Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. december

Címoldal
Az ünnep két arca
Halld a csengők szép szavát
Az iskolapadból Londonba
Jól sikerült a jótékonysági bál
Zúzott kővel szélesítik az utat
Három hónapja áram nélkül
Egymillió dinárt gyűjtöttek az iskolának
Békét és reménységet!
Adai diákok a legjobb szavalók között
Mi is tudunk!
Lila advent
Közeledő év vége
A táncházak muzsikusai: a tamburások
Év végi leltározás
Olvasásra fel!
Hírek
Teológiai gondolatok
Nyelvi figyelő
A könnyen hozzáférhető „medveszőlőkiváltó”
A burgonya
Önkormányzati hírek
Rendőrkézen a moholi kétszeres gyilkos
Sakk
Sport
Szólóénekesek koncertje és Mozart-est Adán
Impresszum

A táncházak muzsikusai: a tamburások

    „A vajdasági tamburazene részét képezi a magyar hangszeres zenei hagyománynak. Az 1950-es években szinte minden vajdasági magyarlakta településen működött hosszabb-rövidebb ideig tamburazenekar, amiről számos archív felvétel tanúskodik. A tamburazene a vajdasági magyarságban gyökerezik legmélyebben, és ez a közösség érzi ma is leginkább eredeti zenei hagyományának.” (Borsi Ferenc népzene-oktatási szakértő)
    A Vadvirág Hagyományápoló Körben egyre népszerűbb a népi hangszereken való muzsikálás elsajátítása. A tamburásokkal néhány évvel ezelőtt kezdett foglalkozni Zombori Péter, és a következőképpen mesélt minderről:
    – A péterrévei tamburatáborban Csasznyi Imre tanított tamburán muzsikálni, még 16 éves koromban, azután magamtól bővítettem tovább a tudásomat. Igyekszem minden évben részt venni ebben a táborban, ezzel is képzem magam. Én indítványoztam a tamburamuzsika bekapcsolását a Vadvirágba. Már hat éve annak, hogy a felnőtt vadvirágos tagságból megalakult a Kócos tamburazenekar. Előadásokon, találkozókon és táncházakban is muzsikáltunk. Néhány évvel ezelőtt Bognár Odett volt az első tanítványom. Ő a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn elért első helyezésein kívül a Fölszállott a páva elnevezésű vetélkedő élő adásába is bejutott . A Vadvirág-táborban évről évre gyarapodik a tambura iránt érdeklődő gyerekek és fiatalok száma, így mostanra a középiskolás korosztályból összeállt a Bodros tamburazenekar, az alsósok korcsoportjába tartozók pedig ugyan még szólóban muzsikálnak, táncházak alkalmával azonban már mindannyian csatlakoznak a felnőtt muzsikusokhoz – magyarázta Zombori Péter, és elmondta, a gyerekeknek elsősorban dél-alföldi dalokat tanít, azon belül Tisza menti, illetve legfőképp bácskai dalokat.

    – Ez a miénk, és szeretném, ha úgy is sajátítanák el. Főképp autentikus magyar népzenét játszunk. Nem az a lényeg, hogy dalcsokrot állítsunk össze, hanem az, hogy minél több népdalt tanuljanak meg, és szabadon muzsikáljanak, ha kell, le tudjanak muzsikálni egy teljes dél-alföldi táncházat. A Bodros tagjai tavaly a sárközi muzsikával is ismerkedtek, de a Szól, síp, szólj! vetélkedőn Tisza menti zenével léptek fel, és végül az első helyen végeztek, sőt kiemelt arany minősítést szereztek. Emellett már több alkalommal szerepeltek a debreceni Tűztánc Ifjúsági Néptánc Fesztiválon, hazai rendezvényeken, a különféle vadvirágos programokon, és persze táncházakban is rendszeresen muzsikálnak. Az idei csantavéri tamburafesztiválon többen is megdicsérték a zenekart. Ilyen korosztályból álló, magyar népzenét játszó tamburaformáció ugyanis nincs a környéken. Próbák alkalmával többször is lejátszom nekik az új dalt, és folyamatában, hallásból szedik le a hangokat, és ezáltal is fejlődik a hallásuk. Az éneket pedig eredeti felvételről hallgatjuk meg, és az alapján tanulják meg. A fiatalabb korosztályból is egyre többen keresnek meg, és nagyon szívesen tanítom őket. Az, ahogyan haladok velük, azt igazolja, hogy nagyon megszerették ezt a hangszert, és az idősebbek példáját szem előtt tartva törekednek, és nagyon sokat gyakorolnak. Nagyon ügyesek – tette hozzá Zombori Péter, a Vadvirág Hagyományápoló Kör tamburásainak oktatója.

Lajkó Szilvia

decembar 2016.

Naslovna strana
Čuj lepote reči zvona
Na putu razvoja
Povest o rođenju Gospoda Boga i Spasa našeg Isusa Hrista
Vesti
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Pick Szeged je najuspešnija ekipa
Impresum


Design by VA