Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. január

Címoldal
Fogadalomtételeink
ADART-kiállítás a könyvtárban
A magyar kultúrát ünnepelve
A koalíció az idén lehet gyümölcsöző
A költségvetés felét beruházásokra költik
Legtöbbet a szennyvízcsatornára költenének
Léket vágtak a sporthorgászok
Ravaszdik a csapdában
Ismét összefogtak az iskoláért
Imák és dicsérőénekek
A Tűzsziget TINCSE a legsikeresebb
Díjazták a legszebb díszek készítőit
A nagycsaládosoknál járt a Télapó
Már az iskoláskor előtt népi játékokat tanulnak
Feljött immár az a csillag
Fásítás és madárvédelem
Egy „valami jó” az USA-ból
Ünnepi hangulatban
„Életem részének érzem a futást”
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Mezőgazdasági rovat
Szabadkai győzelem született
Sakk
Hírek, események
Balogh Béla-emléktorna
Impresszum

A koalíció az idén lehet gyümölcsöző
Bilicki Zoltán, Ada polgármestere évet értékelt, és beszámolt a 2017-es tervekről

    Az áprilisi helyhatósági választás eredményeként Ada községben harmadik alkalommal lett polgármester Bilicki Zoltán, aki a Községünkért: Mi igazoljuk a bizalmat polgári csoporttal megszerezte az abszolút többséget a községi képviselő-testületben, vagyis a 29-ből 19 helyet. A községet azonban a polgári csoport, a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség hármas koalíciója irányítja. A polgármester ezt a község érdekeivel indokolta, akárcsak azt, hogy a közelmúltban belépett a SZHP-ba.

    Bilicki Zoltán évértékelőjében kiemelte, hogy a választás két részre osztotta a 2016-os évet, hiszen a beruházások elindítása vagy befejezése a választás körüli időszakra összpontosult.
    – Ez nem azt jelenti, hogy a választás után a községben nem történtek jelentősebb változások, de a dinamikából visszább kellett vennünk – magyarázta Bilicki Zoltán. – A 2016-os év legjelentősebb beruházása az adai és a moholi általános iskola épületeinek a felújítása volt, ami idén is folytatódik. Az adai Cseh Károly-iskola központi épületének a felújítása várhatóan teljes egészében befejeződik a 20117-es évben. Pályázaton ugyanis sikerült nyernünk 88 millió dinárt, ebből elvégezhetjük a fennmaradt épületrészek külső és belső felújítását, illetve minden más szükséges felújítást a létesítményen. A moholi Novak Radonić-iskola esetében egy 2012-ben megnyert pályázat alapján tavasszal 25 millió dinár értékű felújítási munkálat kezdődik meg, amelyről az illetékes minisztérium már aláírta a szerződést. Emellett az idén a község területén köz- és magántőke összevonásával sikerült felújítani a közvilágítást, valamint a szennyvízhálózat építése terén léptünk előre egy nagyot. A fő partnerünk az adai II. Helyi Közösség volt, amely elegendő pénzt biztosított a partnerséghez, hogy a területükön dinamikusan haladjanak a munkálatok. A közelmúltban egy újabb 20–25 millió dináros beruházásról szóló szerződést írtam alá a szennyvízhálózat kiépítéséről. A munkálatok megkezdődtek, ezeknek során megépül a szennyvízcsatorna a teljes Lenin, a Laza Kostić és a Dózsa György utcában, valamint a Karađorđe utca egy részén, illetve a Svetozar Miletić utcában. Ha az időjárás engedi, február végére befejeződhetnek a munkálatok. Ezenkívül elkezdtük a termálkút fúrását, ennek második, befejező szakaszáról leszerződtünk a NIS-Naftagas céggel. A kivitelező azt kérte, hogy a munkálatok megkezdését február elejére halasszuk el. A munkálatok 15–20 munkanapot vesznek igénybe, így február folyamán a termálkút projektum teljes egészében befejeződik. A leendő wellnessközpont esetében várhatóan január végére elkészül az üzleti terv. Biztos vagyok benne, hogy megéri egy ilyen jellegű létesítményt kiépíteni, mivel a tágabb környezetünkben nincs ilyen. Az adai strandfürdőbe nyárra már ideszoktak a turisták. Igazából nem a nulláról kell indulnunk, hanem ezeket a turistákat kell megszólítani, és a hidegebb hónapokban is lehetőséget kínálni nekik – közölte Ada polgármestere.


Bilicki Zoltán

    Bilicki Zoltán a 2016-os év legnagyobb sikertelenségének Moholon a harmadik körforgalmi csomópont kiépítésének elmaradását tartja. Elmondta, hogy az önkormányzatnak nincs információja arról, hogy a Szerbiai Utak közvállalat miért nem kezdte meg az építkezést, miután a beruházás bekerült a közvállalat 2016-os költségvetésébe. A polgármester abban bízik, hogy nem teszik félre a tárgyat, és a közvállalat 2017-es költségvetésébe isbekerült , így lesz megfelelő alap a beruházás megvalósításához.
    A helyi önkormányzatot irányító Községünkért: Mi igazoljuk a bizalmat polgári csoport, a VMSZ és az SZHP közötti koalíciós együttműködéssel kapcsolatban elmondta, hogy a választáson a polgári csoportosulás megszerezte a szavazatok 63 százalékát, de úgy gondolták, hogy Ada községnek csak hátránya származhatna abból, ha egyedül irányítanák a községet.
    – Ebben a mandátumban az SZHP és a VMSZ hasznos eleme lehet Ada község fejlődésének. A tavalyi év nem volt teljes, nem gyümölcsöztethettük ezt a koalíciós együttműködést, mivel a tartományi és a köztársasági költségvetés is úgy volt ütemezve, hogy a pénz legnagyobb részét a választás előtt elköltsék, leszerződjék. Emiatt az év második felében jóformán csak az addig aláírt szerződések teljesítése maradt, új projektumokat nem kezdtünk el, viszont 2017 egy teljesen új év, új költségvetéssel. Bízom benne, hogy ez a koalíció, ez az együttműködés az idén már sokkal hatékonyabb lesz – nyilatkozta Bilicki Zoltán. A polgármester 2017-es esztendő legfontosabb célkitűzései között nevezte meg a szennyvízcsatorna-hálózat további építését. Kiemelte, hogy december elején az önkormányzat pályázati támogatást nyert a Tartományi Mezőgazdasági Titkárságnál, hogy megépítsék a csatornát Adán a Đuro Đaković utcában. A beruházás értéke az önrésszel együtt 38,5 millió dinár. Továbbá fontos beruházásnak nevezte a termálkút befejezését és az iskolaépületek felújítását Adán és Moholon. Emellett aszfaltozási munkálatokat terveznek, illetve jelentős ingatlanvásárlásra készülnek, mivel az Ada–Mohol kerülő út hiányzó szakaszának építéséhez szeretnék biztosítani a nyomtávot. A polgármester megjegyezte, hogy jelentős infrastrukturális beruházások várhatók az ipari zónában, ott a villamosenergia-ellátást szeretnék feljavítani egy új olaszországi beruházónak, az Antares cégnek számára, amely február közepétől megkezdené a termelést. A cég irodabútorzatot gyárt, és 20–30 dolgozó tervez alkalmazni.

Csincsik Zsolt

januar 2017.

Naslovna strana
Stefan Nemanja (kasnije Sv. Simeon Mirotočivi)
Vesti iz lokalne samouprave
Borićemo se i dalje
Šah
Impresum


Design by VA