyűjtemény kiállítást. Az Első Helyi közösség vezetősége és Nőaktívája vállalta a szervezés legnagyobb hányadát. Az 1. számú iskolaépületben részt vállaltunk a mosdók teljes felújításában (300.000 din). Befestettük a folyosók egy részét is, és rendbe hoztuk a nyári színpad környékét. Kicseréltük az elkorhadt deszkákat és vasból háttér-konstrukciót készítettünk.


Új járda a Kiss Ernő utcában

    Az utcai világítás karbantartására majd 300.000 dinárt fordítottunk. Az égőcseréken kívül további világítótestek kerültek felszerelésre azokra a helyekre és utcákban ahol polgáraink szerint nem volt megfelelő a megvilágítás. Mivel minden évben végezzük a fák nyesését, ahol a faágak benőttek a villanyvezetékekbe, és nagyobb szél esetén az áramellátásban kiesést okozhat, egyre kevesebb bejelentés érkezik.
    A szennyvízcsatorna hálózatra és a nyitott esővíz elvezető csatornákra 280.000 dinárt költöttünk. Néhány utcában a nyitott árkokat – átvezetőket tettük rendbe. Beton átfolyó-csöveket biztosítottunk a bejáratokhoz, azoknak akik igényelték. Megtörtént egyes kiépített szakaszok felmérése, és a szennyvízcsatornahálózat kiépítésének folytatására terv készült a Krajina utca egy szakaszára.
    A közterületek karbantartására és zöldesítésre majd 800.000 dinárt fordítottunk. A tavalyi évben is sikerült polgáraink óhajait kielégíteni, akik hozzánk fordultak. Több tucat tuját, fenyőt és lombhullató facsemete került földbe. A tavaszi lomtalanítási akció is sikeres volt, sok felesleges holmi került elszállításra. A JNA utca végén található kishídon az elkorhadt deszkákat kicseréltük. A játszóterek, közterületek, utcavégek, stb. karbantartása márciustól egészen a tél beálltáig nagy hangsúlyt fektettünk. Az elmúlt évek alatt sikerült fokozatosan rendbe tenni az egész helyi közösség területét. Illegális szemétlerakók, szemétrakások, ördögcérna, elhanyagolt gazos közterületek, útszélek és utcavégek már csak az évekkel ezelőtt készült fényképeken láthatók.


Több tucat facsemetét ültettünk

    A rekreációs központ karbantartására – azaz a medencék működtetésére a helyi járulék 5%-át biztosítjuk minden évben; tavaly ez 400.000 dinárt tett ki.
A polgári és sport egyesületek, társadalmi szervezetek munkáját 2005-ben 200.000 dinárral támogattuk.
    A fent felsoroltakon kívül, az irodánkat felkereső polgároknak igyekeztünk mindenben segíteni. Több száz kisebb – nagyobb igényt oldottunk meg, amelyet itt és most felsorolni lehetetlenség. Úgy érzem a bizalom polgáraink részéről megvan irántunk, mi ezt igyekszünk viszonozni. Az idei terveinkről majd az áprilisi számban olvashatnak.

Gecse István,
az I. Helyi közösség titkára

mart 2006.

Naslovna strana
Izgradnja kanalizacione mreže
Otvorenu lokalnu samoupravu
Slikari donje zemlje
Susret novinara u Adi
I amateri mogu biti umetnici
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Proglas
Vesti 9. SORV Ada 2007
Ženski rukometni klub „Halas Jožef“
Priredbe povodom Dana žena
Impresum


Design by VA