Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. március

Címoldal
Nagyböjt
Községi hírek
Heves viták és egybehangzó határozatok
Csatornázás, járdajavítás és útszélesítés
Hangversenyek a zeneiskolában
Légy erős és bátor
VMSZ sajtótájékoztató
Tűzlovagok
Kerek és forog
Tavasz
Koszorúzás, ünnepi műsor
Matematikából kiváló
Farsang havában
Összefogással a maradásért
Télűző farsangi mulatság
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszó-ink jubileuma
Zöld levél
Fiatalok írják
130 éves lehetne
Sakkfeladvány
Sport
Tarka-barka
Impresszum

Tavasz

    Kitavaszodott!? 
    Hát a tények alapján, amit látunk, tapasztalunk, valamint érzékelünk… igen most már itt a tavasz a naptár szerint, de a valóságban is megérkezett. Kinn a világ legnagyobb szabadtéri üzemében a földgyalulók már nagyban dolgoznak. Zúg a határ a munkagépektől, amelyek sürgölődve szorgosan ide-oda futkosnak előkészíteni a földet a magvaknak, amelyek nemsokára az anyaföldbe kerülnek.
    Megelőzve ezen munkálatokat és tevékenységeket, amelyekben most vagyunk, nem mindennapi eseményeket szerveztek vidékünkön. Prisztál Imre és Csúzdi Ferdinánd szervezésében február19-21-ig kártyaversenyt rendeztek törökfaluban, a Százszorszép ME épületében. A Gunarason megtartott hasonló versenyen Prisztál Imre az első helyezést érte el magának, és ezen ötletből eredt és fogant meg a gondolat, hogy Törökfalu is lehetne kártyaverseny színhelye. Erre a versenyre negyvenhatan neveztek be römi, azaz mexikói kártyázásban. Helybeliek, de sokan a környező településekről is beneveztek a megmérettetésre.  Részvételi díj is volt, amelyből az utolsó napon egy vacsora-bulival szolgáltak a szervezők, amikor a nyertesek is ki lettek hirdetve.  A helybeliek jól szerepeltek, de a gunarasi résztvevők is szereztek helyezést. Az aktív versenyzők mellett nézők is voltak, akik figyelmesen szemlélték a kártyaspillerek ügyességét. Ezt a versenyt most tartották meg először, és mindjárt nagy sikernek lett elkönyvelve. Remélhetőleg a jövőben is sor kerül rá, akkor, amikor igazából a mi emberünk jobban ráér. Azok pedig a téli hónapok, amelyek erre a legalkalmasabbak.

    Ezt követően, gyorsan egy másik rendezvényre is sor került. Még ki sem hűlt a terem, mert március 22-én farsangi maszka batyubált szerveztek a Százszorszép ME tagjai. Nem volt kötelező a jelmez, de előnyös volt, mivel a legjobbakat díjazták is. A rendezvényen kb. százhatvanan vettek részt, de nem mindenkinek volt jelmeze. A zenei szórakozás mellett a jelenlévők, akik jelmezbe öltöztek be, felvonultak a teremben, hogy a közönség jobban szemügyre vehesse őket az ötletesebbnél-ötletesebb jelmezüket és szórakoztató műsorukat,amit készítettek. Az első három helyezett ajándékban is részesült. Az első díj egy félórás séta a zentai Tisza parton, valamint egy fénykép a révész-szoborral. A második díj egy lehetőség megfejni Nagy N. Ágoston teheneit, a harmadik díj meg egy hét méhészkedés Prisztál Imre méhesében. Na, de meglepetés is volt, azaz mindez mellet mindhárom helyezett 800 dinár értékben az adai Corsaro kaffé-pizzériában pizzát rendelhet.


A törökfalusi tudósítás főszereplői

    Február utolsó hétvégéjén, a magyarországi Bogyiszlón böllértalálkozóra került sor a testvértelepülések számára, amelyen Schlitzből, Csernátonról, Csikcsicsóról, valamint a Törökfalusi Helyi Közösségből is részt vettek. Minden résztvevőnek a saját szokásai szerint kellet elvégezni a disznóvágást, és az azt követő hagyományos ételek elkészítését. A csapatok tizenegy tagúak voltak, akik szorgoskodtak, megmutatták saját szokásaikat egymásnak, valamint az érdeklődőknek. Tőlünk népes szurkolócsapat vett részt szombaton a rendezvényen, támogatva csapatunkat az ügyességben, de azért is, mert jövőre nálunk kerül megszervezésre a böllértalálkozó, reméljük akkora sikerrel, mint 2010. februárjában
    A rendkívüli szerbiai parlamenti választások előtti hetekben a VMSZ politikai párt falufórumot tartott Törökfaluban a helybeli lakosoknak, a Százszorszép ME épületében. Az adai önkormányzat vezetősége is tartott külön falufórumot Völgyparton és Törökfaluban. Az elsődleges cél a településeken várható beruházásokról, az állami földeket bérlők szerződésének aláírásáról szólt, de szó esett a választásokról is.
    Mire mindez megtörtént, amit a papírra vetettem, azaz az olvasó elolvasott, már meg is érkezett a várva várt tavasz. Elég lesz-e ez nekünk? A téli időjárás viszontagságaitól megmenekültünk, de most itt a félelem, hogy nehezebb s rosszabb lehet, ha nem lesz elegendő csapadék. Bizakodunk és bízunk, azután pedig elfogadjuk azt, ami jut számunkra. A sorstól nem tudunk elmenekülni, mert az követ minket, csak esetleg elébe állunk és elfogadjuk azt, vele élünk és túléljük.

Molnár József

mart 2014.

Naslovna strana
Uz naslovnu stranu
Opštinske vesti
Vesti
Omladinci pišu
Aktivnosti sindikata
Šahazbuka
Sport
Impresum


Design by VA