Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. január

Címoldal
Fogadalomtételeink
ADART-kiállítás a könyvtárban
A magyar kultúrát ünnepelve
A koalíció az idén lehet gyümölcsöző
A költségvetés felét beruházásokra költik
Legtöbbet a szennyvízcsatornára költenének
Léket vágtak a sporthorgászok
Ravaszdik a csapdában
Ismét összefogtak az iskoláért
Imák és dicsérőénekek
A Tűzsziget TINCSE a legsikeresebb
Díjazták a legszebb díszek készítőit
A nagycsaládosoknál járt a Télapó
Már az iskoláskor előtt népi játékokat tanulnak
Feljött immár az a csillag
Fásítás és madárvédelem
Egy „valami jó” az USA-ból
Ünnepi hangulatban
„Életem részének érzem a futást”
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Mezőgazdasági rovat
Szabadkai győzelem született
Sakk
Hírek, események
Balogh Béla-emléktorna
Impresszum

Imák és dicsérőénekek
Adán bemutatták az Orthodox imakönyv című kötetet

    Az adai Igor Kojić szerkesztésében és költségén jelent meg magyar nyelven az az ortodox fohászokat tartalmazó, Orthodox imakönyv című kötet, illetve dicsérőénekeket bemutató négy füzet, amelyet a szerkesztő január 19-én este mutatott be a nagyközönségnek Adán a Szarvas Gábor Könyvtár olvasótermében.

    Az görögkeleti ortodox vallású, magyarul kiválóan beszélő Igor Kojić gépészmérnök végzettségű, és középiskolai tanárként dolgozik az adai Műszaki Iskolában, gépészeti szaktantárgyakat oktat. Az imakönyv szerkesztője lapunknak elmondta, hogy az imakönyv reggeli és esti imákat, áldozás előtti és utáni hálaadó imákat, valamint különféle alkalmi imákat tartalmaz, illetve két dicsérőéneket Jézus Krisztus és a Szentséges Szűz Mária tiszteletére. A kötetben továbbá helyet kapott négy kánon, azaz kilenc ódából álló ének. Ezek szintén különböző témájúak, ünnepre vagy valamelyik szent dicséretére íródtak.


Morvai Nagybali Tamara, Igor Kojić és Péter Krisztina a könyvbemutatón

    – Az imákat különböző forrásokból gyűjtöttem össze, többek között a magyar ortodox egyház honlapjáról és egy szlovákiai szerzetestől. Az imák megvoltak szerb nyelven, ezek alapján kutattam föl és gyűjtöttem össze magyar nyelven. Öt-hat imára nem sikerült rábukkannom magyarul, ezeket magam fordítottam le, és tettem közzé a 304 oldalas könyvben. Fontosnak tartom, hogy a magyar anyanyelvű emberek is megismerjék ezeket az ősi imákat, amelyek a Szentlélek által kerültek lejegyzésre még az egyházszakadás előtti évszázadokban. Szerintem ezek az imák a római katolikus hívők számára is érdekesek lehetnek, hiszen olyan szentektől is gyűjtöttem fohászokat, mint Aranyszájú Szent János és Szent Vazul, akiket a katolikus egyház a saját szentjei között tart számon. Az imádság segít bennünket abban, hogy közelebb kerüljünk Istenhez, és általa megváltozzunk, jobbá legyünk – közölte Igor Kojić. Megtudtuk tőle, hogy a napokban került ki a nyomdából az általa szerkesztett, szerb nyelvű imákat tartalmazó imakönyv. Emellett más egyházi és vallási témájú kiadványok közzétételén is dolgozik, amelyek között magyar nyelvűek is vannak.
    A könyvbemutatón az imakönyvből és a dicsérőénekeket tartalmazó füzetekből Morvai Nagybali Tamara könyvtáros és Péter Krisztina magyartanár olvasott föl részleteket.

Csincsik Zsolt

januar 2017.

Naslovna strana
Stefan Nemanja (kasnije Sv. Simeon Mirotočivi)
Vesti iz lokalne samouprave
Borićemo se i dalje
Šah
Impresum


Design by VA