Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. november

Címoldal
Mozgalmas időszakok
Községi események
Fiatalok, akikre büszkék lehetünk
Községi hírek
Biztonságos-e biztonságunk?
Három utca új aszfalttal
Munkálatok az Első Helyi Közösségben
A kanalizáció építési munkálatai
Nyolcadszor ülésezett Ada község képviselő-testülete
Százéves az adai labdarúgás
Napsugaras ősz
Élményekkel teli hét a zeneiskolában
Régi mester - jó kisiparos
Doboz
Segítségre szorul az állatkert
Újvidéki Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás
Számítógép-kezelői tanfolyam nyugdíjasoknak
Harmincan életet mentettek
Falusi nők a főtéren
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XIX
Zöld Levél
Fiatalok írják
A szakszervezet tevékenysége
A Körkép arcképcsarnoka II.
Az eltűnt idő nyomában
Sport
Nekrológ Parlagi Endre tiszteletére
Tarka oldal
Impresszum

Teológiai gondolatok
A boldogok

    A nyolc boldogságról szóló tanítás a Hegyi beszéd egyik legismertebb része és a jézusi tanítványság jellemvonását hivatott bemutatni.
    A Hegyi beszédben Jézus Krisztus nyolc boldogságról beszél, majd a nyolcadik mellé egy kilencediket is hozzá kapcsol, de ezt valójában a nyolcadik boldogság „kibővített” változataként ismerjük.
    Kik a boldogok a jézusi tanítás szerint?
    A lélekben szegények  – azok a krisztuskövetők, akik a nincstelenek lelkületével fordulnak Istenhez: tudják, hogy életük teljesen Istentől függ és feltétel nélkül Isten gondviselésére bízzák magukat. Az önelégült ember úgy érzi, mindene megvan ahhoz, hogy boldog életet éljen. Ezzel szemben a lélekben szegény ember tudja, hogy mindent Istennek köszönhet, és ezért önmagát teljes egészében Isten akarata alá rendeli.
    A szomorkodók – azok a  hívek, akik a jelen világban tapasztalható minden fájdalom, bánat és gonoszság miatt bánkódnak, és a vigaszt kizárólag Istentől várják.  
    A szelídek – azok az emberek, akik teljes mértékben Istenre hagyatkoznak, tőle várják életük sikereit, és egyben lemondanak arról, hogy egyéni eszközökkel biztosítsák érvényesülésüket.
    Akik éhezik és szomjazzák az igazságot – az igaz magatartás az Isten akaratát teljesítő emberi cselekvést jelenti.
    Az irgalmasok –  Isten az emberektől irgalmat vár el embertársaik iránt. Ez a másik ember bűneinek megbocsátásából és a rászorulók megsegítéséből kell, hogy álljon.
    A tisztaszívűek –  Isten iránt teljes odaadást és hűséget gyakorolnak, embertársaik iránt pedig őszinték,egyenesek és becsületesek.  
    A békességszerzők –  e boldogmondás címzettjei nem egyszerűen a békés és türelmes lelkületű személyek. A hetedik boldogságban azokról van szó, akik a béke megteremtésén fáradoznak. Aki ugyanis a békéért fáradozik, Isten szándékát teljesíti.
    Akiket üldöznek az igazságért –  Isten követőinek mindig számítaniuk kell az üldöztetésre. Fontos azonban hangsúlyoznunk, hogy éppen ezzel válik lehetővé, hogy az ilyen emberek az ellenségszeretet által a legteljesebb formában valósítsák meg Isten akaratát.
    A nyolcadik boldogmondás után Jézus közvetlenül szól tanítványihoz és ebben a felszólításban  kijelenti, hogy azok, akiket az Ő személye miatt üldöznek, a végidőbeli üdvösséget, a mennyek országát kapják jutalmul.
    Az előttünk álló ádventi időszakban mi is feltétel nélkül bízzuk rá magunkat Istenre, éljünk az Ő szándéka szerint, Isten és embertársaink iránt gyakoroljunk alázatos magatartást, – teremtsünk békét szívünkben és környezetünkben is.

Morvai Matild

novembar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Izgradnja sekundarne kanalizacije
Nedelja za pamćenje u muzičkoj školi
Zoološkom vrtu potrebna podrška
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA