Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. december

Címoldal
Az ünnep két arca
Halld a csengők szép szavát
Az iskolapadból Londonba
Jól sikerült a jótékonysági bál
Zúzott kővel szélesítik az utat
Három hónapja áram nélkül
Egymillió dinárt gyűjtöttek az iskolának
Békét és reménységet!
Adai diákok a legjobb szavalók között
Mi is tudunk!
Lila advent
Közeledő év vége
A táncházak muzsikusai: a tamburások
Év végi leltározás
Olvasásra fel!
Hírek
Teológiai gondolatok
Nyelvi figyelő
A könnyen hozzáférhető „medveszőlőkiváltó”
A burgonya
Önkormányzati hírek
Rendőrkézen a moholi kétszeres gyilkos
Sakk
Sport
Szólóénekesek koncertje és Mozart-est Adán
Impresszum

HÍREK

Megbeszélések a beruházásokról

    Az adai Első Helyi Közösség vezetősége és az önkormányzat képviselői munkajellegű megbeszélést tartottak a helyi közösség otthonában. Ezen részt vettek: Sáfrány Ágnes – a Tanács elnök asszonya, Gyetvai Péter – elnökhelyettes, Gecse István – titkár, Bakos Zoltán – tanácstag, az Önkormányzat részéről pedig: Zoran Dragin – a község polgármester-helyettese, Búcsú Attila – a KKT elnöke és Volford Attila – a Kommunális Osztály vezetője. Több fontos kérdés került napirendre, egyebek között a szennyvízcsatorna-hálózat további építése az Első HK területén – a Nušić és a Március 8. utcában, valamint a ravatalozók előtti térnek tetővel való lefedése a katolikus temetőben. A megbeszélések hamarosan folytatódnak.

G. A.


Újabb adomány a könyvtárnak
A szegedi Főnix Mix Alapítvány több mint ötven könyvet adományozott a Szarvas Gábor Könyvtárnak

    A szegedi Főnix Mix Alapítvány képviseletében nemrég ajándékkönyv-csomagot nyújtott át a Szarvas Gábor Könyvtárnak Dudás Tivadar alapító és munkatársa, Kozma János.
    Csonka Áron, a Szarvas Gábor Könyvtár igazgatója elmondta, nagy örömére szolgál, hogy az alapítvány felújította a kapcsolatot az intézménnyel, hiszen a mi környezetünkben egy-egy magyar könyv nagy jelentőséggel bír, így különösen értékes a műszaki- és egyéb szakkönyveket, szépirodalmat, valamint kötelező olvasmányokat magába foglaló könyvadomány, amit a Főnix Mix Alapítvány idén másodízben biztosított az adai könyvtár számára.

M. N. T.


Megnyílt az Aranykezek karácsonyi kiállítása

    A moholi Aranykezek Kézimunka Egyesület karácsonyi kiállítása és vására már több mint tíz éve jelent igazi kincsesbányát mindazoknak, akik az ünnepi díszítés lelkes hívei.

    A rendezvény a karácsonyi ünnepkörhöz kínál egyedi és különleges díszeket, valamint lakberendezési kiegészítőket. A kiállítótér ugyanakkor új kulturális színtérré is kíván válni, lehetővé téve a látogatók számára, hogy olykor a lélek is ünnepi díszbe öltözhessen.
    A szervező egyesület minden évben hosszú és kitartó előkészületek után tárja ki hagyományos rendezvényének a kapuit, hogy a múlt és a jelen míves ünnepi kiegészítőivel várja a lelkes kincskeresőket, és ennek köszönhetően a kultúrotthon épülete a kiállítás idejére minden évben új életre kel.
    A karácsonyfa díszítését ugyanúgy, ahogyan napjainkban, a régmúltban is folyamatosan befolyásolta a divat változása, a színek, a formák és az anyagok hihetetlen választéka. A karácsonyi kiállítás végigköveti a karácsonyi ünnepek változását, és igazi testközeli élményt nyújt a látogatók számára, hogy a tárlat ideje alatt átélhessék a karácsony varázsát!
    A moholi Aranykezek Kézimunka Egyesület karácsonyi kiállításának és vásárának megnyitóját a helyi Novak Radonić Általános Iskola diákjainak alkalmi műsora tette ünnepélyesebbé.

Lajkó Szilvia


Karácsonyi készülődés a helyi közösségben

    Az Első Helyi Közösség Hagyományápoló Csoportja november 26-án, szombaton karácsonyi kiállítással egybekötött kézműves foglalkozást tartott a karácsonyi ünnepkörre való készülődés jegyében Adán, az Első Helyi Közösség épületében. A rendezvényen helybeli és vidéki kiállítók vettek részt, bemutatták az általuk készített karácsonyi kézimunkákat, díszeket és kiegészítőket. A helyszínen a gyerekek és a felnőttek számára kézműves foglalkozásokat is tartottak, a résztvevők különféle karácsonyi ajándéktárgyakat készíthettek szeretteiknek.

csin


Lovas Mikulások vitték az ajándékokat

    December 6-án estefelé lovas Mikulások vittek ajándékot mintegy negyven moholi és adai kisgyermek számára. A Halász József Lovasklub moholi szekciójának lovasai több éve látogatják a gyerekeket, és lepik meg őket ilyen módon, látványuk azonban minden járókelőnek kellemes élményt jelent. A legnagyobb örömet ezúttal is az ovisoknak és a kisiskolásoknak szerezték. A kicsik szívesen énekeltek nekik, így üdvözölve őket, a Mikulás pedig ajándékcsomaggal köszönte meg a kicsik kedveskedését.


Fotó: Körtvélyesi Oszkár

Lajkó Szilvia


Ünnepi hangulatban a moholi nyugdíjasok

    A Mikulás napi ünnepség megrendezése már évek óta kedves hagyománnyá vált a moholi nyugdíjasok egyesületében, így az idén sem maradhatott ki az egyesület éves programjából. Az ünnepségen a Mikulás krampuszaival együtt édességekkel meg persze virgáccsal lepte meg a résztvevőket. Ez alkalommal az Idősek Otthonának tizenkét lakója is részese lehetett a vidám eseménynek, sőt, ők is megajándékozták a Mikulást. A rőt szakállú az idén otthonában is meglátogatott néhány idős személyt. A nyugdíjasok vidám versekkel üdvözölték a Mikulást és kísérőit, majd hangulatos zenés délutáni uzsonna következett.


Fotó: Zsótér Ida


    Erzsébet- és Katalin-bállal ünnepelték a moholi nyugdíjas egyesületben az ilyen nevű tagokat. Zsótér Mihály elnök elmondása szerint a bál szerepel az egyesület évi tervében, és minden évben hagyományőrző jelleggel kap helyet a nyugdíjasok programjai között. Hasonló ünnepséggel emlékeztek meg az év második felében született és névnapját ünneplő tagságról is, és közös party keretében köszöntötték fel egymást.

Lajkó Szilvia


Közösségépítés Erdélyben

    Gyergyószentmiklóson folytatódott a Közösségek hálózata a polgári kezdeményezés elemzésére az európai demokrácia mentén projekt, amelynek keretében konferenciát és workshopot is rendeztek. Világos Tibor projektvezető kiemelte, az eddigi állomásokon elhangzott prezentációk magas szintűek voltak, és széleskörű ismeretanyagot tartalmaztak.
    A konferenciát Polgári kezdeményezés – polgárok elérése, motiválása címmel hirdették meg, az esemény fő témája tehát ezúttal is az európai polgári kezdeményezések voltak. A projekt szakmai vezetője, Szilágyi Tamás adjunktus prezentációjában összefoglalta az eddigi találkozók eredményeit, majd pedig Függ Zsolt adott áttekintést a sikeres európai polgári kezdeményezésekről. A Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács részéről Erős Levente tartott nívós előadást a többség és a kisebbség viszonyáról. A következő napon Békés, Ada és Gyergyószentmiklós egyes intézményei, kezdeményezései és civil szervezetei kaptak lehetőséget a bemutatkozásra a szociális és a kulturális szféra érintésével, majd workshop zárta a konferenciát.
Mint ismeretes, Békés városa 2015-ben testvértelepülésekkel és partner városokkal összefogva nyújtott be pályázatot az EU audiovizuális oktatási és kulturális ügynökségének, és ezt Brüsszelben támogatásra alkalmasnak ítélték.

Lajkó Szilvia


Adai résztvevők a kulináris kiállításon

    December 10-én és 11-én tartották Zentán, a Városi Sportcsarnokban az V. Vajdasági Kulináris és Élelmiszer-ipari Kiállítást a VaTeBeT (Vajdasági Termeltetési, Beszerzési és Értékesítési Társaság) szervezésében. A rendezvény kínálatát az idén adai kiállítók portékái is gazdagították. Szalma Sándor cipészmester hímzett papucsaival, Mrđanov Vince Maja kézműves szappanaival, Török Árpád szederkészítményeivel, Tóbiás Veronka pedig mézeskalácsaival szerepelt a kiállítók között.

M. N. T.

decembar 2016.

Naslovna strana
Čuj lepote reči zvona
Na putu razvoja
Povest o rođenju Gospoda Boga i Spasa našeg Isusa Hrista
Vesti
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Pick Szeged je najuspešnija ekipa
Impresum


Design by VA