Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. január

Címoldal
Fogadalomtételeink
ADART-kiállítás a könyvtárban
A magyar kultúrát ünnepelve
A koalíció az idén lehet gyümölcsöző
A költségvetés felét beruházásokra költik
Legtöbbet a szennyvízcsatornára költenének
Léket vágtak a sporthorgászok
Ravaszdik a csapdában
Ismét összefogtak az iskoláért
Imák és dicsérőénekek
A Tűzsziget TINCSE a legsikeresebb
Díjazták a legszebb díszek készítőit
A nagycsaládosoknál járt a Télapó
Már az iskoláskor előtt népi játékokat tanulnak
Feljött immár az a csillag
Fásítás és madárvédelem
Egy „valami jó” az USA-ból
Ünnepi hangulatban
„Életem részének érzem a futást”
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Mezőgazdasági rovat
Szabadkai győzelem született
Sakk
Hírek, események
Balogh Béla-emléktorna
Impresszum

Ravaszdik a csapdában
Adán két rókát fogtak egy hónap alatt

    A lakott területek szomszédságában, a bokros, gazos, nádas területeken, a csatornapartokon, valamint a Tisza közelében is elszaporodtak a rókák, sőt már a temetőkbe is bemerészkednek. Az ember közelében könnyű prédára számíthatnak. Amint arról lapunk december elején beszámolt, az adai önkormányzat öt rókacsapdát szerzett be, ezeket a polgárok egy-egy hétre díjmentesen kölcsönvehetik a helyi állatorvosi állomáson (064/255-6757).


Bárány Attila bemutatja a módosított rókacsapda működését

    Az eltelt egy hónapban két lompos farkú került csapdába. A rókák több esetben próbálkoztak, és hozzájutottak a ketrecbe helyezett csalétekhez a ketrec rácsozatán keresztül anélkül, hogy bebújtak volna a csapda másik végén.
    – Eddig két rókát sikerült csapdával megfogni, akár több is belekerülhetett volna, de megtörtént, hogy a csapda végébe zárt csalétekhez hozzá tudott jutni a ravasz róka. A csapda rácsozatának nyílásán befért a róka lába, és a karmaival darabokban kiszedte a csalit. Ezért átalakítottuk a csapda végét, a kisebb rácslukakon nem tud hozzáférni a csalétekhez, így nagyobb az esélye, hogy bemegy a kibiztosított csapóajtón át a ketrecbe, ott rálép a kioldószerkezetre, így mögötte leszalad a fémajtó, és foglyul ejti a vörös bundást. A lakott területekre bemerészkedő rókákkal szemben nem alkalmazhatunk lőfegyvert, ezért döntöttünk a csapdázás mellett. Ez igazolta az elvárásainkat. Csapdázni azonban csak olyan helyen ajánlatos, ahol a csapdát bérlő polgárok ügyelni tudnak a szerkezetre, nehogy lába keljen. Aki csapdát kölcsönöz, gondoskodnia kell a biztonságos kihelyezéséről, mert ha elveszik, meg kell térítenie az árát. Ha macskát fog a csapda, azt ki kell engedni, ha pedig kutya megy bele, megvizsgáljuk. A kóbor ebek menhelyre kerülnek, de ha a chip alapján megtaláljuk a gazdáját, visszaadjuk neki. A befogott rókákat a szabadkai állat-egészségügyi intézetbe továbbítjuk, és ott megvizsgálják, nem veszett-e – mondta Bárány Attila állatorvosi technikus, hozzátéve: a róka nyers hússal vagy élő állattal csalizható be, de a halat is kedveli. Ha a ravaszdi rákapott a baromfira, akkor galambot vagy kisebb tyúkot érdemes a csapdába rakni, ez felkelti a portyázó róka érdeklődését.

Gergely József

januar 2017.

Naslovna strana
Stefan Nemanja (kasnije Sv. Simeon Mirotočivi)
Vesti iz lokalne samouprave
Borićemo se i dalje
Šah
Impresum


Design by VA