Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. augusztus

Címoldal
Sis honestus! (Légy becsületes!)
Községi hírek képekben
Községi hírek
Megszentelték az új kenyeret
Aranykapu-vásár
Jubileumi gálaműsor
Előjáték
Minden a Kukabanyával kezdődött
Esős időszak...
Nyári táborozások, foglalkozások, előadások
Az újságírás szórakoztató munka
Adán járt Gedó György
Emberi történet
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakkrovat
Sport
Strong man  –  Erős emberek
Tarka-barka
Pataricza Ferenc emlékére
Vizsgabál 2014
Nagyboldogasszyonyi Aranykapu-vásár
Impresszum

MEGSZENTELTÉK AZ ÚJ KENYERET
Ötödik alkalommal tartották meg az új kenyér ünnepét az adai Topolcsányi tanyán

    A Vén fiáker Lovasklub által szervezett kenyérszentelő  rendezvény során fiákerosok és lovasok ünnepi menetben vonultak végig Ada és Mohol utcáin majd pedig a Toplcsányi tanyán  katolikus és pravoszláv szertartás szerint megáldották és megszentelték az új búzából készült kenyeret, így mondtak köszönetet az idei termésért, és kértek áldást a következő esztendőre.

    Húsz fiáker és lovaskocsi valamint két hátaslovas vett részt a felvonuláson. A résztvevők Zentáról, Moholról  és Adáról érkeztek – magyarázta Szabó József (Seriff), a rendezvény főszervezője. – Saját magunk szervezzük ezt a rendezvényt immár ötödik éve azzal a céllal, hogy életben tartsuk az új kenyér ünnepének hagyományát és hálát mondjunk a mindenapi kenyerünkért, a termésért, az új búzáért. A kenyereket az idén először sajátmagunk sütöttük itt a tanyán, a kemencében, a kiscipókat, mindegy száz adarabot, pedig Domány József, az Aranykalász aratócsoport tagja készítette.


Seriff kitett magáért

    – A rendezvény nemcsak a helybeliek körében népszerű.
    – Mintegy kétszázötven résztvevőt számoltunk össze, a vendégek nagy része nyárra hazalátogató külföldi. Az ő számukra sokat jelent, hogy részt vegyenek efféle hagyományápoló rendezvényen. A kenyérszentelőt ezúttal is támogatóink segítségével sikerült megszerveznünk, és ezúton is szeretnénk nekik köszönetet mondani.
    – Mi lesz a Lovasklub következő rendezvénye?
    Itt az újkenyér ünnepén az eladott ital és étel árát arra szeretnénk fordítani, hogy a rászoruló és a sérült gyerekek számára szeptemberben közös szalonnasütést szervezzünk. Mi negyven-ötven gyerekre számítunk, és mindennél többet jelent számunkra, ha örömöt, néhány emlékezetes órát szerzünk nekik.
    Az új kenyér megszentelése után alkalmi műsorral kedveskedtek a szervezők. Bemutatkoztak a Vadvirág Hagyományápoló Kör táncosai, énekesei, énekelt a törökfalui Törökszegfű énekcsoport, muzsikált a Kócos zenekar. Különleges összeállítással érkezett a moholi nyugdíjasok tánccsoportja, s az ünneplők a csókai Pannónia férfikórus dalait is meghallgathatták.
    Az adai újkenyér-ünnepet késő estig tartó alkalmi mulatság zárta.


Jó hangulatról tanúskodnak a képek

Józó Krizsán Mónika

avgust 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti u slikama
Opštinske vesti
Птице небеске
Aktivnosti sindikta
Šah
Sport
Velikogospojinski vašar u Adi
Impresum


Design by VA