Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. december

Címoldal
Karácsonyra várva
A Műszaki Iskola jótékonysági bálja
Őrizd a lángot!
Szabad-e bejönni ide betlehemmel?
Örvendjünk együtt!
Karácsonyi készülődés és közös fenyőfadíszítés
Megvásárolhatják a hangosító berendezést
Aranykezek Moholon
Új szakok ösztöndíjjal
„Hiánycikk” az ács és a kőműves
Tölgy pellettel is fűtenek
A felhőbe kerülnek a házi olvasmányok
A könyvtár napját ünnepelve
Mit jelent számodra a karácsony?
Cukorka és virgács
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi
Napsugaras ősz
Mikulás-várás Moholon
A munka, a vállalkozás és a pénz világa
Új előadásra készül az Adai Színtársulat
Ne csak nézzünk, hanem lássunk is!
Két elbeszélés az isteni Újszülöttről, Krisztusról
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Tudta-e?
A vándorpatkány
Védjük a természeti kincseinket!
Önkormányzati hírek
Sakk
Félezer játékos a 14. Mikulás-kupán
Impresszum

MEZŐGAZDASÁGI ROVAT
A vándorpatkány
Rattus Norvegicus

    Eredetileg a vándorpatkány nem volt honos Európában. Hogy hogyan jutott ide, az máig sincs tisztázva. Mindenesetre ma az egész földkerekségen megtalálható, még Szibéria mérsékelt éghajlatú részein is, a szabadban, a lakott területektől távol is előfordul.
    De miért is veszélyes ez a rágcsáló? Azért, mert az állattenyésztésben, a takarmánytárolásban és feldolgozásban igen nagy gazdasági, állat-egészségügyi, sőt hosszabb távon ökonómiai, a természetben pedig ökológiai problémát is okozhatnak a patkányok.
    Egyes szakvélemények szerint a kitűnően úszó és mindent felfaló patkányok a felelősek az 1600-as évek óta kihalt állatfajok felének az eltűnéséért. A vándorpatkány rendkívül „intelligens”, találékony, hihetetlenül jól túlél, és minden külső hatásnak, még a radioaktív sugárzásnak is jól ellenáll (pl. Csernobilban ma is jól érzi magát).

    Kártételük óriási, egyes számítások szerint a világ gabonakészletének kb. 115-öt részét patkányok eszik meg. Szaglásuk, hallásuk és tapintásuk igen jó, ugyanakkor a különféle kísérletek azt bizonyítják, hogy színvakok (pl. a visszhang segítségével „mérik fel”, hogy mekkorát kell ugraniuk, és nem igen tévednek). Elképesztően jó „atléták”, 180 cm-re ugranak, 72 órán át képesek úszni egyhuzamban és 10 másodpercen belül futják le a 100 métert. Rendkívül szaporák, egy anyaállat évente akár 70 utódot is képes felnevelni.
    Ha mindezt figyelembe vesszük, és tudjuk, hogy egy patkány évi takarmányfogyasztása 15-18 kg is lehet, a takarmányszennyezésük pedig ennek a háromszorosa, az okozott kár igen könnyen kiszámítható. Betegségeket, sőt járványokat indíthatnak el, tarthatnak fenn, ezért közegészségügyi szempontból is veszélyesek.
    Egy megdöbbentő adat: egyetlen halom patkányürülék mintegy 200.000 Salmonella baktériumot tartalmazhat. A pestis terjesztésében is a patkányok (házi patkány) játszották a főszerepet, de emellett számos igen nagy gazdasági kárt okozó, fertőző állatbetegség terjesztésében is szerepet játszanak, akadályozzák a fertőző góc felszámolását, ugyanis vándorlásukkal az egyik gazdaságból a másikba hurcolják a fertőző betegségeket (ragadós száj- és körömfájás, sertéspestis, trichinosis stb.)
    A vándorpatkány a vadetetőket is felkeresi, ezáltal a vadak és a háziállatok között is terjeszti a különféle betegségeket. Jelentős károkat okozhat továbbá gazdasági épületekben, berendezésekben és erőgépekben. Ezért kíméletlen irtást érdemelnek, azonban csupán gyéríteni lehet őket, kiirtani nem.

Csúzdi István

decembar 2017.

Naslovna strana
Dobrotvorni bal Tehničke škole
Dve priče o božanskom Mladencu Hristu
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Impresum


Design by VA