Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. január

Címoldal
Fogadalomtételeink
ADART-kiállítás a könyvtárban
A magyar kultúrát ünnepelve
A koalíció az idén lehet gyümölcsöző
A költségvetés felét beruházásokra költik
Legtöbbet a szennyvízcsatornára költenének
Léket vágtak a sporthorgászok
Ravaszdik a csapdában
Ismét összefogtak az iskoláért
Imák és dicsérőénekek
A Tűzsziget TINCSE a legsikeresebb
Díjazták a legszebb díszek készítőit
A nagycsaládosoknál járt a Télapó
Már az iskoláskor előtt népi játékokat tanulnak
Feljött immár az a csillag
Fásítás és madárvédelem
Egy „valami jó” az USA-ból
Ünnepi hangulatban
„Életem részének érzem a futást”
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Mezőgazdasági rovat
Szabadkai győzelem született
Sakk
Hírek, események
Balogh Béla-emléktorna
Impresszum

Ünnepi hangulatban
Reménységgel, félelemmel és küzdelemmel az új esztendőbe

    Az ünnepek sokaságát mögöttünk tudva, az újesztendőt koptatjuk teli reménységgel, rémülettel, félelemmel és küzdelemmel, farkasszemet nézve a hideggel. A karácsony megint elmúlt a tiszta hófehérség nélkül, utána viszont megérkezett az újesztendő havazása és a kemény fagy. Az otthonaink melegségének a biztosításán van a hangsúly, valamint a jószágokra való fokozatosabb odafigyelésén és a körülöttük való teendők elvégzésén. A vízcsapok kiengesztelése, ha sikerült, valamint a tűzrevaló beteremtése, ami gyorsan húzza össze felé lábát. Embert megpróbáló időszak ez mindenkinek, nemcsak azoknak, akiknek szertelenségükben mindenből hiányuk van.

    Kicsit visszatekintve az év végi eseményekre, meg szeretném említeni, hogy ünnepi hangulatból nem volt hiány. A megszokott rendezvényeket most is megtartottuk. Ez alkalommal sikeresebbek voltak, ennek köszönhetően még szebb és jobb volt az előkészületek hangulata, mint a korábbi években. A Százszorszép ME által szervezett karácsonyi vásárral kezdődött az ünnepi rendezvények sora december 18-án az egyesület épületében. A rendezvényre sokan hozták a karácsonyi ünneppel kapcsolatos, saját maguk által készített portékáikat. Az egyesület egyik részében a vásárosok foglaltak helyet, szebbnél szebb és ötletes árucikkeikkel, a másik részében a karácsonyi ünnepi műsorra került sor. Erre Felsőhegyről, Keviből, Gunarasról, Adáról, Völgypartról is érkeztek vendégek, és a helybeliekkel együtt igen szép műsorral lepték meg a közönséget. A helybeli iskolások, valamint a törökfalui és völgyparti óvódások is csodálatos műsorral léptek fel. A hangulat a résztvevők és a közönség számára isvarázslatosan ünnepivé vált , ez kiváló felkészülést jelentett a karácsony megünneplésére. A műsor végén az egyesület tagjai kiflivel, meleg teával és forralt borral kedveskedtek az egybegyűlteknek. A rendezvény tovább folytatódott a vásárral, ennek keretében a helybeli óvódások szülei közös összefogással készített árucikkeiket kínálták, amelynek bevételét az óvoda fejlesztésére szánták. Mindennek meg is volt az eredménye, aminek valamennyien nagyon örültek.


Karácsonyi vásár Törökfalun

    Völgyparton az Aranyeső asszonykórus és a Nyugdíjas klub szervezésében december 20-án került sor a karácsonyi ünnepi műsorra, ezen a helybeli óvodások is részt vettek, akik az adai, moholi és törökfalui vendégekkel együtt igazi karácsonyi hangulatot varázsoltak. Az asszonykórus már hónapokkal korábban megkezdte a különféle karácsonyi díszek elkészítését, ezeket a rendezvényen áruba is bocsátottak.   
    A Törökfalui Helyi Közösség jóvoltából minden évben Télapó-csomagokat szoktak kapni az egyévesnél idősebb gyermekek és az óvodások. Ez most is megvalósult. A karácsony előtti napokban Törökfalun, a Százszorszép ME épületében a törökfalui és a valkaisori gyermekek szép programmal fogadták a Télapót, aki csomagokkal ajándékozta meg őket, Völgyparton pedig az óvodások az óvodájukban fogadták a kicsiket és a csomagokkal érkező Télapót.


Felsőhegyi hagyományőrzők Törökfalun

    A karácsony elmúltával ruhaosztásra is sor került Törökfalun, a Százszorszép ME épületében, ahol a helybeliek által összegyűjtött ruhákból, valamint egy használt ruhákat árusító által felkínált ruhaneműk közül lehetett válogatni. Az akció nagyon jól sikerült, ennek mindenki örült.
    Az ünnepségek megkoronázása vidékünkön is az újévvárás volt. Akadtak, akik odahaza ünnepeltek, de több helyen szervezett házibulit is tartottak. Éjfél után a jókívánságokon kívül a tűzijátékok tették teljessé az ünneplést. Hanghatás, öröm, könny és sok remény jellemezte az óév búcsúztatását és az újév érkezését.
    Végül szeretném még megemlíteni azt a megvalósult beruházást is, amely december hónapban fejeződött be. Az adai önkormányzat jóvoltából 1435 méter hosszúságú járda építésére került sor Törökfalun. A beruházás a Petőfi Sándor utca északi részén valósult meg, annak érdekében, hogy a Nagyúti tanyákról iskolába járó gyerekek biztonságosan el tudjanak jutni Törökfaluba, az iskolájukba. A járda szépen ki van építve, így most már gyalogosan és kerékpárral is nyugodtan lehet közlekedni, és nem kell attól tartani, hogy az arra közlekedő járművek esetleg balesetet okoznának.


A kiépített gyalogút Törökfalun

    Az óév elmúlt, és helyébe lépett az új esztendő, amely sokat kíván tőlünk, vagy talán inkább mi várunk el tőle túl sokat. A várakozások mindig jogosak tőlünk, emberektől, csakhogy megvalósításukban is nekünk kellene helyt állnunk, és úgy meglátnunk mindazt a jót, amit hoznak számunkra. Ezen gondolatokkal kívánok mindenkinek boldog újesztendőt.

Molnár József

januar 2017.

Naslovna strana
Stefan Nemanja (kasnije Sv. Simeon Mirotočivi)
Vesti iz lokalne samouprave
Borićemo se i dalje
Šah
Impresum


Design by VA