Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. január

Címoldal
Fogadalomtételeink
ADART-kiállítás a könyvtárban
A magyar kultúrát ünnepelve
A koalíció az idén lehet gyümölcsöző
A költségvetés felét beruházásokra költik
Legtöbbet a szennyvízcsatornára költenének
Léket vágtak a sporthorgászok
Ravaszdik a csapdában
Ismét összefogtak az iskoláért
Imák és dicsérőénekek
A Tűzsziget TINCSE a legsikeresebb
Díjazták a legszebb díszek készítőit
A nagycsaládosoknál járt a Télapó
Már az iskoláskor előtt népi játékokat tanulnak
Feljött immár az a csillag
Fásítás és madárvédelem
Egy „valami jó” az USA-ból
Ünnepi hangulatban
„Életem részének érzem a futást”
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Mezőgazdasági rovat
Szabadkai győzelem született
Sakk
Hírek, események
Balogh Béla-emléktorna
Impresszum

A Tűzsziget TINCSE a legsikeresebb

    A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (VANCSESZ) népesedési, családgondozási cselekvési programjának részeként került sor december 28-án, Adán, a községháza dísztermében a negyedik díjátadó ünnepségre, amelyet az Aranykapu ME és Zorkóczy Zenóbia erdélyi színművész alkalmi műsora tett ünnepélyesebbé. Az elismerések odaítélése az akciótervben megfogalmazott célok megvalósításához való hozzájárulás függvényében történt.

    – Az idei díjátadó ünnepségünk tükrözte azt az értékrendszert, amiben mi élünk, és ami felé igyekszünk – mutatott rá az ünnepségen mondott beszédében Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke, és hozzátette, a szövetség örömét fejezi ki annak kapcsán, hogy olyan családbarát önkormányzatot, helyi közösséget, illetve családbarát vállalkozást is tudtak találni, amelyek valóban megérdemlik ezeket a díjakat. – Külön öröm volt számunkra, hogy négy olyan példamutató nagycsaládot is ajánlottak, amelyek valóban példásan nevelik a gyermekeiket, és van köztük 12 gyermekes, valamint 3, 5 és 6 gyermekes család is, Vajdaság különböző településeiről – fogalmazott Krizsán Vilmos, és elmondta, régóta érezték azt, hogy az adai Tűzsziget nagycsaládos egyesület jól dolgozik, és úgy gondolják, hogy a legsikeresebb nagycsaládos egyesületnek járó díj olyan helyre került, ahol sokat tesznek a családbarát szemlélet népszerűsítéséért, a családoknak a közéletbe való bevonásáért és a VANCSESZ aranyoklevelek kiérdemlőire is ugyanez vonatkozik, hiszen olyan szervezeteknek és egyéneknek ítélték oda, amelyek, illetve akik eddig is sokat tettek a szövetség munkájának megkönnyítéséért, és részt is vállaltak belőle.
    Az egyik legrégebbi díjat, a családbarát önkormányzat díjat ezúttal Magyarkanizsa érdemelte ki. A Családbarát helyi közösség díjat Kishegyes helyi közösség kapta. Az első alkalommal odaítélt családbarát vállalkozó díjra két ajánlatot fogadott el a VANCSESZ igazgatóbizottsága, az egyik a belgrádi Mikroelektronika, a másik pedig a bácskossuthfalvi Tóth Zoltán vállalkozása, amelyek a gyermekes családok támogatása és a családszervezetek tevékenységének segítése terén elért kimagasló eredményekért, illetve a családbarát vállalkozói hozzáállásért érdemelték ki az elismerést. A legsikeresebb nagycsaládos egyesületnek járó díjat az adai Tűzsziget TINCSE érdemelte ki, amely kimagasló eredményeket ért el a családok munkába történő bekapcsolásában, az önkéntesek bevonásában, több település nagycsaládosainak közösségépítő tevékenységében, családbarát rendezvények szervezésében, a családgondozási program megvalósításában, a délvidéki és a külföldi nagycsaládosokkal és civil szervezetekkel való együttműködésben, illetve a VANCSESZ megmozdulásaiban való aktív szerepvállalásban. Az 1996-ban, azaz 20 éve alakult egyesületben akkor 69 család volt, hozzájuk a padéi, a szajáni, a gunarasi, a péterrévei, az óbecsei nagycsaládosok és más települések nagycsaládosai is csatlakoztak. Jelentős szerepet vállaltak 2002-ben a Vancsesz megalakulásában. Számos családbarát rendezvényt szerveztek önállóan, de a szövetséggel közösen is. A díjat Velez Teodóra elnök vette át, megjegyezve, hogy a tagságra mindig lehet számítani, majd hozzátette, nemcsak tartoznak valahova, hanem tesznek is azért, hogy odatartozhassanak.

    – Ezért köszönet jár az önkénteseknek! Ez a díj nem ajándék, a továbbiakban is kell bizonyítani. Többeknek előítéletei vannak az egyesülettel kapcsolatban, azt gondolják, hogy ez szociális intézmény, és hogy ide csak szegények tagosodnak, de ez nem így van! Segítségnyújtó közösség a miénk, amely az összetartozás jegyében fejti ki tevékenységét. Eredményeink és sikereink pedig magukért beszélnek – hangsúlyozta Velez Teodóra.
    A VANCSESZ a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, továbbá a Szekeres László Alapítványnak, az Adra Alapítványnak, valamint Ördög Róbertnek és Nagy József püspöki helynöknek is aranyoklevelet adományozott .
    Az este az Első Helyi Közösségben a VANCSESZ évzáró ünnepségével folytatódott, ennek keretében a legfinomabb bejgli-verseny is lezajlott . A résztvevők egy-egy tányér kelt kaláccsal nevezhettek be a megmérettetésre. Az ünnepségen az adaiakon kívül részt vett az óbecsei, a péterrévei, a horgosi és a magyarkanizsai nagycsaládos egyesület, valamint Tiszavasváriból és Szegedről is érkeztek vendégek .

Lajkó Szilvia

januar 2017.

Naslovna strana
Stefan Nemanja (kasnije Sv. Simeon Mirotočivi)
Vesti iz lokalne samouprave
Borićemo se i dalje
Šah
Impresum


Design by VA