Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. március

Címoldal
Átszervezés alatt a Községi Körkép
Miniszterek látogattak Adára
Szennyvízcsatorna- hálózat építése
Új út, gyalogjárdák, rendezett közterületek
A tavalyi év eredményeinek összegzése a II.Helyi közösségben
Nyitott önkormányzatot
Előadások sorozata Törökfaluban
Csőd előtti utolsó lehetőség
Változások az egészségügyben
Látogatóban a Dobrotka tanárházaspárnál
A Rákóczi Szövetség munkájáról
A siker továbbra is összetart
Tervek vannak
Ahol mindig jó a hangulat
A számítógép szerelmesei
Csalás az "ingyenes részévények" jegyzése
Milyen világ ez?
Értelmet a létnek
Szárnybontogatás
Képzőművészeti kiállítás
Nyelvi figyelõ
Fiatalok írják
Egészségünk érdekében
Zöld levél
Szanálják a szeméttelepet
Hírek
Rendõrségi hírek
Felhívás
Egész évben: földieper, paradicsom
A IX. Munkássport- olimpia hírei
A Halász József női kézalabdaklub
Nőnapi rendeznények
Farsang
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

Nova knjiga
Slikari donje zemlje

    U masi sivih i prosečnih izdanja koje sam u zadnje vreme imao prilike čitati, pre nekoliko nedelja naišao sam na pravi biser novije srpske književnosti. Moj prijatelj, ađanski advokat Zoran Stančulov, poklonio mi je knjigu Dragomira Popnovakova, Slikari donje zemlje , kako bih u predstojećim mučnim danima u bolnici imao šta da čitam.
    Uzevši tu lepu, čistu i dopadljivu knjigu u ruke, počeo sam čitati i doživeo sam istinsko zadovoljstvo, jer knjiga mi je toliko privukla pažnju, da jednostavno nisam mogao odložiti, dok je nisam pročitao do kraja.
    Autor Dragomor Popnovakov (1938–2005) vojvođanski književnik, rodom iz Turije, u ovom romanu opisao je životnu priču znamenitih slikara donje zemlje, tj. Vojvodine, Novaka Radonića, Jovana Klajića i Pavla Simića.

    Pisac se pokazao kao pravi romansijer koji vešto vodi priču po mučeničkom, ali ipak prelepom životnom putu talentovanih ikonopisaca, koji sa punim žarom slikaju ikone i svodove vojvođanskih pravoslavnih crkava i redovno zaplaču pred likom Hrista mučenika, jer osećaju svu tragediju stradanja Spasitelja i žele ga približiti pravoslavnim vernicima tako da mu poklanjaju likove svojih najbližih.
    U ovoj knjizi Novak Radonić, genije iz našeg Mola, opisan je kao svojevrsna figura zatvorena u sebe, zahvaljujući svojoj ćutljivoj prirodi. On čita, uvek i iznova, nemački prevod Don Kihota, slika svece na ikonostasu sentomaške crkve, ne četiri, kako stoji u ugovoru, nego šest godina. On je i književnik, piše „Molska mudrovanja”, ali najradije slika svoje autoportrete, koji će ga u naše vreme otkriti kao stvorenje koje posmatra sve. Radoniću posao u sentomaškoj crkvi obezbeđuje novosadski advokat, književnik, Jovan Subotić, jer kad on preporuči nekog slikara, taj dobija najekskluzivnije narudžbe. Popnovakov ga prikazuje kao mecenu Novaka Radonića.
    U romanu Slikari donje zemlje je ispričana povest ljudi od duha posle strahote iz bune 1948/49. Posle onoga kad su noću, iznad krvavog Sentomaša treperile... blede prestrašene zvezde. Naime u tragičnoj sentomaškoj bici između Srba i Mađara i Novak Radonić je učestvovao sa 400 dobrovoljaca iz Mola. Uzalud je sentomaški sveštenik Jovica Kovačević, uoči bitke, služeći svetu molitvu, kleknuo pred oltar i izgovorio one čudnovate reči: Gospode, ako Srbi sutra ne pobede, nisi više Bog!Bitka je izgubljena a rascep između dve nacije još i danas traje, treba da prođe mnogo vrmena dok se rane ne zaleču...
    Popnovakovu smo zahvalni na ovim saznanjima i na modernom i bogatom jeziku koji nam dočarava potpuni sjaj izražavanja i slikovitog govora Srba. A izrazi kao olajisani pod i sviranje na egedi otkrivaju nam i onu lepšu perspektivu na razini međusobnih odnosa Mađara i Srba, za koju se vredi žrtvovati!
    Ovo drugo izdanje knjige objavila je novosadska Izdavačka kuća Tiski cvet, čiji je vlasnik ađanin Sima Matić, a kao mecene – između ostalih – navedene su Opštinsko veće SO Ada, JKP Standard Ada, Mlinprodukt Ada, Zoran Mladena Dragin, Ada, Đurica Pejić, Mol, Milan Pribić, Ada i Zoran Stančulov, Ada.

Janoš Kiralj

mart 2006.

Naslovna strana
Izgradnja kanalizacione mreže
Otvorenu lokalnu samoupravu
Slikari donje zemlje
Susret novinara u Adi
I amateri mogu biti umetnici
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Proglas
Vesti 9. SORV Ada 2007
Ženski rukometni klub „Halas Jožef“
Priredbe povodom Dana žena
Impresum


Design by VA