Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. december

Címoldal
Az ünnep két arca
Halld a csengők szép szavát
Az iskolapadból Londonba
Jól sikerült a jótékonysági bál
Zúzott kővel szélesítik az utat
Három hónapja áram nélkül
Egymillió dinárt gyűjtöttek az iskolának
Békét és reménységet!
Adai diákok a legjobb szavalók között
Mi is tudunk!
Lila advent
Közeledő év vége
A táncházak muzsikusai: a tamburások
Év végi leltározás
Olvasásra fel!
Hírek
Teológiai gondolatok
Nyelvi figyelő
A könnyen hozzáférhető „medveszőlőkiváltó”
A burgonya
Önkormányzati hírek
Rendőrkézen a moholi kétszeres gyilkos
Sakk
Sport
Szólóénekesek koncertje és Mozart-est Adán
Impresszum

Zúzott kővel szélesítik az utat
Az adai Második Helyi Közösség területén folyik a háztartások rácsatlakozása a szennyvízhálózatra

    Adán a Dimitrije Tucović utcában folyik a zúzottkő-útszegély kiépítése. A Második Helyi Közösség tanácsa a biztonságos közlekedéshez szeretne ezzel hozzájárulni azokban a forgalmas, de keskeny utcákban, ahol gondot okoz a járművek egymás melletti zavartalan elhaladása.

    Varga Elfride helyi közösségi tiktár elmondta, hogy a munkálatok során az út szélétől 80 centiméteres sávban kiszedik a földet, ezt zúzott kővel töltik fel, majd lehengerelik.
    – Az elmúlt években több utcában ilyen módon építettünk útszegélyt, és ez jónak minősült, mert egykor 3 méter szélességűre betonozták vagy aszfaltozták ki az úttestet, hiszen nem volt akkor forgalom és annyi autó, mint mostanában. Ezért a zavartalan közlekedés érdekében nagyon fontos, hogy kiszélesítsük az úttestet az útszegéllyel. Jelenleg a Dimitrije Tucovic utcában épül az útszegély, mégpedig a Vuk Karadžić és a Dositelj Obradović utca között, ami forgalmas útszakasz. A munkálatok közben igény mutatkozott arra, hogy ne csak az út egyik, hanem mindkét felén megépüljön az útszegély, december végéig készül el vele a kivitelző. Az említett útszakaszon sok jármű közlekedik, amikor a gyerekeket az iskolába hozzák-viszik, valamint a rendőrség és a munkaközvetítő hivatal is ott található. Az utcában az óvodától már szélesebb az úttest, ott nincs szükség útszegélyre. Jövőre szeretnénk az úttest egyik oldalát kibővíteni útszegéllyel a Partizán-térnél, mert ott sok mezőgép is elhalad – magyarázta Varga Elfride, és hozzátette, hogy az útszegély építésére 500 ezer dinárt költenek. Majd megjegyezte, hogy az idén 15 tonna aszfaltot használtak a fel az utakon lévő kátyúk befoldozására, illetve az Október 8. és az Ivan Milutinović utcában újraszfaltozták az úttestet, valamint az adai katolikust temetőben egy járdaszakaszt és a bejáratot.


Épül az útszegély a Dimitrije Tucović utcában
(Foto Video Studio Dobai)

    A helyi közösség területén folyamatos a háztartások rácsatlakozása a szennyvízhálózatra. A gunarasi Szlovén utca után jelenleg a Július 7. utcában zajlanak a munkálatok. Varga Elfride közölte, hogyha az időjárási körülmények lehetővé teszik, az idei évben a Tobán városrészben lesznek új rákapcsolások az Október 8., a József Attila és a Marko Miljanov utcában. A titkár megjegyezte, hogy munkálatok biztosan átnyúlnak a következő évre. A beruházást a Második Helyi Közösség és Ada község önkormányzata közösen finanszírozza, ennek során körülbelül száz bekötés megépítését tervezik.

Csincsik Zsolt

decembar 2016.

Naslovna strana
Čuj lepote reči zvona
Na putu razvoja
Povest o rođenju Gospoda Boga i Spasa našeg Isusa Hrista
Vesti
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Pick Szeged je najuspešnija ekipa
Impresum


Design by VA