Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. augusztus

Címoldal
Sis honestus! (Légy becsületes!)
Községi hírek képekben
Községi hírek
Megszentelték az új kenyeret
Aranykapu-vásár
Jubileumi gálaműsor
Előjáték
Minden a Kukabanyával kezdődött
Esős időszak...
Nyári táborozások, foglalkozások, előadások
Az újságírás szórakoztató munka
Adán járt Gedó György
Emberi történet
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakkrovat
Sport
Strong man  –  Erős emberek
Tarka-barka
Pataricza Ferenc emlékére
Vizsgabál 2014
Nagyboldogasszyonyi Aranykapu-vásár
Impresszum

Nyári táborozások, foglalkozások, előadások
Beszélgetés Krizsán Vilmossal, a  VANCSESZ  elnökével

    A Vajdasági Nagycsaládosok Egyesületeinek Szövetségében nyáron is tevékenykednek;     nincs  idő  a  pihenésre,  hiszen  egyik táborozást a másik, harmadik követte, és még egy kirándulást is terveznek a Vöröskereszt önkénteseivel együtt.  E nyári programokról beszélgettem el e hónap elején Krizsán Vilmossal, a VANCSESZ elnökével.
    „A nyári programok közül elsőként  a július 21-én kezdődött és egy hétig tartó Erzsébet-tábort említeném  amely  Fonyódligeten volt;   mi a VANCSESZON  keresztül 40 vajdasági gyermeket és 4 felnőtt kísérőt küldtünk  el,  azzal  hogy a Kárpát-medencei   Nagycsaládosok  Szövetsége 200 fős  kvótát kapott az illetékes magyarországi minisztériumtól, és így mi is bele bírtunk illeszkedni.  A helyszínen csak 1.000 forintot kellett fizetni, de az útiköltség kissé többe került! A gyerekek jól érezték magukat, voltak foglalkozások (játékok formájában), ismeretterjesztő  előadások, barátkozások a  többiekkel, szórakozásra, fürdésre is  nyílt lehetőségük, és a vendéglátó helységgel is megismerkedtek.
    A másik táborozás július második felében Orosházán volt, a XIX.   Ifjúsági  Nagycsaládos   Tábor,  ahova  a  Kárpát-medence  több  régiójából  érkeztek  fiatalok. Mi 4 vajdaság gyermeket  neveztünk be e táborozásra, sajnos csak 3 utazhatott el; ők 5 napig  tartózkodtak e táborban, és ez idő alatt ellátogattak Ópusztaszerre,  megtekintették Orosháza nevezetességeit és környékét; megtartották a III. Ifjúsági Nagycsaládos Napot is, amelyre felnőtt vendégek is  érkeztek – jó alkalom volt ez baráti eszmecserére a többi nagycsaládos szervezet vezetőivel. Különben a fiatalok e táborban megismerkedhettek az agyagozás, kosárfonás és más kézműves tevékenységekkel és hasznos ismeretekkel távozhattak haza!
    A harmadik nyári program a Balatonkeresztúri Ifjúsági Tábor volt, amelyet július 25-től augusztus 3.-ig tartottak. A szegedi Fatima-ház pályázott az Európai Unió egyik pályázatára, amelyben mi is társak voltunk, és így a VANCSESZ 8 gyermeket küldhetett e táborozásra egy felnőtt kíséretében, ugyanakkor a Kárpát-medence más régióiból is érkeztek fiatalok. A program neve Lendület-generátor volt. E táborban a fiatalok maguk dolgoztak fel egy témát, és a foglalkozások célját arra összpontosították, hogy a táborlakók elsajátítsák azokat az ismereteket, amelyek a civil szervezetek munkájára vonatkoznak. Július 27-én mi is ellátogattunk e táborba, és Ördög Róbert családterapeutával tartottunk egy-egy előadást a párkapcsolatról és a civil szervezetek célkitűzéseiről, tevékenységéről. Leghasznosabbnak a műhelymunkák bizonyultak, és persze itt is voltak barátkozások!
    A következő jelentősebb nyári tábor a VI. Családban és Közösségben Élni elnevezésű volt, amelyet Kishegyesen a Kátai tanyán tartottunk augusztus 4. és 9. között; e táborozáson összesen 54 fiatal és 8 felnőtt kísérő vett részt 3 régióból: Révkomáromból, Magyarország több helységéből (Csongrádból, Ópusztaszerről, Orosházáról, Szegedről) és Vajdaságból (Magyarkanizsáról, Zentáról, Péterévéről, Óbecséről, Adáról, Bácskossuthfalváról és más községekből.  Előadást tartottak: Szénási Oszkár (a barátságról, közösségi munkáról), Joó Horti Lívia (az MNT oktatási bizottságának elnöke, a tanulás iránti szeretetről), Velez Teodóra (a drogfüggőségről) és Krizsán Vilmos (a párválasztás és a család közötti összefüggésről). Egyik nap a tábor résztvevői megismerkedhetek Kishegyessel és környékével, másik napon Szabadkára látogattak, ahol a város nevezetességeinek megtekintésén kívül az   Expekto Mentálhigiénés Központ kiállítását is megnézték;  egyik este két vendég  arról mesélt hogyan kerültek a  drog hatása alá és  hogyan lábalnak ki abból. A tábor megszervezését a magyarországi Nemzeti Erőforrások minisztériuma és a KMNSz támogatta anyagilag (ez utóbbi Családlánc mozgalma).
    Az ötödik program az idén nyáron egy kirándulás lesz augusztus 30-án, a Vöröskereszt önkénteseivel együtt, amikor is a Muzslya és Lukácsfalva között lévő Császár-tavat tekintjük meg, Becskerek lesz az első állomásunk, majd Muzslya következik, a kirándulásunkat Lukácsfalván fejezzük be.” – mondta Krizsán Vilmos.

Bálizs Géza

avgust 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti u slikama
Opštinske vesti
Птице небеске
Aktivnosti sindikta
Šah
Sport
Velikogospojinski vašar u Adi
Impresum


Design by VA