Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. január

Címoldal
Fogadalomtételeink
ADART-kiállítás a könyvtárban
A magyar kultúrát ünnepelve
A koalíció az idén lehet gyümölcsöző
A költségvetés felét beruházásokra költik
Legtöbbet a szennyvízcsatornára költenének
Léket vágtak a sporthorgászok
Ravaszdik a csapdában
Ismét összefogtak az iskoláért
Imák és dicsérőénekek
A Tűzsziget TINCSE a legsikeresebb
Díjazták a legszebb díszek készítőit
A nagycsaládosoknál járt a Télapó
Már az iskoláskor előtt népi játékokat tanulnak
Feljött immár az a csillag
Fásítás és madárvédelem
Egy „valami jó” az USA-ból
Ünnepi hangulatban
„Életem részének érzem a futást”
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Mezőgazdasági rovat
Szabadkai győzelem született
Sakk
Hírek, események
Balogh Béla-emléktorna
Impresszum

Legtöbbet a szennyvízcsatornára költenének
Az adai I. Helyi Közösség idei terveiről és beruházásairól

    Az idén 13 millió dinár lesz az adai I. Helyi Közösség költségvetése. Gecse István helyi közösségi titkár elmondta, hogy a tanács decemberben elfogadta a helyi közösség 2017-es pénzügyi tervét, valamint a beruházásokról is döntött .


Gecse István

    – Az idei költségvetésből a legnagyobb összeget, 4,5 millió dinárt a szennyvízcsatorna-hálózat építésének a folytatására fordítanánk. Az elmúlt évben nem lett semmi az önkormányzat és a helyi közösség közös terveiből. A helyi önkormányzat önerőből építette a szennyvízcsatornát a helyi közösség területén. Már jeleztük és kértük, hogy társítsuk az eszközöket, mert az idén a helyi közösség külön már nem is lehet beruházó. Kértük is, és voltak is már megbeszélések az önkormányzati vezetőséggel a csatornázás érdekében az Alvégben, mivel ez a legveszélyeztetettebb városrész. A polgárokkal való konzultáció alapján azt szeretnénk, ha a Március 8. és a Nušič utcában folytatódna a szennyvízcsatorna-hálózat építése. Hogy mire jutunk, az már az együttműködés kérdése, hogy az önkormányzat az I. Helyi Közösség területén mennyit tud befektetni. A helyi közösség költségvetésében a másik nagyobb tétel lenne a Temető és a Március 8. utcát összekötő útszakasz építése, amit 2016-ban kezdtünk el. Az útszakasz hiányzó második felének az építése mintegy 1,5 millió dinárba kerül. Az utat 80 méter hosszan kellene még kibetonozni, de enne tavaly már nem mertünk belevágni, hanem az idei év elején szeretnénk elvégezni, mivel maradt is pénz 2016-ból. A tanács februári ülésén már kérni fogom, hogy írjuk ki a közbeszerzést, és márciusra vagy áprilisra elkészülhet a hiányzó rész – közölte Gecse István, és megjegyezte, hogy az utcai világítás karbantartása az idei évtől már nem a helyi közösség feladata, így 400 000 dinár felszabadult, ezt más célra fordíthatják. A titkár kijelentette, hogy ezt az összeget a helyi közösségi tanács döntése értelmében a katolikus temetőben levő ravatalozó előtti terasz építésére szeretnék költeni. Bejelentette: az idei esztendőben is 2–2,5 millió dinárt terveznek fordítani az utak és járdák javítására, ahol erre szükség mutatkozik a polgárok bejelentése vagy a helyi közösség felmérése szerint. Szeretnék folytatni a Dósa András utcában a járda felújítását, tavaly ott egyes szakaszokat újraaszfaltoztak. Gecse István elmondta, hogy az I. Helyi Közösség az idén nagyobb összeget kíván fordítani a Tisza-parti strand rendbetételére és megújítására. Kiemelte, hogy nyaranta a Tisza-parton sok adai hűsöl, akik elvárják, hogy rendezett körülmények között fürdőzhessenek. Megjegyezte, hogy a helyi közösség az elmúlt években öltözőt állított föl a strandon, valamint a tusolókhoz csapokat biztosított, de szerinte ennél többet várnak el tőlük az emberek, akik fizetik a helyi hozzájárulást:
    – A törvény értelmében az Adica üdültetési közvállat működtetésének támogatásában nem vehetnek részt a helyi közösségek. Emiatt az I. Helyi Közösségben felszabadul 400 000 dinár, amit kimondottan a rekreációra költhetünk. Sáfrány Ágnes tanácselnök, Gyetvai Péter és jómagam már tárgyaltunk a községi vezetőséggel a strand rendbetételéről. Ezek között szerepelne a nád kitakarítása a folyóparton, a föveny elsimítása, a sportpályák felújítása. A strandon jelentősebb felújításokat szeretnénk végrehajtani május elsejéig – nyilatkozta Gecse István.

Csincsik Zsolt

januar 2017.

Naslovna strana
Stefan Nemanja (kasnije Sv. Simeon Mirotočivi)
Vesti iz lokalne samouprave
Borićemo se i dalje
Šah
Impresum


Design by VA