Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. december

Címoldal
Karácsonyra várva
A Műszaki Iskola jótékonysági bálja
Őrizd a lángot!
Szabad-e bejönni ide betlehemmel?
Örvendjünk együtt!
Karácsonyi készülődés és közös fenyőfadíszítés
Megvásárolhatják a hangosító berendezést
Aranykezek Moholon
Új szakok ösztöndíjjal
„Hiánycikk” az ács és a kőműves
Tölgy pellettel is fűtenek
A felhőbe kerülnek a házi olvasmányok
A könyvtár napját ünnepelve
Mit jelent számodra a karácsony?
Cukorka és virgács
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi
Napsugaras ősz
Mikulás-várás Moholon
A munka, a vállalkozás és a pénz világa
Új előadásra készül az Adai Színtársulat
Ne csak nézzünk, hanem lássunk is!
Két elbeszélés az isteni Újszülöttről, Krisztusról
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Tudta-e?
A vándorpatkány
Védjük a természeti kincseinket!
Önkormányzati hírek
Sakk
Félezer játékos a 14. Mikulás-kupán
Impresszum

Új előadásra készül az Adai Színtársulat
A produkció középpontjában maguk a fiatalok és az őket érintő problémák állnak

Új előadásra készül az Adai Színtársulat, tagjai ezúttal is sajátos hangvételű, kísérletező jellegű produkcióval rukkolnak elő. A P. S. című előadás középpontjában maguk a fiatalok, valamint az őket érintő és a mindennapjaikat leginkább meghatározó problémák állnak, mint amilyenek például a különféle lelki traumák és feldolgozásásuk lehetőségei, a perspektívanélküliség, a tolerancia és az elfogadás kérdésköre és egyéb hasonló jellegű témakörök.

    – Az Adai Színtársulat hosszú idő után jelentkezik új előadással, ezért azt szerettük volna, ha olyan produkció születik, amely valóban a fiatalokról szól, de nemcsak a fiataloknak, hanem mindenkinek, aki nyitott ennek a korosztálynak a mindennapjai, valamint az ezen korosztályt érintő problémák iránt – hangsúlyozta Török Ákos, az Adai Színtársulat elnöke, és elmondta, az előadás ezúttal is többlépcsős munkafolyamat eredményeképpen született meg, amelynek során azt szerették volna, ha a fiatalok olyan mélyre ásnak a saját lelkükben, amilyen mélységekig csak ritkán van lehetőségük eljutni.

    – Az előadásra való felkészülési folyamat során nagyon sokat segített nekünk Heinrich Olga pszichológus, pszichoterapeuta, ezúton is szeretnénk köszönetet mondani neki, hiszen izgalmas foglalkozásokat tartott a fiataloknak, nemcsak a színészi játék hitelességéhez meríthettek belőlük rendkívül sokat, hanem a saját személyiségük fejlődéséhez is. Mindez azért volt különösen fontos számunkra, mert az új előadásban a régieken kívül új tagok is szerepelnek, de szerencsére nagyon könnyen beilleszkedtek a csapatba, és mindvégig nagyon ügyesen dolgoztak együtt az előadás rendezőjével, Máriás Endrével és rendezőasszisztensével, Morvai Nagybali Tamarával, akik maximális teret igyekeztek biztosítani számukra a kibontakozásra. Ennek jegyében a produkcióban olyan szövegrészek is helyet kaptak, amelyeket maguk a fiatalok írtak meg, illetve olyan jelenetek is belekerültek, amelyek a próbafolyamat során kialakított improvizációkból formálódtak jelenetekké, maga a kerettörténet pedig az előadás rendezője, Máriás Endre munkáját dicséri. Ennek köszönhetően a történet során minden szereplőről megtudhatjuk, hol tart az életben, kivel vannak konfliktusai, kihez kötődik érzelmileg, milyen nehézségek, lelki traumák határozzák meg a mindennapjait, hogyan próbálja feldolgozni őket, sőt azt is, milyen perspektívákat lát maga előtt, illetve milyen elképzelései vannak a jövőjéről. Az egyéni jellemrajzokból mindeközben olyan általános társadalmi problémákat próbálunk felvázolni, amelyek napjaink fiatalságát jellemzik. Igaz, ez a kép a rendezői szándékkal összhangban elsősorban a fiatalok szemszögéből született meg, éppen ezért a rájuk jellemző, jó értelemben vett naivitás elemeivel van fűszerezve, és korántsem tekinthető annyira drasztikusnak, mint amilyennek mi, felnőttek látjuk az ő valóságukat – magyarázta Török Ákos, az Adai Színtársulat elnöke, majd reményének adott hangot annak kapcsán, hogy a humoros momentumokkal átszőtt, személyes hangvételű előadás a nézők tetszését is elnyeri majd, és a közönség soraiban helyet foglalók saját élményviláguk és az abból fakadó létbizonytalanság líraiságát is fellelhetik benne.

    Mint ismeretes, az Adai Színtársulat évekkel ezelőtt azzal a célkitűzéssel jött létre, hogy ifjúsági színházi központként olyan művészi elveket valljon, amelyeknek lényege a játék őszintesége, célja pedig egyrészt az értelmes, szép magyar beszéd, az olvasóvá nevelés és a jelentős irodalmi élményeken való nevelődés; másrészt a színpadhoz és a szerepléshez való szoktatás, valamint az itt élők sorskérdéseinek színpadi megfogalmazása. Az elmúlt évek során bemutatott produkciói között ennek jegyében akadt olyan, amely a klasszikus színházi miliő alapjait fogalmazta meg a színpadon, olyan, amelyik a mindennapok általános problémaköreit próbálta meg művészi módon színpadra állítani, valamint olyan is, amely a zenés-táncos produkciók színvonalas szórakoztatást nyújtó közösségformáló erejét volt hivatott megvalósítani. A csoport kísérleti jellegű előadásai az elmúlt évek során több rangos elismerésben részesültek, és emellett nemcsak a vajdasági, hanem a magyarországi közönség tetszését is elnyerték.
    Ezen elvek mentén született meg a társulat új, P. S. című előadása is, ennek szakmai bemutatóját december végén tartják, a nagyközönség pedig a tervek szerint a tavasz folyamán találkozhat majd az Adai Színtársulat több szempontból is különlegesnek ígérkező új produkciójával, amelynek létrejöttét Ada község önkormányzata, a Jusoft Kft., a TM-People International Kft. és a Szarvas Gábor Könyvtár támogatta.

Horváth Szabolcs

decembar 2017.

Naslovna strana
Dobrotvorni bal Tehničke škole
Dve priče o božanskom Mladencu Hristu
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Impresum


Design by VA