Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. augusztus

Címoldal
Sis honestus! (Légy becsületes!)
Községi hírek képekben
Községi hírek
Megszentelték az új kenyeret
Aranykapu-vásár
Jubileumi gálaműsor
Előjáték
Minden a Kukabanyával kezdődött
Esős időszak...
Nyári táborozások, foglalkozások, előadások
Az újságírás szórakoztató munka
Adán járt Gedó György
Emberi történet
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakkrovat
Sport
Strong man  –  Erős emberek
Tarka-barka
Pataricza Ferenc emlékére
Vizsgabál 2014
Nagyboldogasszyonyi Aranykapu-vásár
Impresszum

KÖZSÉGI HÍREK

Jelzőlámpa felállítása Moholon

    Július 29-én délelőtt Urbán Mónika polgármester-helyettes a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemek Egyenjogúságával foglalkozó Titkárságon szerződést írt alá egy jelzőlámpa felállítási költségeinek társpénzeléséről. A szerződés értelmében a titkárság 1,5 millió dinárral járul hozzá a megközelítőleg 4 millió dinár értékű beruházáshoz, a fennmaradó összeget pedig az önkormányzat biztosítja.

    Az említett jelzőlámpa felszerelése Moholon az Urbán József és a Tito Marsall utca kereszteződésénél szükséges, mert egy elég forgalmas útkereszteződésről van szó, amely jelzőlámpa nélkül veszélyes pont lenne. Az önkormányzat kiírja a közbeszerzést a szükséges felszerelés beszerzésére, amint a tartományi titkárság folyósítja a rájuk eső részt.


Államtitkár látogatása Adán

    Dr Nenad Ivanišević, Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai államtitkár és munkatársai augusztus 8-án Adára látogattak, és egy munkaértekezlet keretében megismerkedtek a helyi szociálpolitikai programokkal. A megbeszélésen a Szociális Központ és a Gerontológiai intézet, valamint a Duga civilszervezet képviselői számoltak be a községi programokról. Az államtitkár nagyon pozitívan ítélte meg a helyi szociális programokat. Arról is szó esett, hogy a közeljövőben a minisztérium pályázatain az önkormányzat milyen feltételekkel pályázhat.


A Tisza medrének tisztítása

    A zentai Tisza Mentőcsapat egy környezetvédelmi akció keretein belül augusztus 13-án Adán elvégezte a Tisza-part és a meder megtisztítását a szilárd szennyezőanyagoktól. Az akció a mentőcsapat és Ada község önkormányzata első közös kezdeményezése, és az akció tapasztalatai alapján mindkét fél fontosnak tartja a további sikeres együttműködést.


Roma gyerekek iskoláztatása

    Urbán Mónika alpolgármester augusztus 15-én Újvidéken a Tartományi Munkaügyi, Foglalkoztatási és Nemek Egyenjogúságával foglalkozó Titkárságon szerződést írt alá vissza nem térítendő támogatás odaítéléséről, melyet  pályázat útján Vajdaság AT községei részére írtak ki az 5-8. osztályos roma gyereket iskoláztatási programjára a 2014/15 tanévben.


Sajtótájékoztatót tartott a VMSZ


Világos Tibor és dr. Tóth Barna Elvíra a sajtótájékoztatón

    A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete képviseletében dr. Tóth Barna Elvira a községi pártszervezet elnöke, valamint Világos Tibor, az adai képviselő-testület VMSZ-es frakcióvezetője augusztus 16-án tartott sajtótájékoztatót. Törvénysértő tevékenységre szerették volna felhívni a figyelmet, miszerint több községi közintézmény, vállalkozó és polgár kapott levelet Ada község szociális és egészségvédelmi szolgálatától, amelyben felkérik az érintetteket a szeptemberben iskolába induló rászoruló gyermekek megsegítésére szervezett tanszergyűjtési akció megsegítésére. A frakcióvezető bemutatta azt az augusztus 5-ei keltezésű levelet, melyen Ada község pecsétje, és Vesna Civrić aláírása látható. Fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy természetesen a párt is támogatja az akciót, de az nincs rendben, hogy ezt egy nem létező községi szolgálat tegye, egy olyan személy aláírásával, aki nem az adai önkormányzat dolgozója. A községi tanács április 29-ei ülésén ugyanis megszüntette az illetékes önkormányzati szervet, valamint módosították a községi közigazgatási hivatal belső szervezéséről és munkahelyi rendszerezéséről szóló szabályzatot. Felkérték a községi illetékeseket, hogy vizsgálják meg az esetet, de amennyiben bebizonyosodik, hogy törvénytelenség és visszaélés történt, akkor követelni fogják, hogy tegyék meg az illető ellen a bűnvádi feljelentést. A soron következő képviselő-testületi ülésen pedig szóban és írásban is választ fognak kérni az esetre.

Gecse Attila


Szerb nyelvtanfolyam az MNT szervezésében


Az adai tanfolyam résztvevői

    A Magyar Nemzeti Tanács az idén megtartotta a magyar diákok számára a szerb nyelvi tanfolyamokat. Szeles Gizella, a zentai székhelyű Science Tudományos Innovációs Központ vezetője az MNT felkérésére a szerb nyelvi oktatás lebonyolítását szervezte meg. Az idei évben, már harmadik alkalommal kerül megrendezésre a szerb nyelvű képzés a magyar ajkú középiskolások számára. Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán belül működik egy szerb nyelvet mind idegen nyelvet oktató központ, s ennek a központnak a tanprogramját és tankönyveit használják. Az oktatáson díjmentesen vehetnek részt a diákok, és a tankönyveket is ingyen biztosítják a számukra. A képzés pedig 4 héten keresztül minden munkanapon napi 4 iskolai órában valósul meg. Az érdeklődőknek először az MNT-nél kellett jelentkezniük, ahol tudásfelmérőket tartottak, és az alapján osztották be a diákokat a különböző szintű csoportokba. Augusztus folyamán Adán is megtartották a képzést, mégpedig az adai Első Helyi Közösségben, ahol a képzést Ana Jakovljević vezette, aki az Újvidéki Bölcsészeti Egyetem Szerb Nyelv Mint Környezet Nyelv szakán abszolvens. A tanfolyamot tízen fejezték be.

Gecse Attila


Green Future Festival

    Augusztus 13. és 17-e között szervezték meg a Green Fu-ture Festival elnevezésű zenés rendezvényt, melyen az elektronikus zene hazai és magyarországi DJ-i képviseltették magukat, zárásként pedig Saša Kovačević tartott koncertet. A rendezvény helyszínéül az ADICA medencekomplexum területe szolgált, itt voltak kialakítva a színpadok, és a kajás-, italos pultok is. A rendezvény nagy sikert aratott, az 5 nap alatt több ezren fordultak meg Vajdaság egész területéről, igazi fesztivál hangulat fogadott mindenkit. Tekintve, hogy községünkben kevés helyszín, rendezvény van, ahol szórakozhatnak a fiatalok, sokat jelentett egy ilyen fesztivál, és remélhetőleg az elkövetkező években is hasonlónak ad otthont Ada község.

Gecse Attila


Ünnepi kiállítás

    Az adai I. Helyi Közösség Hagyományápoló Csoportja Nagyboldogasszony napján nyitotta meg három napos kiállítását, mely az ünnephez méltó kézimunkákat, használati és dísztárgyakat vonultatott fel, az anya családösszetartó erejének fontosságát, keze által készített munkák értékét, imáinak súlyát és az anyaság kiteljesedésének szépségét hangsúlyozva. A kiállítás az anyai örökség megbecsülésének üzenetével hívta fel magára a figyelmet.

Lajkó Szilvia


Bronzérem a matematikaversenyen

    Az iskolaév utolsó napjaiban került sor a 2014-es évi Kenguru Határok Nélkül nevű nemzetközi matematikaverseny eredményeinek kihirdetésére és a díjak átadására Szabadkán, a Tanítóképző Kar épületében. A verseny külön érdekessége, hogy a szabályok szerint a kijelölt versenynapon az egész világon ugyanabban az időben folyik a verseny minden résztvevő országban és iskolában. A verseny hazai szervezője és védnöke a Szerb Matematikai Társaság kiosztotta a legeredményesebb szerbiai tanulóknak az érmeket és a diplomákat. Csuzdi Gábor, az adai Műszaki Iskola III/3 osztályos tanulója III. helyezést ért el, ezt bronzéremmel díjazta a Matematikai Társaság.


Csuzdi Gábor


Nyugdíjasok – nyugdíjasoknak

    Talán még emlékeznek a pár soros írásomra, melyben arra buzdítottam nyugdíjas társaimat, hogy látogassanak a nyugdíjas egyesület berkeibe, és építő ötleteikkel segítsék a vezetőség munkáját, ezáltal otthonosabbá teszik az egyesületi életet. E célból röviden vázolnám, milyen is az egyesület felépítése. Az egyesületnek minden nyugdíjas tagja lehet minimális tagsági díj ellenében, ami a havi nyugdíj nagyságának függvénye, és az egyesület igazgatóbizottsága határozza meg. Most az évi tagsági díj 150 és 500 dinár között van meghatározva, az ellátmány nagyságától függően. Az egyesületet az elnök és munkatársai irányítják, az elfogadott szabályzatok és az igazgatóbizottság határozatai alapján. A munka a tevékenységtől függően csoportokban folyik. Minden csoportnak van egy felelős csoportvezetője. A vezetőt az igazgatóbizottság nevezi ki. Köteles a csoporton belül a munkát koordinálni és erről az igazgatóbizottságnak beszámolni. Most két csoport létezik, ahol a tagok aktivitásukat fejtik ki. Az egyik a sportcsoport, ami a nyugdíjasoknak megfelelő sportot és szórakozást öleli fel. Vezetője Vajda Magdolna. A másik a nőaktíva, aminek keretein belül a nők szervezik meg szabad idejük eltöltésének módját. E csoport vezetője Kopre Borbála. Ezen felül alakíthatók még különféle csoportok, amelyek a nyugdíjas életmódot mozgalmasabbá, hangulatosabbá és ezáltal a nyugdíjas ember számára értelmesebbé varázsolják.

Orcsik Gábor,
a nyugdíjas egyesület elnöke


Kenyérszentelő ünnepén

    A hagyományokhoz híven ebben az évben is a kakaspörkölt-főző versennyel kezdődött a törökfalui kenyérszentelő ünnepség programsorozata. Az elmúlt vasárnapon a szeszélyes időjárás sem szegte a résztvevők kedvét a falu fergeteges ünnepén.  Törökfalu ebből az alkalomból az idén is választékos programmal gazdagította a falu kulturális életét.
    Nagy Rózsa,  a rendezvény egyik szervezőjének, a  helyi Százszorszép Művelődési Egyesületnek az elnöke elmondta, hogy ez az rendezvény nagyon népszerű a faluban, és a környékbeli településekről is sokan ellátogatnak az ünnepségre. Korhatár nélkül mindenki megtalálja a kedvére való szórakozási lehetőséget.
    – Ez az esemény közösségerősítő jellegű, és természetesen hagyományőrző céllal szervezzük a törökfalui helyi közösséggel és a Junitisz Ifjúsági szervezettel együtt. A közös programok mindig emlékezetes élményekkel gazdagítják az embereket, és a jókedv, a barátkozás, a zene és az imádság felszabadító érzéssel tölt fel, melyre mindannyiunknak szüksége van. Tizenkilenc csapat nevezett be a főzőversenyre, első alkalommal volt barackpálinka-ízlelő verseny, fogatos kocsik felvonulása, sok játék kicsiknek és nagyoknak. Az élénk közösségi élet szükséges ahhoz is, hogy a település lakói jól érezzék magukat itt a faluban, megőrizzük helyi értékeinket és kultúránkat. A hovatartozás tudata pedig erősíti a közösséghez való tartozás érzését.
    Az ünnepség legfontosabb eseménye a kenyérszentelő szentmise volt. A szertartáson a helyi Szent Gellért katolikus templomban Kormányos Zoltán törökfalusi plébános áldotta meg az új kenyeret. A megszentelt kenyeret az ünnepségen résztvevők között osztották ki. Az esti program kultúrműsorral zárult.
    A rendezvény fő támogatói a Magyar Nemzeti Tanács és Ada község önkormányzata voltak.

Lajkó Szilvia


Hét nap hat éjszaka Fonyódligeten

    Mivel a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége, a VANCSESZ tagja a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége Családlánc Mozgalmának, amely mozgalom határon túli tagszervezeteinek a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az Erzsébet program keretében Erzsébet-tábor pályázatot hirdetett, a VANCSESZ pályázott, és a  pályázattal elnyert támogatást az Alapítvány üdülési szolgáltatás formájában nyújtotta. Ennek köszönve 30 gyermek nyaralhatott a Balaton-parton, Fonyódligeten az Erzsébet Táborban július 12-e és 18-a között.

    A 10 és 12 év közötti adai, moholi, zentai, kishegyesi, noszai, ludasi és hajdújárási gyerekekből álló csoportot Velez Teodóra, a Vancsesz titkára vezette két segítő kísérővel. Teodóra elmondta, hogy a gyermekek faházban voltak elszállásolva. A tábor el van látva sportpályákkal, az étkeztetés bőséges és gyermekbarát, a tábor strandján vízimentő-szolgálat volt ügyeletben a nap minden órájában. A tábor programja a gyerekek szórakoztatását helyezte előtérbe, miközben hasznos dolgokra is tanította a táborlakókat a sport, egészség és műveltség terén vetélkedők keretében. A bátorságpróba, a tábori sportolimpia, az Erzsébet-vetélkedő, a ki mit tud és más megmérettetések újabb táborismeretekkel gazdagították a gyerekeket. Emellett élvezhették a vízi és szárazföldi kalandparkot, kézműveskedhettek és strandolhattak minden nap. A csoport nagyon jól érezte magát, a nyaralók élménnyel teli hét napnak voltak részesei.

Lajkó Szilvia


Szemtől szembe szemét ellen
A Zöldike szórólapos felkérése

    Minden szempontból meglepő fogadtatásban volt része a Zöldike Természetvédelmi Civilszervezet tagjainak, amikor a szemetelés megfékezése érdekében osztott szórólapot. Az elsősorban a járművezetőket megcélozó akció a településen áthaladó járművek utasainak szólt, akik saját hulladékuktól legtöbbször úgy szabadulnak meg, hogy egyszerűen kidobják az ablakon. Másrészt pedig a lakosság felé való újabb felkérés a tisztább élethely megőrzésének érdekében. A moholiak kíváncsian ugyan mégis néhányan, meglepő, de elutasítóan fordultak el az önkéntesek által nyújtott szórólaptól, de többen voltak azok, akik örömmel fogadták és köszönték meg.
    – Manapság minden eldobható. A világunk ma ezt tanítja, viszont szemetelni nemcsak neveletlen dolog, de egészségtelen is. Közlekedő járműből szemetelni egyenesen veszélyes. Egyesek fel sem fogják, hogy egy félliteres üdítő flakonját a rátekert kupakkal együtt kidobni akkora erő, mint egy nagyobb tégla hajítása a mögötte haladó felé.  Nejlonzacskó, ami csúszik az aszfalton, árokba dobva le sem bomlik, és fojtja a növényzetet, nem beszélve az elhajított csikkről, mely tényleg a közlekedési kultúra legalja – jellemezte a szemetelést Báity Ferenc, a szervezet elnöke. – Az ember vágyik a szépre, a rendre és a tisztaságra, de ne úgy tegye, hogy közben a privát szférájából szórja szét hulladékát oda nem illő helyre és környezetének kárára! Ez a magatartás nem nevelő értékű példa és elfajulhat, ha nem változtatunk a hozzáállásunkon.  Akárhová megyünk, mindenhol találkozunk szeméttel, de ha autósokról van szó, ez nemcsak szemetelés, hanem egyben veszélyeztetés is. A szervezet megmozdulásához Agócs Alíz, Horvát Richárd és Kovács Kóródi Ádám önkéntes fiatalok is csatlakoztak, valamint az akciót támogató Moholi Helyi Közösség titkára, Lajkó Mária is részt vett a szórólapok osztásában.

Lajkó Szilvia

avgust 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti u slikama
Opštinske vesti
Птице небеске
Aktivnosti sindikta
Šah
Sport
Velikogospojinski vašar u Adi
Impresum


Design by VA