Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. november

Címoldal
Mozgalmas időszakok
Községi események
Fiatalok, akikre büszkék lehetünk
Községi hírek
Biztonságos-e biztonságunk?
Három utca új aszfalttal
Munkálatok az Első Helyi Közösségben
A kanalizáció építési munkálatai
Nyolcadszor ülésezett Ada község képviselő-testülete
Százéves az adai labdarúgás
Napsugaras ősz
Élményekkel teli hét a zeneiskolában
Régi mester - jó kisiparos
Doboz
Segítségre szorul az állatkert
Újvidéki Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás
Számítógép-kezelői tanfolyam nyugdíjasoknak
Harmincan életet mentettek
Falusi nők a főtéren
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XIX
Zöld Levél
Fiatalok írják
A szakszervezet tevékenysége
A Körkép arcképcsarnoka II.
Az eltűnt idő nyomában
Sport
Nekrológ Parlagi Endre tiszteletére
Tarka oldal
Impresszum

147. Zöld Levél
Gránátalma
BOMBA(JÓ) GYÜMÖLCS

    A gránátalma (Punica granatum), szerbül nar, angolul pomegranate, németül Granatapfel vagy Grenadine hozzánk a Földközi-tenger térségi országokból jut el, és éppen most van a fő szezonja, ami azt jelenti, hogy Adán is könnyen beszerezhető (a piacon az egyik helyen olcsóbb!). Neve gránát vagy bomba képzetét kelti, de nem azt jelenti. A gránátalma szó eredete a latin mag, granae, illetve annak a többes számából, az agranatus szóból ered.
    Igazi szupergyümölcs. Nevezik még az istenek eledelének, Afrodité gyümölcsének. A Bibliában is több említést találunk róla, többek között az ígéret földje leírásánál, ahol az áldások, a teljesség jellemzőjeként szerepel.:
    „Mert az Úr, a te Istened jó földre visz be téged; bővizű patakok, források és mély vizeknek földjére, amelyek a völgyekben és a hegyeken fakadnak. Búza-, árpa-, szőlő-, füge- és gránátalma-termő földre, faolaj- és méztermő földre. Oly földre, amelyen nem nyomorogva eszed kenyeredet, és ahol semmiben sem szűkölködsz…” (V. Mózes 8,7-9)
    A modern tudomány csak napjainkban fedezte fel kiváló egészségvédő és betegségmegelőző hatásait. Azóta a gránátalma egyre nagyobb népszerűséget ér el a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés és a rák megelőzésében, illetve gyógyításában. Sokféle kedvező hatását a benne található nagyszámú polifenolnak (ami a szív egészségét javítja), vitaminoknak, nyomelemeknek és gyógyhatású molekuláknak köszönheti. Kitűnő kálium- és C-vitamin-forrás, flavonoidokat, gyümölcscukrot tartalmaz.
    A gránátalma fogyasztása 20%-kal csökkentetheti a káros koleszterin szintjét, egyúttal pedig növeli a hasznos koleszterin mennyiségét a vérben.
    A már kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a szívinfarktus több rizikófaktora jelentős javulást mutatott. Így a gránátalma-kivonat fogyasztása már két hét alatt jelentős mértékben csökkentette a vérnyomást a magas vérnyomású páciensek körében, és egy év alatt átlagosan 35%-kal csökkentette a már meszesedést mutató artériák falának vastagságát. A gránátalma az érfalakra lerakódott rétegek méretét is képes csökkenteni!
    Jótékony hatását emlegetik a rákbetegség megelőzésében, különösen a prosztatarák megelőzésében. Előnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére, sőt a depresszió és a csontritkulás ellen is. Az elmúlt években mutatták ki a gránátalma-kivonat porckárosodást lassító képességét. Baktérium, vírus- és parazitaellenes hatását is igazolták.
    Tehát a gránátalma a gyümölcsök közül egyedüliként képes többek között a bélrendszeri fertőzést megállítani, hiszen gátolja a káros gombák, élesztőgombák és baktériumok szaporodását.
    A kutatási eredmények szerint tehát a gránátalma a szuperélelmiszerek sorába tartozik, hiszen többek között szembeszáll a szervezet lappangó fertőzéseivel és visszafordítja az agyvérzéshez és a szívinfarktushoz vezető krónikus gyulladásokat.
    Fogyasztható nyersen vagy levét kifacsarva, joghurtba, müzlibe szórva, de semmiképp se főzzük! Ezen kívül gyümölcsfagylaltok, szirupok, lekvárok és sűrítmények is készíthetők belőle, sőt bornak és ecetnek is kiválóan alkalmas.
    Profi vagy amatőr kertészeknek igazi kihívás a gránátalma-bokor cserépben vagy virághordóban való gondozása. Gallyai vagy hajtásai jól gyökereznek, de magról is ültethető. A fiatal növények nagyon érzékenyek a fagyra, a megerősödött növény viszont már mínusz 8-10ºC-ig is fagytűrő.
    Mivel a gránátalma termésében rengeteg mag fejlődik (613, amennyi fejezete a bibliai Ószövetségnek van), ezért a gyümölcs a szerelem és a termékenység ősi jelképe - Aphrodité „szent” gyümölcse. A Spanyolország déli részén található Granada is a gránátalmáról kapta a nevét.

Király János
(Forrás: adai piac és greenfo)

novembar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Izgradnja sekundarne kanalizacije
Nedelja za pamćenje u muzičkoj školi
Zoološkom vrtu potrebna podrška
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA