Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. március

Címoldal
Átszervezés alatt a Községi Körkép
Miniszterek látogattak Adára
Szennyvízcsatorna- hálózat építése
Új út, gyalogjárdák, rendezett közterületek
A tavalyi év eredményeinek összegzése a II.Helyi közösségben
Nyitott önkormányzatot
Előadások sorozata Törökfaluban
Csőd előtti utolsó lehetőség
Változások az egészségügyben
Látogatóban a Dobrotka tanárházaspárnál
A Rákóczi Szövetség munkájáról
A siker továbbra is összetart
Tervek vannak
Ahol mindig jó a hangulat
A számítógép szerelmesei
Csalás az "ingyenes részévények" jegyzése
Milyen világ ez?
Értelmet a létnek
Szárnybontogatás
Képzőművészeti kiállítás
Nyelvi figyelõ
Fiatalok írják
Egészségünk érdekében
Zöld levél
Szanálják a szeméttelepet
Hírek
Rendõrségi hírek
Felhívás
Egész évben: földieper, paradicsom
A IX. Munkássport- olimpia hírei
A Halász József női kézalabdaklub
Nőnapi rendeznények
Farsang
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

A számítógép szerelmesei

    Ma, a számítógép világában szinte nincs is olyan diák, aki ne érdeklődne iránta. Ha nincs is otthon mindenkinek komputere, az iskolában megtanulhatják az alapvető tudnivalókat.
    Az adai középiskolások, a Műszaki Középiskola diákjai ott voltak a múlt félévben Zentán a középiskolások Diákköri Konferenciáján, ahol számítógépes találmányaikkal hívták fel magukra a figyelmet. Közülük az adai Szalai Péter továbbjutott a magyarországi vetélkedőre, Debrecenbe.
    Hogy az alapokat itt, a Cseh Károly iskolában kapta, nem kétséges. Erről beszélgetünk most el az iskola informatikatanárával, Göblös Péterrel.
    – Igen, itt elsajátítják az alapokat, de meg kell, hogy jegyezzem, ezeknek a gyerekeknek otthon is van számítógépük, és ki a testvérétől, ki a szüleitől már kiskorában sok mindent megtanult. Itt már jó alapokkal indulnak. Sokan jól ismerik a számítógép világát, és nemcsak ismerik, hanem szeretik is. A 7. és 8. osztályban tanulják meg az alapokat: hetedikben a komputer kezelését, a szövegszerkesztést. Hogy ne legyen egyhangú, az elméleten kjvül hangos képregényt is készítünk. Először a gyerekek kitalálnak egy szöveget, és ezt beírják a számítógépbe. Ez lesz a forgatókönyv. Kinyomtatom, a gyerekek hazaviszik. A másik órára megtanulják, hoznak kellékeket. Minden csoport elkészül, digitális fényképezőgéppel lefényképezem őket. Ezt ők föliratozzák, majd rajzoló programmal szövegbuborékokat rajzolnak. A harmadik órán hozom a kamerát, hogy fölvegyem a szöveget, amit a szövegbuborékokba írtak. Most eljátsszák a történetet. A negyedik órára hoznak zenét, és elkészül a zenei aláfestés.
    A nyolcadikosokkal internet újságot szerkesztünk. Az iskola Fáklya diáklapjának utódja lesz.

    Itt vannak a hetedikesek is, akik idén tanulnak informatikát: Pámer Zalán, Fekete Adrien, Fazekas Magdaléna, Oláh Zsófia, Tóth Tímea és Vámos Vivien. Mindannyiuknak van otthon komputerük. Arról faggatom őket, mi mindenre használják, mit tudnak.
    – Mikor megkaptuk a komputert - kezd a mesélésbe Adrien – a testvérem, aki már középiskolás, sok mindenre megtanított. A programot szerkesztek, fölmegyek az internetre, letöltöm a kedvenc lapjaimat, a tini újságokat, így nem kell venni semmilyen lapot sem. Van kb. 3000 zeneszámom, kedvenc időtöltésem még a zenehallgatás.
    – Nekem is kedvenc időtöltésem a zenehallgatás – kapcsolódik a beszélgetésbe Magdaléna –, de írni is szeretek. Naplót vezetek. Otthon mindannyiunknak van mappája, s nem nézünk bele egymás írásába. A verset általában a számítógép segítségével tanulom.
    – Én meg azon gondolkodom – teszi hozzá Tímea –, hogy könyvet kellene írni. Szeretek fogalmazni, s regényre gondoltam: a jelen kor tinijeinek a szórakozásáról, meg egy kis fantáziát is szőnék bele. Harry Potter mintájára írnám. Nagyon szeretném, ha a Jó Pajtás közölné a részleteket. Különben a neten még sok játék is van, melyekből sokat lehet tanulni. Hasonló kérdésekre kell felelni, mint a népszerű Legyen ön is milliomos televíziós játékban. Én is, mint Adrien, a neten olvasom el a kedvenc újságjaimat. Nagyon szeretek a számítógépen dolgozni, szórakozni: Harry Potter képe mellé szerkesztettem a sajátomat. Újévre meg tettem a fejére Mikulás-sapkát, szakállat. Végül ráírtam: BÚÉK. Újabban kedvenc filmjeimről szedem le a képeket.
    – Én már írom is a regényemet – dicsekszi Vivien –, van legalább negyven oldal. Buffy, a vámpírok réme a címe. Az ilyen című tévéműsor mintájára írom: teljesen átírom, rólunk, tinikről, a szórakozásunkról szól. Az én fantáziám is benne van. A neten szörfölni is szoktam. Így ismerkedtem meg egy magyarországi lánnyal, nagyon jól megbarátkoztunk, és a nyáron majd meglátogatjuk egymást.
    – Föl szoktam menni a netre én is – mondja Zalán –, mondjuk, ha beszámoló kell töriből vagy bigiből. Most kaptam színes nyomtatót, és kinyomtatom az anyagot. Nemrég a dinoszauruszokról írtam. A tévét is nézhetem számítógéppel.
    – Nagyon szeretek olvasni, s ha elolvasok egy könyvet, és szép kifejezéseket találok, kiírom a számítógépbe. Ezeket a szép kifejezéseket, idézeteket fogalmazásíráskor szoktam használni. Informatikából az idén tanultuk a szövegszerkesztést, és örülök, hogy megtanultam, mert ha középiskolások leszünk, már jó alappal indulunk.

Koncz (Pósa) Erzsébet

mart 2006.

Naslovna strana
Izgradnja kanalizacione mreže
Otvorenu lokalnu samoupravu
Slikari donje zemlje
Susret novinara u Adi
I amateri mogu biti umetnici
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Proglas
Vesti 9. SORV Ada 2007
Ženski rukometni klub „Halas Jožef“
Priredbe povodom Dana žena
Impresum


Design by VA