Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. március

Címoldal
Nagyböjt
Községi hírek
Heves viták és egybehangzó határozatok
Csatornázás, járdajavítás és útszélesítés
Hangversenyek a zeneiskolában
Légy erős és bátor
VMSZ sajtótájékoztató
Tűzlovagok
Kerek és forog
Tavasz
Koszorúzás, ünnepi műsor
Matematikából kiváló
Farsang havában
Összefogással a maradásért
Télűző farsangi mulatság
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszó-ink jubileuma
Zöld levél
Fiatalok írják
130 éves lehetne
Sakkfeladvány
Sport
Tarka-barka
Impresszum

163. Zöld levél
A mezei juhar

    Mint a világ legtöbb országában, Magyarországon is több állat és növénycsoportból választanak meg évente egy fajt, mely abban az évben kiemelt figyelmet kap. A cél az, hogy ezen az egy fajon keresztül ráirányítsuk a figyelmet valamely fajcsoportra. Ennek megfelelően minden évben megválasztásra kerül, az év madara, fája, hala, vadvirága, gombája, rovara. Mivel pedig a fák, a madarak, az élővilág nem ismer határokat, vehetjük úgy, hogy ez a választás a mi régiónknak is megfelel.
    Mint ahogy azt már januári számunkban hírül adtuk, 2014. év madara a túzok, most pedig közöljük, hogy az év fája a mezei juhar, az év vadvirága a szibériai nőszirom, az év hala a magyar bucó, az év hüllője a mocsári teknős, az év rovara pedig a földi poszméh.

    A mezei juhar, szerbül klen, angolul field maple, németül Feldahorn vagy Maßholder tudományos neve Acer campestre a juharfák (szappanfafélék) nagy családjába tartozik, és egész Európában megél.
    Kisebb termetű, lombhullató fa, ritkán éri el a 10–15 méternél nagyobb magasságot, de kivételes esetekben akár 25 méterig is felmagasodhat. Koronája sűrű, szabályos gömbölyded, sokszor terebélyes. A Földközi-tenger egyes vidékekein oszlop helyett telepítették, és az így ültetett fák közé húzták ki a szőlőt tartó drótokat. Jól esztergálható fájából főleg konyhai eszközöket és szerszámokat készítenek. Díszfának is ültetik, ezért a városokban sem ritka. Iker lependék (propeller) termésének szárnyai csaknem egy vonalban (közel 180°-os szögben) állnak.
    A juharfa népi neve a jávorfa és az idők folyamán sokrétű felhasználása folytán igen kedveltté vált. Ez nemcsak a mezei juharra, hanem a többi juharfára is vonatkozik és jávorfa közös gyűjtőnév alatt a népi fafaragásokban (furulya, vándor- és pásztorbot, esztergált használati tárgyak, sótartók, szelencék), de a népmesékben is találkozhatunk vele. Ilyen közkedvelt és ismert népmese a Jávorfából furulyácska, amit diákjaimnak tanmeseként én is sokszor elmondtam. Rövid tartalma:
    A király 2 lánya elveszejtette legkisebb testvérét, akinek sírján jávorfácska nőtt. Erről vágott gallyat a juhászlegény, furulyát faragott belőle, és amint fújni kezdte, a furulya – a meghótt királylányks nevében – kiénekelte gyilkosainak nevét. A király két bűnös lányát elűzte, az erdőben nőtt jávorfácskát pedig nagy gonddal kiásatta és a palota kertjébe, ablaka alá ültette.
    Kanada zászlajában is juharlevél látható.

Király János

mart 2014.

Naslovna strana
Uz naslovnu stranu
Opštinske vesti
Vesti
Omladinci pišu
Aktivnosti sindikata
Šahazbuka
Sport
Impresum


Design by VA