Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. december

Címoldal
Az ünnep két arca
Halld a csengők szép szavát
Az iskolapadból Londonba
Jól sikerült a jótékonysági bál
Zúzott kővel szélesítik az utat
Három hónapja áram nélkül
Egymillió dinárt gyűjtöttek az iskolának
Békét és reménységet!
Adai diákok a legjobb szavalók között
Mi is tudunk!
Lila advent
Közeledő év vége
A táncházak muzsikusai: a tamburások
Év végi leltározás
Olvasásra fel!
Hírek
Teológiai gondolatok
Nyelvi figyelő
A könnyen hozzáférhető „medveszőlőkiváltó”
A burgonya
Önkormányzati hírek
Rendőrkézen a moholi kétszeres gyilkos
Sakk
Sport
Szólóénekesek koncertje és Mozart-est Adán
Impresszum

Nyelvi figyelő
Talányos igék

    Némely közlésünk tartalmilag világos ugyan, megértjük, alapjában véve azonban magyarázatra szorul. Többek között a következő is ilyen: A kutya megjuhászodik. Tudjuk, hogy ebben a mondatban egy dühös háziállat lecsillapodásáról van szó, de hogy ennek a dolognak mi köze van a juhászokhoz, fogalmunk sincs. Tényleg, miért mondjuk valakiről, valamiről azt, hogy megjuhászodik? Vajon a juhászok békésebbek, türelmesebbek, mint a más foglalkozású emberek? Nem biztos, hogy igaza van annak, aki a megjuhászodik ige értelmezése kapcsán erre a következtetésre jut. A megjuhászodik ige ugyanis nem a juhász főnév származéka, hanem a kevésbé ismert juházik igéé. A népies és irodalmi használatú juházik igének hasonló a jelentése, mint amit a megjuhászodik hordoz: 'felindult ember, dühös állat csillapodik, engesztelődik'. A székelyek körében a kanászodik is azt jelenti, mint a juhászodik, illetve a juházik. Egyébként a köznyelv többnyire gyerekről mondja, hogy elkanászodik vagy elkanászosodik, azaz neveletlen, fegyelmezetlen, rendetlen, durva lesz. A megjuhászodik ige valószínűleg egy elavult szóval van összefüggésben, mégpedig a jonh, joh, juh alakváltozatban előforduló főnévvel, amelynek 'belső rész, szív' volt a jelentése.
    A kutya megjuhászodik mondatnak afféle „ellentétesével”, A juhász elkutyul mondattal nincs különösebb problémánk. Az elkutyul ige ugyanis tényleg a kutya főnévből ered, de nem azt jelenti, hogy valaki kutyává lesz, hanem hogy 'rossz útra tér, erkölcstelen életmódot kezd el folytatni'.
    A megjuhászodik igéhez hasonlóan a megbokrosodik, a megmacskásodik vagy a megtáltosodik is talányos. Leginkább lóra szokták mondani, hogy megbokrosodik. Ez az ige a bokor főnévnek még azt a régi jelentését őrzi, hogy 'hitvány, alávaló'. Így érthetővé válik, miért a megbokrosodik igét használjuk az ijedtségtől megvadult lóval kapcsolatban. Régen maga a bokros melléknév is utalt a megvadult lóra. A megbokrosodik ige helyett olykor a neki bokrosodik szókapcsolatot használták, ez szintén azt jelentette, hogy 'megvadul'.
    A megmacskásodik igét összegubancolódott fonalra, elzsibbadt végtagra mondják (tájnyelvi szóhasználatban), talán azért, mert a macska össze szokta gubancolni a fonalat, vagy pedig mert maga is görcsösen össze szokott gömbölyödni. A megmacskásodik szó utalhat a ló lábának, illetve inainak a megzsugorodására, fonalnak, madzagnak, kötélnek sodrásban, kibogozásban, csavarintásban való összegabalyodására. A hajósok gyakran tapasztalják, hogy az új hajókötél, amikor karikájából kibontják, ide-oda csavarodik, görcsössé válik. Ez a megmacskásodás. A macskásodik ige alapszavát, a macskás melléknevet átvitt értelmű használatban már a Margit-legendában is fellelhetjük. Zsugorodott inú személyre utalnak vele.
    A megtáltosodik ige mögött az a hiedelem húzódik meg, amely szerint egyes embereknek természetfölötti erejük van. Ezeknek táltos a nevük. A magyar néphagyomány szerint a táltost kard, golyó nem járja, tudja, hol vannak a földben kincsek elrejtve, képes arra, hogy állattá változzon. A régi magyarok papjait és bölcseit is táltosnak nevezték. Ők hajtották végre forrás melletti ligetekben a lóáldozatot. A vezérek csata előtt és általában fontos ügyekben kikérték a táltosok tanácsát. Akire manapság azt mondják, hogy megtáltosodik, az váratlanul, hirtelen meglepő képességet mutat, kiváló teljesítményt nyújt.

Dr. Molnár Csikós László

decembar 2016.

Naslovna strana
Čuj lepote reči zvona
Na putu razvoja
Povest o rođenju Gospoda Boga i Spasa našeg Isusa Hrista
Vesti
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Pick Szeged je najuspešnija ekipa
Impresum


Design by VA