Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. november

Címoldal
Mozgalmas időszakok
Községi események
Fiatalok, akikre büszkék lehetünk
Községi hírek
Biztonságos-e biztonságunk?
Három utca új aszfalttal
Munkálatok az Első Helyi Közösségben
A kanalizáció építési munkálatai
Nyolcadszor ülésezett Ada község képviselő-testülete
Százéves az adai labdarúgás
Napsugaras ősz
Élményekkel teli hét a zeneiskolában
Régi mester - jó kisiparos
Doboz
Segítségre szorul az állatkert
Újvidéki Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás
Számítógép-kezelői tanfolyam nyugdíjasoknak
Harmincan életet mentettek
Falusi nők a főtéren
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XIX
Zöld Levél
Fiatalok írják
A szakszervezet tevékenysége
A Körkép arcképcsarnoka II.
Az eltűnt idő nyomában
Sport
Nekrológ Parlagi Endre tiszteletére
Tarka oldal
Impresszum

Százéves az adai labdarúgás

    Az AFK adai labdarúgás 100 éves jubileumát ünnepelte idén, ez alkalomból ünnepi díszülésre került sor október 26-án pénteken az adai Park Hotelben. A jeles eseményen az egykori kiváló játékosokon kívül jelen voltak a jelenlegi csapat tagjai is, az edzők, szurkolók, klub-tisztségviselők, támogatók, valamint képviseltette magát a Szerbiai és Vajdasági Labdarúgó-szövetség is. A műsor elején méltó gesztusként felsorolták mindazok névsorát, akik sajnos már  nem lehetnek közöttünk, de tevékenységükkel és munkájukkal nagyon sokat tettek az adai labdarúgás hírnevének öregbítéséért: Szőke István, Balog Béla, Böködi Zoltán, Ahác József, Kaszás István, id. Kiss Lajos, id. Nagypál Imre, id. Miklós Nándor, Zapletán József, Aleksza András, Suki Antal, Kubis Balázs, id. Tóbiás József, id. Bilicki Zoltán, Kerekes István, id. Koós Vilmos. A rendezvényt az AFK elnöke, Kabók Edekon nyitotta meg, majd az adai labdarúgásról szólt néhány szót:

    – Olyan klub a miénk, melynek gazdag, komoly múltja, küzdelmes, de szép jelene, és reményeim szerint sikerekben gazdag jövője van. Három dologról szeretnék szót ejteni, melyek véleményem szerint nagyon fontos szerepet játszanak az adai labdarúgás történetében. Ezek pedig: a büszkeség, a sikeresség és az egység. Bár céljaink szerények, lehetőségeink korlátozottak, mi mégis büszkék vagyunk, illetve büszkék lehetünk mindarra, ami jellemzi a klubot. Büszkék vagyunk a kék fehér színre, a gyönyörű pályánkra, a stadionunkra, a minőséges egykori és jelenkori játékosainkra, akik határon innen és túl is rengeteg elismerést begyűjtöttek, büszkék lehetünk a szaktudásban gazdag nevelőedzőinkre, munkájuk gyümölcsére, arra, hogy az elmúlt 100 évben az adai labdarúgás a jó hírünket vitte az ország és a nagyvilág különböző pontjaira. 100 év nem kis idő, de ha mérlegre tesszük mindazt, amit e hosszú idő alatt közös erővel elértünk, akkor örömmel nyugtázhatjuk, hogy összességében az adai labdarúgás egy sikertörténet, ahol minden egyes magunk mögött hagyott év nagy győzelemmel ér fel. Igen, ez egy sikertörténet, melyben nagyon sok labdarúgónak, vezetőségi tagnak, támogatónak, drukkernek, szülőnek szerepe volt. Sokan közülük sajnos már nem lehetnek közöttünk, de remélem onnan fentről figyelnek bennünket, és büszkék ránk, a fiainkra, büszkék a klub sikereire. Amennyiben azt szeretnénk, hogy ez az adai tradíció még sok száz évig folytatódjon, hogy az adai labdarúgás minőséges, színvonalas maradjon, akkor az előttünk álló időszakban rendkívül egységesnek kell lennünk, minden szinten, a pályán, a vezetőségben, a lelátókon, a támogatóinknál az egész klubban, mert 100 év örökséget csak egységesen tudunk továbbvinni. Hajrá AFK! – fejezte be beszédét a klubelnök.
    A folytatásban Ada polgármestere Bilicki Zoltán gratulált az AFK klubelnökének, és a község nevében egy emlékserleget adott át, viszonzásul egy névre szóló mezt kapott ajándékba a klubtól.
    E jeles centenárium alkalmából 100 éves az adai labdarúgás címmel képekkel illusztrált kiadványt adtak ki, melyben a múlt és a jelen legsikeresebb adai labdarúgói mind megtalálhatóak. A kiadvány tartalmát zenei aláfestéssel projektorral is kivetítették, közben pedig Ürményi Margit és Dragan Milutinović, az adai Rádió munkatársai az adai labdarúgás történelmét ismertették, egészen a kezdetektől napjainkig. Elhangzott, hogy a kezdetek kezdetén, 1912-től ASC néven szerepelt a csapat, majd a második világháborút követően egy ideig Bratstvo néven játszottak, míg 1961-ben egy fúziós folyamat eredményeképp megkapta a máig használatos AFK elnevezést. A legnagyobb nézőszám előtt Bratstvo néven játszottak a Budućnost ellen, amikor is 3000-en tekintették meg a mérkőzést, míg a legnagyobb siker a szabadkai Spartacus elleni 3:1-es siker a kupadöntőben.
    A vetítés és történeti ismertetés után  Ratko Borovnica a Vajdasági Labdarúgó-szövetség elnöke és egyben az FSS végrehajtó bizottságának tagja aranyplakettet adott át Kabók Edekon klubelnöknek, ami a legnagyobb fokozatú kitüntetés, díj, amit egy labdarúgó klub Szerbiában kaphat. Beszédében elmondta, hogy evvel a jubileummal az adai AFK egy illusztris, kevés csapatot számláló csoportba került be, ugyanis az országban legfeljebb húsz, vagy még annál is kevesebb százéves futballklub van. A környéken a szabadkai Bácska, Zenta és Kikinda dicsekedhet több mint százéves múlttal, ugyanakkor a legnevesebb szerbiai klubok, mint például a Crvena Zvezda, a Partizan vagy a Vojvodina is messze állnak még ettől. A továbbiakban kifejtette, fontos hogy Adán utánpótlás-nevelés folyik, így elsősorban adai gyerekek játszhatnak a csapatban, és ez is a célja a helyi labdarúgásnak. Kiemelte még, hogy az adai labdarúgásnak van mivel büszkélkednie, mivel olyan focistákat nevelt ki, akik Adát itthon és külföldön is híressé tették.
    A Szabadkai Labdarúgó-szövetség elnöke, Nenad Nikolić, valamint a Magyarkanizsa-Zenta-Ada Labdarúgó-szövetség elnöke szintén emlékplakettet adtak át a klubelnöknek. A továbbiakban a jubileum alkalmából kiosztásra kerültek a köszönőlevelek, amelyeket a klubelnök adott át azon játékosoknak, támogatóknak, edzőknek, akik munkájukkal, játékukkal, támogatásukkal elévülhetetlen érdemeket szereztek az adai labdarúgás történelmében, fejlesztésében és sikereikben. A szervezők lehetőséget adtak, hogy bárki felszólaljon a jelenlevők közül, az alkalmat kihasználva Parabucki Slavko két nagyméretű csapatképet mutatott be, amely tulajdonában volt, és most felajánlotta az AFK vezetőségének. Őt Lehócki Ferenc követte, aki nemcsak a kézilabdázók, hanem az AFK edzője is volt, megköszönte, hogy akkor bizalmat szavaztak neki, és tevékenységével segíthette az adai labdarúgást. A díszülést Dragoljub Mrđanovnak, a községi sportközpont igazgatójának beszéde zárta le, aki szintén a klub kiváló játékosa volt, majd később vezetőségi tagja.
    Köszönet és elismerés illeti az AFK vezetőségét valamint az önkormányzatot, és minden segédkezőt akik részt vettek a jubileumi díszülés megszervezésében, emlékezetes estét szereztek a jelenlévőknek, méltón megünnepelték az adai labdarúgásnak e jeles évfordulóját.

Gecse Attila

novembar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Izgradnja sekundarne kanalizacije
Nedelja za pamćenje u muzičkoj školi
Zoološkom vrtu potrebna podrška
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA