Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. március

Címoldal
Nagyböjt
Községi hírek
Heves viták és egybehangzó határozatok
Csatornázás, járdajavítás és útszélesítés
Hangversenyek a zeneiskolában
Légy erős és bátor
VMSZ sajtótájékoztató
Tűzlovagok
Kerek és forog
Tavasz
Koszorúzás, ünnepi műsor
Matematikából kiváló
Farsang havában
Összefogással a maradásért
Télűző farsangi mulatság
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszó-ink jubileuma
Zöld levél
Fiatalok írják
130 éves lehetne
Sakkfeladvány
Sport
Tarka-barka
Impresszum

Teológiai gondolatok
Húsvéti gondolatok

„Egyetlen egyszer halhattam csak meg érted.
Élned neked kell.”
                             (Farkas István: Megváltás)

    Tévedés lenne, ha a Húsvétot megelőző bűnbánati időben csak a bűneinkkel törődnénk. Foglalkoztunk már velük eleget, amikor elkövettük őket. A nagyböjti idő elsősorban arra sarkall bennünket, hogy alakítsuk át szívünket, hogy higgyünk az evangéliumban, hogy mássá, jobbá váljunk. E cél elérése érdekében a negyven napos húsvéti előkészület az önfegyelem, mértékletesség, engesztelés időszaka kell, hogy legyen.
    Te, amikor böjtölsz, illatosítsd be a fejedet, és mosd meg az arcodat (ne a másik fejét!), hogy ne az embereknek mutasd a böjtölésedet. (v.ö. Mt 6,17)
    Kalkuttai Boldog Teréz anya mondta: „Mindig örömöt hordozzatok! A jót csak örömmel lehet tenni: ha szomorúak vagytok, nem tudtok Istenről beszélni senkinek, mivel Isten - öröm.”
    Böjtölésünkben nem „akrobatikus mutatványokra” van szükség, hanem olyan cselekedetekre, melyek Istennek tetsző dolgok. Ennek érdekében nem árt megszívlelnünk az egyház legősibb hagyományát, mely szerint a böjt nem csak önmegtagadási cselekedet, hanem osztozás, a szegényekkel való szolidaritás, az irgalmasság megannyi tette. Szent Vazul a Kr. e. IV. századból így üzen a ma emberének is: „Az éhezőt illeti meg a kenyér, amit félreteszel, a mezítelent a köpeny, amelyet kofferodban a molyok veszélyeztetnek, a mezítlábas embert a sarokban porosodó cipőd, a szükségben szenvedőé az a pénz, amelyet szalmazsákodban rejtegetsz. Annyi igazságtalanságot követsz el, amennyi emberen segíthetnél felesleges javaidból, de nem teszed meg.” Ferenc pápa első apostoli buzdításában így int bennünket:”… Jézus azt akarja, hogy megérintsük az emberi nyomorúságot, hogy megérintsük a többiek szenvedő testét”.    (Evangelii Gaudium-27O)
    A bűnbánat az Istennel való találkozás megújítása. Ha megvizsgáljuk rossz szokásainkat és szakítunk velük, ha ki tudunk lépni magunkból és másokért tudunk élni, amennyiben nem használom ki a másikat, ha a másik a fontos és nem a saját boldogságom, akkor a nagyböjti idő öröm és szabadság, az Istennel való találkozás folyamata lesz.
    Jézus, aki a halálból feltámadt és megdicsőült, egyesít minket Istennel, részesít bennünket a megbocsátásban és mind abban, amire szükségünk van az örök élet elnyeréséhez. Ő nem csak cselekedeteinket akarja megtisztítani, hanem gondolatainkat, akaratunkat és szándékunkat is, hogy azoknak köszönve szeretetteljes életünk legyen.
    A feltámadt Krisztus folytatja értünk tett közbenjárását: aki általa járul Isten elé, megkapja mindazt, ami életének megváltozásához szükséges.
    Adja Isten Húsvét ilyen megélését!

Morvai Matild, MA

mart 2014.

Naslovna strana
Uz naslovnu stranu
Opštinske vesti
Vesti
Omladinci pišu
Aktivnosti sindikata
Šahazbuka
Sport
Impresum


Design by VA