Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. december

Címoldal
Karácsonyra várva
A Műszaki Iskola jótékonysági bálja
Őrizd a lángot!
Szabad-e bejönni ide betlehemmel?
Örvendjünk együtt!
Karácsonyi készülődés és közös fenyőfadíszítés
Megvásárolhatják a hangosító berendezést
Aranykezek Moholon
Új szakok ösztöndíjjal
„Hiánycikk” az ács és a kőműves
Tölgy pellettel is fűtenek
A felhőbe kerülnek a házi olvasmányok
A könyvtár napját ünnepelve
Mit jelent számodra a karácsony?
Cukorka és virgács
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi
Napsugaras ősz
Mikulás-várás Moholon
A munka, a vállalkozás és a pénz világa
Új előadásra készül az Adai Színtársulat
Ne csak nézzünk, hanem lássunk is!
Két elbeszélés az isteni Újszülöttről, Krisztusról
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Tudta-e?
A vándorpatkány
Védjük a természeti kincseinket!
Önkormányzati hírek
Sakk
Félezer játékos a 14. Mikulás-kupán
Impresszum

Tudta-e?

    … hogy községünk területén a Tiszának két medre van: az egyik természetes, a másik mesterséges. A természetes meder – ahogy mi nevezzük: a holt Tisza ága, kb. a valamikori hajókikötő, újabb időkben a sódertelep irányában szinte 90 fokos ívben balra fordul, és mintegy 4 km-es félkört leírva, visszatér az egyenes irányba, valahol a volt moholi komppal átellenben. A félkörrel bezárt terület Mohol kataszteri terület tulajdonában volt és van ma is, azzal, hogy az ún. moholi erdő most már a Tisza túloldalán van. A folyó szabályozását követően, amelyet 1855/56-ban végeztek el, egy csatornát ástak Ada és Mohol között 2 km hosszan, ezzel kiegyenesítették a folyó medrét. A kiásott csatorna természetesen nem volt a mai medernek megfelelő szélességű, ezt a szélességet a víz eróziója bővítette ki, így ma az átfolyó víztömegnek nincs semmi természetes akadálya.
    Az a megállapítás is idekívánkozik, hogy a hidunk minden adminisztrációs akadály nélkül felépülhetett ezen a lokáción, hiszen a Tisza túloldala is Ada község kataszteri tulajdona, így nem volt szükséges a szomszédos község, Csóka beleegyezése és jóváhagyása területének használatát illetően.

    … hogy az első adai kompjárás a mai Zmaj Jovan utca folytatásában volt, a mai csónakkikötő helyén. Ezt a tényt egy 1881-es évből származó térkép is igazolja, amelyen világosan látható a komp átkelő helye. A túloldalon ugyancsak csárda várta az átkelőket.
    A már nekünk is ismert tiszai kompátjáró, a mai Đuro Đaković utca folytatásában volt. A kompjárás áthelyezéséről már 1896 januárjában tárgyalt az akkori képviselő testület, miszerint Torontál vármegye határozata értelmében az Ada-padéi kompjárást át kell helyezni az Aranka folyócska torkolatához. Ezek után 1903 októberében elkészült az új lokáción az Ada-padéi kompjárás. A kompra vezető út kikövezése, a Đuro Đaković utca folytatása viszont 1965-ben készült el, 62 év elteltével. A komp ezen a lokáción a megszüntetéséig működött.

Vastag János

decembar 2017.

Naslovna strana
Dobrotvorni bal Tehničke škole
Dve priče o božanskom Mladencu Hristu
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Impresum


Design by VA