Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. január

Címoldal
Fogadalomtételeink
ADART-kiállítás a könyvtárban
A magyar kultúrát ünnepelve
A koalíció az idén lehet gyümölcsöző
A költségvetés felét beruházásokra költik
Legtöbbet a szennyvízcsatornára költenének
Léket vágtak a sporthorgászok
Ravaszdik a csapdában
Ismét összefogtak az iskoláért
Imák és dicsérőénekek
A Tűzsziget TINCSE a legsikeresebb
Díjazták a legszebb díszek készítőit
A nagycsaládosoknál járt a Télapó
Már az iskoláskor előtt népi játékokat tanulnak
Feljött immár az a csillag
Fásítás és madárvédelem
Egy „valami jó” az USA-ból
Ünnepi hangulatban
„Életem részének érzem a futást”
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Mezőgazdasági rovat
Szabadkai győzelem született
Sakk
Hírek, események
Balogh Béla-emléktorna
Impresszum

A költségvetés felét beruházásokra költik
Az adai II. Helyi Közösségben 2017-ben is a szennyvízcsatorna-hálózat építése lesz a legjelentősebb befektetés

    Az idén 22 millió dinár lesz az adai II. Helyi Közösség költségvetése. Varga Elfride helyi közösségi titkár elmondta, hogy mint általában minden évben, a költségvetés felét az idén is infrastrukturális beruházásokra fordítják.

    – A 11 millió dinárból 7 milliót fordítanánk a szennyvízhálózat bekötéseinek építésére, vagyis a háztartásoknak a szennyvízcsatornára való rákapcsolására. A közelmúltban a helyi önkormányzat egy újabb 22,5 millió dináros beruházásról szóló szerződést írt alá a szennyvízhálózat építésére. A munkálatok megkezdődtek, ennek során kiépül a szennyvízcsatorna a teljes Lenin, a Laza Kostić és a Dózsa György utcában, valamint a Karađorđe utca egy részén, illetve a Svetozar Miletić utcában – magyarázta Varga Elfride. – A pályázatokon azonban nem lehet támogatást nyerni a háztartások bekötésére. A helyi közösség ebben tud segíteni a helyi önkormányzatnak, vele együttműködve 7 millió dinárt fordítunk a rákapcsolásokra. Így a 2017-es év a bekötésekről fog szólni. További 1,5 millió dinárt tervezünk költeni járdaépítésre. A katolikus plébánia azt szeretné, hogy a II. Helyi Közösség besegítsen egy-egy járdaszakasz felújításába az adai temetőben, amit mi elfogadtunk. Az 1,5 millió dinárból tehát a temetői járda felújításához is hozzájárulnánk.


Varga Elfride

    Az összeg felét úgy használjuk fel, mint az elmúlt években, hogy a lakosságnak pályázatot írunk ki, amely alapján biztosítjuk az alapanyagot, a sódert és a cementet annak a háztartásnak, ahol felújítják a régi járdát, vagy teljesen újat építenek. A pályázók megkapják az alapanyagot, és mindenki önerejéből építi meg a járdát a saját háza előtt. A járdaépítésnek ezt a módját már ötödik éve sikeresen gyakoroljuk a helyi közösség területén. Az erre vonatkozó pályázatot várhatóan március végén vagy április elején jelentetjük meg. Emellett azokon az útszakaszokon szeretnénk elvégezni az úttest javítását vagy újraaszfaltozását, ahol a szennyvízcsatorna már le van fektetve. Az idén megközelítőleg 2,5 millió dinárt tervezünk költeni a különböző utak karbantartására. A 2017-es év több szempontból is érdekes lesz. Egyrészt, mert a helyi közösség az idei évtől már nem végzi az utcai világítás karbantartását. Ez a tétel felszabadult, a helyi közösségi tanács más célra használhatja majd fel. Másrészt, a helyi közösség az idei évtől már nem tud közvetlenül donációt folyósítani sem a civil szervezeteknek, sem a sportkluboknak. Ezt csak az önkormányzattal együtt teheti meg – nyilatkozta Varga Elfride.
    A helyi közösségi titkár elmondta, hogy az idei költségvetés másik felét, vagyis 11 millió dinárt a helyi közösség működésére, a kisebb-nagyobb javításokra, valamint a civil szervezetek, a sportegyesületek, illetve az óvoda, a zenede, az általános és a középiskola támogatására költik.

Csincsik Zsolt

januar 2017.

Naslovna strana
Stefan Nemanja (kasnije Sv. Simeon Mirotočivi)
Vesti iz lokalne samouprave
Borićemo se i dalje
Šah
Impresum


Design by VA