Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. december

Címoldal
Karácsonyra várva
A Műszaki Iskola jótékonysági bálja
Őrizd a lángot!
Szabad-e bejönni ide betlehemmel?
Örvendjünk együtt!
Karácsonyi készülődés és közös fenyőfadíszítés
Megvásárolhatják a hangosító berendezést
Aranykezek Moholon
Új szakok ösztöndíjjal
„Hiánycikk” az ács és a kőműves
Tölgy pellettel is fűtenek
A felhőbe kerülnek a házi olvasmányok
A könyvtár napját ünnepelve
Mit jelent számodra a karácsony?
Cukorka és virgács
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi
Napsugaras ősz
Mikulás-várás Moholon
A munka, a vállalkozás és a pénz világa
Új előadásra készül az Adai Színtársulat
Ne csak nézzünk, hanem lássunk is!
Két elbeszélés az isteni Újszülöttről, Krisztusról
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Tudta-e?
A vándorpatkány
Védjük a természeti kincseinket!
Önkormányzati hírek
Sakk
Félezer játékos a 14. Mikulás-kupán
Impresszum

A felhőbe kerülnek a házi olvasmányok
Adán a könyvtár a sikeres pályázatok révén fejlesztette a könyvállományát, felszereltségét és programkínálatát

Az adai Szarvas Gábor Könyvtár az idén eredményesen pályázott támogatásért a tartományi, köztársasági és anyaországi intézményeknél és alapítványoknál – tudtuk meg Csonka Áron könyvtárigazgatótól. A benyújtott pályázatok 90 százaléka nyert. Ezekből fejlesztették az intézmény könyvállományát, programkínálatát, illetve felszereltségét, hiszen digitalizáló részleget is létrehoztak.

    A köztársasági művelődési minisztériumnál pályáztunk a könyvtár könyvállományának és a helytörténeti részleg anyagának a digitalizálására. A pályázaton 521 000 dinárt nyertünk. A projektum megvalósítása folyamatban van, beszereztük az eszközöket: számítógépeket, monitorokat, fényképezőgépet és nagy teljesítményű szkennert. Jelenleg tart a külső tároló felszerelése. A részlegen lesz 1-1 terabyte nagyságú felhőtárhely, illetve egy klasszikus, USB-alapú tároló a digitalizált anyag számára.


Csonka Áron

    A helytörténeti anyagok digitalizálásán kívül szeretnénk bővíteni az együttműködést az olvasóinkkal. Az elképzelésünk szerint azokat a könyveket, amelyeket digitalizálunk, elérhetővé tesszük az olvasóinknak. Az elsők között tervezzük digitalizálni a házi olvasmányokat. Ezeket a jövőben majd e-mailben küldhetjük el az érdeklődőknek. A felhőtárhelyről elküldjük a linket az olvasónak, ő pedig letöltheti a keresett könyvet. Ezzel talán elérjük azt, hogy azok a házi olvasmányok, amelyekből mindössze néhány darabunk van, vagy rossz állapotban vannak, hozzáférhetővé válnak az olvasóknak. A terveink szerint az év végéig befejezzük a projektumot, és talán a digitalizálást is megkezdhetjük. Ez ügyben szoros együttműködést alakítottunk ki a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel, és sok mindenben segíti a munkánkat. A Vajdasági magyar értéktár kialakításában is szeretnénk együttműködni, amit a Magyar Nemzeti Tanács támogat – nyilatkozta Csonka Áron.
    Az adai könyvtárat 2017-ben a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi művelődési titkárság is támogatta. Csonka Áron elmondta, hogy az MNT közreműködésével a magyar miniszterelnökség jóvoltából egymillió forint értékű könyvadományban részesült az intézmény, és már meg is érkeztek a kiadványok.
    Továbbá az MNT 50 000 dinárral támogatta a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok megszervezését, ez sokat segített a rendezvény lebonyolításában. Kiemelte, hogy a Tartományi Művelődési Titkárságnál első körben 28 000 dinárt nyertek új könyvek beszerzésére, ebből főként magyar nyelvű könyveket vásároltak gyerekeknek és felnőtteknek. A második körben 150 000 dinárt nyertek könyvvásárlásra, de ezt még nem kapták meg. A titkárságtól emellett 30 000 dináros pályázati támogatást kaptak a magyar fotográfia napjára meghirdetett fotópályázatra. Ez jól sikerült, ezért szeretnék az elkövetkező években is megszervezni.


Az adai intézmény könyvállománya sok magyar nyelvű könyvvel bővült

    A könyvtárigazgató megjegyezte, hogy Ada község önkormányzatának 523 000 dináros támogatásából az ősszel sikerült lecserélni a nagyméretű nyílászárókat az olvasóteremnél, a felnőtt- és gyermekkönyvtárnál, valamint a képtárnál.
    – A Bethlen Gábor Alaptól 700 000 forintot nyertünk, ebből a színházteremben korszerűsítettük a reflektorokat, valamint dimmert, vagyis fényszabályzó berendezést vásároltunk. Ez fontos számunkra, mert nemcsak az intézményünk használja a színháztermet, hanem számos amatőr egyesület is. A színházi vendégszereplések alkalmával pedig jórészt biztosítani tudjuk azokat az eszközöket és feltételeket, amelyek egy profi színházi előadáshoz szükségesek.
    Az anyaországi támogatás az eszközök megvásárlására volt elegendő, a beszerelési költségeket, 140 000 dinárt, Ada község önkormányzata állta. A Szekeres László Alapítványtól pedig 150 000 forintot nyertünk pályázaton egy magyar nyelvű színházi előadásra, ezt november 17-én, a könyvtár napja alkalmából mutatta be a Zentai Magyar Kamaraszínház – közölte a könyvtárigazgató.

Csincsik Zsolt

decembar 2017.

Naslovna strana
Dobrotvorni bal Tehničke škole
Dve priče o božanskom Mladencu Hristu
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Impresum


Design by VA