Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. március

Címoldal
Nagyböjt
Községi hírek
Heves viták és egybehangzó határozatok
Csatornázás, járdajavítás és útszélesítés
Hangversenyek a zeneiskolában
Légy erős és bátor
VMSZ sajtótájékoztató
Tűzlovagok
Kerek és forog
Tavasz
Koszorúzás, ünnepi műsor
Matematikából kiváló
Farsang havában
Összefogással a maradásért
Télűző farsangi mulatság
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszó-ink jubileuma
Zöld levél
Fiatalok írják
130 éves lehetne
Sakkfeladvány
Sport
Tarka-barka
Impresszum

KOSZORÚZÁS, ÜNNEPI MŰSOR

    A Szarvas Gábor Könyvtár és a községi önkormányzat szervezésé-ben március 15-én kissé rendhagyó módon emlékeztek meg az 1848/49-es magyar szabadságharcról: a katolikus temetőben az emlékkeresztnél 11 órától koszorúzás volt, majd  11,30 órai kezdettel a könyvtár olvasótermében rövid ünnepi műsor szemtanúi lehettünk. A temetőben megjelenteket a szervezők nevében Nagybali Tamara műsorvezető köszöntötte, majd felkérte az önkormányzat képviseletében Bilicki Zoltán községi elnököt, és Urbán Mónika községi alelnököt, hogy helyezzék el koszorújukat. Őket Kapronczai Péter és Vujity Mira, Magyarország belgrádi nagykövetségének első titkára és munkatársa követte.  Az Aranykapu Művelődési Egyesület nevében Sóti Éva helyezte el a virágot.  Ezután következtek a pártok képviselői, akik elhelyezték a keresztnél virágaikat (azonban a pártok nevét nem olvasták fel, hanem csak képviselőik nevét), mégpedig: Tóth Tamás és Tóbiás József; dr. Tóth Barna Elvira, Világos Tibor, Göblös Péter; Csonka Áron; végül Vince Ákos koszorúzott. Ezzel a temetőbeli megemlékezés véget ért, de fél óra multán a könyvtár olvasótermében folytatódott rövid ünnepi műsorral. Az ünnepi műsorban közreműködött a Vadvirág Hagyományápoló Kör énekcsoportja és 3 szavalója (utóbbiak Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét, és egy alkalmi költeményt szavaltak).
    Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének levelét Vujity Mira olvasta fel, majd Nagybali Tamara tolmácsolta a Rákóczi Szövetség elnökének történelmi visszaemlékezését az 1848/ ’49-es magyar szabadságharcról.

    A magyar szabadságharc 166. évfordulójáról emlékezett meg március 14-én este a színházteremben a Vadvirág Hagyományápoló Kör is ünnepi műsorával, ugyanakkor ehhez az eseményhez kapcsolódott a március 12-i ünnepség, 16 órai kezdettel Ada központjában a Damjanich-emlékműnél, amelyet a Millecentenáriumi emlékbizottság és a VMSZ szervezett!

SIKERES TÁNCFESZTIVÁL

    A New Ada Dance Táncklub szervezésében a nők napja alkalmából március 7-én 18 órai kezdettel a színházban (amelyben ezúttal telt ház volt!) megtartották a már hagyományos táncfesztivált!  A műsorvezető szerepét Aleksza Annabella töltötte be, aki a műsor későbbi részében csodálatos éneklésével is megörvendeztette a közönséget (a tavalyi temerini Tini Táncdalfesztiválon is sikerrel szerepelt).
    A rendezvényen felléptek a táncklub csoportjai, szóló és párostáncosai, a legkisebbektől kezdve a felnőttekig. Igazán látványos táncokat láthattunk előadásukban, kezdve a klasszikus táncoktól (keringő, valcer), a latin táncokon keresztül a show-táncokig, de volt boogie-woogie, elektro-tánc, bachata, merengue (ez utóbbi kettő a latin show kategóriába tartozik).  Mind a csoportok, mind pedig a páros- és szólótáncosok most is a maximumot nyújtották, és ezt a nézők vastapssal jutalmazták!
    Megkérdeztem Orovec Béla művészeti vezetőt, hogy ő, mint szakember, hogyan értékeli a látottakat?  Béla a következőket mondta: „A táncosok megmutatták, hogy mit tudnak, milyen fejlődés történt náluk. Színvonalas, tüzes ritmusú, szép és érdekes táncokat láthattunk. Remélem a nézőknek is tetszett mindaz, amit a klub tagjai itt bemutattak. Természetesen egy-egy látványos tánc a jó koreográfiának, a sok-sok gyakorlásnak és a táncosok ügyességének köszönhető, ezek nélkül nem sikerülne egy táncfajta sem.”
    A táncklub művészeti vezetőjétől azt is megtudtam, hogy március 22-én este a Park-szálló éttermében megtartották a régi vizsgabál-győztesek és táncverseny-győztesek nosztalgia bálját, amelyen a New Ada Dance táncosai is ott voltak. A jó hangulatról a Joker együttes gondoskodott, míg a finom vacsoráról maga az étterem.  Persze e bált nem tudták volna megszervezni támogatók nélkül, akiknek Orovec Béla ezúton is köszönetet mond!

ÉRTJÜK VAGY FÉLREÉRTJÜK  JÉZUS  SZAVÁT?
Dr. Reisinger János előadás-sorozata

    A fenti címmel kezdte el február 19-én 16,30 órai kezdettel tavaszi előadás-sorozatát dr. Reisinger János, ismert budapesti irodalomtörténész, Biblia-kutató és főiskolai tanár a Városháza nagytermében! Első előadásának témakörét Máté evangéliumának VII. fejezetéből, a Hegyi beszédből választotta, és ebből 6 versszakot olvasott fel.  Az előadás elnevezése: A szálka és a gerenda, E témakört elemezte részletesen az előadó.  E mondattal kezdte: ”Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek”. Mit jelent ez?   Erre Jézus szavait és tanítását idézte a Biblia e részéből: „a bűnt ítéljük el, de a bűnösöket ne bántsuk.  Nincs jogunkban az embereket elítélni… A bűnt külön kell választani a bűnöstől. Jézus megítélte a bűnt, de a bűnösöket szerette. Isten Jézus szavai által akarta, hogy a bűnös emberek szabaduljanak meg a rossztól, a bűneiktől és térjenek jó útra. Isten elítélte a házasságtörést, de azokat az embereket, akik elkövették ezt, nem ítélte el, hanem arra próbálta rávenni őket, hogy ne tegyenek többé ilyesmit!... „Az életben legnagyobb bűn a vádaskodás, és ezt Isten figyelmeztetéseként kell értelmezni”- mondta dr. Reisinger, majd így folytatta: ”Vádaskodással nem érünk el semmi  jót!  Nincs egy ember sem, aki jó természettel született volna, csak később válnak azzá egyesek (vagy többségük); sajnos vannak olyan emberek is, akik a rossz környezet miatt nem tudnak kilábolni a bűnből, és folyton azt cselekszik, ami ellentétes Isten szavaival, Jézus tanításaival! A Sátán az, aki ítélkezik és vádol, Jézus soha nem vádol! A szálka a bűnt, a gerenda a bűnösséget jelenti.  Jézus tanítása mindig pozitív dolgokra neveli az embereket, Ő nem vádaskodik a bűnösök felett. Miért? Azért, mert Isten úgy akarta! Nem lehet minden embernél elérni célunkat, hogy jó útra térítsük, de meg kell próbálnunk… Az óvatosság a hit tartozéka, az óvatos ember mindent mérlegre tesz. Meg kell tanulni életünkben, hogy nyugodtak maradjunk! Az emberek néha nem tudják megkülönböztetni, hogy mi a jó, és mi a rossz.  Egy dolog a fontos: ne engedjük magunkat provokálni! Amennyiben ezt megengedjük, könnyen a Sátán hatása alá kerülhetünk”- fejezte be előadását dr. Reisinger János, aki ezúttal is több életbeli példát hozott fel e témakörrel kapcsolatban. Néhányszor idézte Pilinszky János költő szavait is (aki több versében is közel járt e témához).

Bálizs Géza

mart 2014.

Naslovna strana
Uz naslovnu stranu
Opštinske vesti
Vesti
Omladinci pišu
Aktivnosti sindikata
Šahazbuka
Sport
Impresum


Design by VA