Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. december

Címoldal
Az ünnep két arca
Halld a csengők szép szavát
Az iskolapadból Londonba
Jól sikerült a jótékonysági bál
Zúzott kővel szélesítik az utat
Három hónapja áram nélkül
Egymillió dinárt gyűjtöttek az iskolának
Békét és reménységet!
Adai diákok a legjobb szavalók között
Mi is tudunk!
Lila advent
Közeledő év vége
A táncházak muzsikusai: a tamburások
Év végi leltározás
Olvasásra fel!
Hírek
Teológiai gondolatok
Nyelvi figyelő
A könnyen hozzáférhető „medveszőlőkiváltó”
A burgonya
Önkormányzati hírek
Rendőrkézen a moholi kétszeres gyilkos
Sakk
Sport
Szólóénekesek koncertje és Mozart-est Adán
Impresszum

Mi is tudunk!
A Műszaki Iskola tanulói is eljutottak a TUDOK döntőjére

    Az adai Műszaki Iskola tanulói, Tóth Bojnik Alexandra (III-6) és Burza Ralf (II-3) szerezte meg az első helyet a december 3-án, Zentán, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában tartott XVII. TUDOK, azaz a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája vajdasági regionális vetélkedőjének informatika és műszaki tudomány szekciójában.

    Az adai Műszaki Iskola tanulói Használjuk ki a természet adományait! című előadásukban a zöld építészet, az önellátó házak energiaellátási lehetőségeivel foglalkoztak, valamint a napenergia és a geotermális energia felhasználásának jelentőségére is kitértek . A tanulókat Mašulović Éva, Csomor Dániel és Fekete Lajos szaktanárok készítették fel a versenyre.

    – Harmadikos építészszakos tanulóként már a tanóráinkon is hallottunk a zöld építészetről és a passzív épületekről – magyarázta Tóth Bojnik Alexandra. – Nagyon érdekesnek találom, hogy miként lehet természetes anyagokból modern épületeket létrehozni, valamint hogyan használjuk ki a körülöttünk lévő természetes energiaforrásokat. A TUDOK-ra készített munkánkban azt kutattuk, hogy a passzív épületek esetében megtérül-e, és ha igen, mennyi idő alatt térül meg a befektetett munka. Osztálytársaimmal elkészítettük egy passzív épület modelljét, ezen bemutattuk a napelem működését. Burza Ralf pedig az előadásunk második felében a geotermális kétkutas rendszer működését is bemutatta. Mivel a versenyen első helyen végeztünk, folytathatjuk a kutatást. Azzal szeretnénk foglalkozni, hogy a megtermelt energiát nyáron miként táplálhatnánk vissza a hálózatba – mondta Alexandra.
    Tóth Bojnik Alexandra és Burza Ralf a vajdasági regionális konferenciáról továbbjutott a TUDOK Kárpát-medencei döntőjébe, ezt márciusban rendezik majd meg Székesfehérváron
.

Józó Mónika

decembar 2016.

Naslovna strana
Čuj lepote reči zvona
Na putu razvoja
Povest o rođenju Gospoda Boga i Spasa našeg Isusa Hrista
Vesti
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Pick Szeged je najuspešnija ekipa
Impresum


Design by VA