Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. december

Címoldal
Karácsonyra várva
A Műszaki Iskola jótékonysági bálja
Őrizd a lángot!
Szabad-e bejönni ide betlehemmel?
Örvendjünk együtt!
Karácsonyi készülődés és közös fenyőfadíszítés
Megvásárolhatják a hangosító berendezést
Aranykezek Moholon
Új szakok ösztöndíjjal
„Hiánycikk” az ács és a kőműves
Tölgy pellettel is fűtenek
A felhőbe kerülnek a házi olvasmányok
A könyvtár napját ünnepelve
Mit jelent számodra a karácsony?
Cukorka és virgács
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi
Napsugaras ősz
Mikulás-várás Moholon
A munka, a vállalkozás és a pénz világa
Új előadásra készül az Adai Színtársulat
Ne csak nézzünk, hanem lássunk is!
Két elbeszélés az isteni Újszülöttről, Krisztusról
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Tudta-e?
A vándorpatkány
Védjük a természeti kincseinket!
Önkormányzati hírek
Sakk
Félezer játékos a 14. Mikulás-kupán
Impresszum

Új szakok ösztöndíjjal
Az adai Műszaki Iskola gyár- és iskolalátogatást szervezett a helyi és a vidéki nyolcadikos diákoknak

November végén megkezdődtek az iskolalátogatások a nyolcadikos tanulóknak az adai Műszaki Iskolában. Elsőként a helyi Cseh Károly Általános Iskola végzős diákjai látogathattak el oda, és tekintették meg az intézmény tantermeit, tanműhelyeit, valamint az ott zajló szakképzést. A végzős kisiskolások arról is tájékozódhattak, hogy a 2018/19-es tanévben milyen szakokon tanulhatnak tovább az adai Műszaki Iskolában.

    – A gépészet és fémmegmunkálás szakterületen négyéves magyar nyelvű képzésre 30-30 tanulót várnánk gépésztechnikus–számítógépes szerkesztő és számítógépes vezérlés technikusa profilra, illetve hároméves képzést is kínálunk a számjegyvezérlésű gépek marósa szakon 15 tanulónak – magyarázta Gilice Hilda, a Műszaki Iskola igazgatónője.


Végzős diákok iskolalátogatáson az adai Műszaki Iskolában

    – Egy új oktatási profil elindítását is tervezzük magyar nyelven 15 tanuló részére. Ez a géplakatosképzés, amely korábban már volt iskolánkban, de újabban ismét igény mutatkozik rá a vállalkozók részéről. A hároméves géplakatos oktatási profilon ösztöndíj-lehetőséget nyújtunk a tanulók számára, méghozzá az Agroprofil, az Idas, a T-1, a Termometal és a Zupčanik vállalat támogatásával. Az elektrotechnika szakterületen magyar nyelven négyéves képzést kínálunk 30 diáknak a számítógépek elektrotechnikusa szakon, valamint szerb nyelven 30 tanulónak hálózati üzemeltető–rendszergazda szakon, ez szintén négyéves képzés. Az építészet és földméréstan szakterületen a következő tanévben egy új oktatási profilt indítanánk, méghozzá 15-15 ács és kőműves képzésére, erre szintén nagy igény mutatkozik a vállalkozók részéről. Ezen a profilon legalább 15 diák számára nyújtana ösztöndíj-lehetőséget az Adafert, az Akord és a JOÁ építkezési vállalat. Természetesen ez csak terv a következő iskolaévre, az oktatási minisztérium a következő év tavaszán fogja véleményezni, és remélhetően jóváhagyni – nyilatkozta Gilice Hilda, és elmondta, hogy az adaiakon kívül a moholi tanulóknak, valamint a környékbeli települések diákjainak is megszervezték az iskolalátogatást. Megjegyezte, hogy a diákoknak nemcsak az iskolát mutatták be, hanem gyárlátogatásra is elvitték őket a Termometal vállalatba.
    A Műszaki Iskola igazgatója fontosnak és eredményesnek tartja a Műszaki Iskola szempontjából az iskolalátogatásokat, ezek jelentősen befolyásolják a végzős diákok döntését az iskolaválasztásban, miután személyesen tapasztalhatják meg, hogyan működik, és milyen a középiskola felszereltsége. Kiemelte, hogy az elmúlt években nőtt a Műszaki Iskolába iratkozó elsős diákok száma. A tavalyelőtti tanévben jelentősen, 40-50 fővel nőtt az elsős tanulók létszáma. Az elmúlt és az idei tanévben 128 elsős tanuló iratkozott be a középiskolába, ás remélik, hogy tartani, illetve növelni tudják az elsős osztályok létszámát.

Csincsik Zsolt

decembar 2017.

Naslovna strana
Dobrotvorni bal Tehničke škole
Dve priče o božanskom Mladencu Hristu
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Impresum


Design by VA