Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. december

Címoldal
Karácsonyra várva
A Műszaki Iskola jótékonysági bálja
Őrizd a lángot!
Szabad-e bejönni ide betlehemmel?
Örvendjünk együtt!
Karácsonyi készülődés és közös fenyőfadíszítés
Megvásárolhatják a hangosító berendezést
Aranykezek Moholon
Új szakok ösztöndíjjal
„Hiánycikk” az ács és a kőműves
Tölgy pellettel is fűtenek
A felhőbe kerülnek a házi olvasmányok
A könyvtár napját ünnepelve
Mit jelent számodra a karácsony?
Cukorka és virgács
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi
Napsugaras ősz
Mikulás-várás Moholon
A munka, a vállalkozás és a pénz világa
Új előadásra készül az Adai Színtársulat
Ne csak nézzünk, hanem lássunk is!
Két elbeszélés az isteni Újszülöttről, Krisztusról
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Tudta-e?
A vándorpatkány
Védjük a természeti kincseinket!
Önkormányzati hírek
Sakk
Félezer játékos a 14. Mikulás-kupán
Impresszum

Tölgy pellettel is fűtenek
Moholon az Idősek Otthonában a földgáz mellett biomasszából nyerik a hőenergiát

A moholi Idősek Otthona 6,65 millió dinár támogatást nyert a Tartományi Energetikai, Építészeti és Közlekedési Titkárság, valamint Ada község önkormányzata energiahatékonysági pályázatain. A támogatásokból biomassza fűtésű kazánt helyeztek üzemben az intézményben, és ezentúl földgázon kívül tölgy pellettel is fűtenek.

    Nenad Grbić tartományi energetikai, építészeti és közlekedési titkár december 7-én, csütörtökön munkalátogatáson járt Moholon, az Idősek Otthonában, és Bilicki Zoltán adai polgármester, Zoran Dragin polgármester-helyettes és Nikola Lukač nagykikindai körzetvezető társaságában megtekintette a beruházást.
    – A tartományi titkárság 5 millió dinárral támogatta a projektum megvalósítását, amely a számunkra több szempontból is fontos. Elsősorban a felhasznált energiahordozó miatt, az energiahatékonysági intézkedések végrehajtása, a környezetvédelem és az Európai Uniós irányelvek miatt. Bár ez kisméretű projektumnak számít az előbbi szempontok és a jelentősége alapján, de több kis projektum és több megújuló energiahordozó használata a nagyobb energiafüggetlenséget és energiabiztonságot jelenti Vajdaságnak, ami a tartományi energetikai, építészeti és közlekedési titkárság végső célja – nyilatkozta Nenad Grbić.


Nenad Grbić tartományi titkár megtekintette a biomassza fűtésű kazánt

    Az Idősek Otthonában egyelőre elégedettek a biomassza fűtésű kazánnal, tudtuk meg Danijela Šević igazgatótól. A beruházás részleteiről is beszámolt.
    – 2016-ban a Tartományi Energetikai, Építészeti és Közlekedési Titkárság pályázatot írt ki energiahatékonyság társfinanszírozására. A moholi Idősek Otthona részt vett ezen a pályázaton, hogy a biomassza fűtésre állíthassa át kazánt. A tartományi titkárság 5 millió dinárt biztosított a célra. A beruházás 6,7 millió dinárba került. Ebből 1,65 millió dinárt Ada község önkormányzata biztosított szintén az energiahatékonyság támogatására kiírt pályázaton keresztül. Ezt az összeget az intézmény önrészként használta fel, illetve ebből fizette ki az áfát. A beruházás során lecseréltük az olajkazánt, ezt 2006 óta nem használjuk, hiszen csak földgázt használtuk, és beszereltünk egy olyan kazánt, amelyben biomassszával fűtünk. Az intézmény vásárolt tüzelőt, tölgy pelletet, és a 250 kW-os teljesítményű kazánnal egy 1000 négyzetméteres épületet fűtünk. Ez az év lesz a próbaidőszak, mivel a kazán teljesítménye ennél nagyobb, de szeretnénk kiszámítani, hogy mennyi tüzelőre van szükségünk, hogy rácsatlakoztassuk egész intézményt, vagyis összesen tizenhat épületet, ami több mint 3000 négyzetmétert jelent. Ez az év lesz az irányadó, ez alapján meglátjuk és kiszámítjuk, hogy mekkora a megtakarítás a hőenergián – közölte Danijela Šević, a moholi Idősek Otthonának igazgatója.


    Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj je na javnom konkursu Domu za stare i penzionere u Molu dodelio 5 miliona dinara za sufinansiranje realizacije projekta korišćenja biomase za proizvodnju toplotne energije, odnosno za preradu kotla za korišćenje biomase. Realizacija celokupnog projekta je iznosila 6,65 milliona dinara sa PDV-om, od čega je 1,65 miliona dinara odobreno od strane jedinice lokalne samouprave Ada na javnom konkursu za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje projekata i aktivnosti povezanih sa efikasnim korišćenjem energije i energenata objekata javnih ustanova na teritoriji opštine Ada za 2017. godinu pod nazivom: „Projekat za izvođenje toplotne kotlarnice za biomasu“. Realizacija projekta je završena krajem juna ove godine. Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj je 7. decembra lično izvršio uvid u realizovani projekat u prisustvu direktora ustanove Danijele Šević, načelnika sevenobanatskog okruga Nikole Lukača, predsednika opštine Ada, Zoltana Bilickog i potpresednika opštine, Zorana Dragina.


Csincsik Zsolt

decembar 2017.

Naslovna strana
Dobrotvorni bal Tehničke škole
Dve priče o božanskom Mladencu Hristu
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Impresum


Design by VA