Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. december

Címoldal
Karácsonyra várva
A Műszaki Iskola jótékonysági bálja
Őrizd a lángot!
Szabad-e bejönni ide betlehemmel?
Örvendjünk együtt!
Karácsonyi készülődés és közös fenyőfadíszítés
Megvásárolhatják a hangosító berendezést
Aranykezek Moholon
Új szakok ösztöndíjjal
„Hiánycikk” az ács és a kőműves
Tölgy pellettel is fűtenek
A felhőbe kerülnek a házi olvasmányok
A könyvtár napját ünnepelve
Mit jelent számodra a karácsony?
Cukorka és virgács
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi
Napsugaras ősz
Mikulás-várás Moholon
A munka, a vállalkozás és a pénz világa
Új előadásra készül az Adai Színtársulat
Ne csak nézzünk, hanem lássunk is!
Két elbeszélés az isteni Újszülöttről, Krisztusról
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Tudta-e?
A vándorpatkány
Védjük a természeti kincseinket!
Önkormányzati hírek
Sakk
Félezer játékos a 14. Mikulás-kupán
Impresszum

A munka, a vállalkozás és a pénz világa
Fiataloknak tartottak képzést Adán a Bethlen Gábor Alap támogatásával

Az adai Pro Communitas civilszervezet és a Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége november 24-én, pénteken képzést tartott Adán a Műszaki Iskolában a 16 és 21 év közötti korosztály számára a fiatalok esélyegyenlőségének megteremtésére a munka, a vállalkozás és a pénz világában.

    Az anyaországi Bethlen Gábor Alap 600 000 forint pályázati támogatással járult hozzá a képzéshez, ezen Velez Teodóra, Krizsán Vilmos, Világos Tibor és Bálint Lívia tartott előadást a 23 résztvevőnek. A másfél napos képzés péntek délután diplomaosztással zárult. A képzés részleteiről és céljairól sajtótájékoztatón számolt be Moholon a közösségi házban Bálint Ferenc, a Pro Communitas elnöke, Világos Tibor alelnök, valamint a Vancsesz vezetője, Krizsán Vilmos.
    – A célunk az esélyegyenlőség megteremtése a fiatalok között, attól függetlenül , hogy milyen nagyságú családban nevelkednek, vagy milyen szociális hátterük van. A kurzus témái: a hatékony kommunikációs szabályok, az önéletrajz, a motivációs levél, a munka, a vállalkozás és a pénz világa, valamint Szerbia társadalmi felépítménye és a jogrendje – magyarázta Bálint Ferenc, és fontosnak nevezte, hogy a fiatalok bizonyítvánnyal is igazolni tudják , hogy részt vettek ilyen képzésen, és ennek az önéletrajzukban is helyet kell kapnia.


A résztvevők előadást hallgatnak az adai középiskolában

    Krizsán Vilmos elmondta, hogy a szövetség azért vállalt szerepet a projektumban, mert a fiatalokkal való mindennapi munkában azt tapasztalták, hogy az említett területeken elég hiányosak az ismereteik, és ezt a további boldogulásuk érdekében jó lenne pótolni .
    – A fiatalok a középiskola után sokszor nagyon nehezen kerülnek be a munka világába, és inkább a saját vállalkozásukat kell elindítaniuk. Ehhez viszont nagyon kevés ismeretet kapnak a mostani oktatási programtól és a családjuktól. A mai előadás ebben segít nekik. Nagyon fontos, hogy felismerjék, szükségük van ezekre az ismeretekre, és bővíteniük kell őket. Fontos, hogy ha versenybe szállnak egy-egy munkahelyért, akkor tisztában legyenek azzal, hogy mi a motivációs levél, hogyan kell bemutatkozni, meg tudják írni az önéletrajzukat. Ha vállalkozóvá szeretnének válni, akkor tudniuk kell, hogy mit rejt a pénz világa, milyen ismeretekre lesz szükségük, illetve el tudjanak készíteni egy-egy pénzügyi és üzleti tervet, amivel elindíthatják a vállalkozást – közölte Krizsán Vilmos.

Csincsik Zsolt

decembar 2017.

Naslovna strana
Dobrotvorni bal Tehničke škole
Dve priče o božanskom Mladencu Hristu
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Impresum


Design by VA